Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Când va avea loc o întâlnire între Putin și Lukașenko: Ce spune Kremlinul

63
(reînnoit 15:11 31.08.2020)
Președinții Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko se vor întâlni peste câteva săptămâni la Moscova. Decizia a fost luată în urma unei convorbiri telefonice între cei doi șefi de stat.

CHIȘINĂU, 31 aug – Spunik. Președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, se vor întâlni peste aproximativ două săptămâni, termenele urmând să fie convenite suplimentar, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinlui Dmitri Peskov.

“Termenele se discută. Cei doi președinți au convenit că acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni. Respectiv, în decursul a câtorva săptămâni întrevederea va avea loc cu siguranță”, a declarat oficialul rus.

Anterior, Putin și Lukașenko au purtat o discuție telefonică, în cadrul căreia au convenit asupra unei întrevederi personale în perioada următoare, în cadrul unei vizite oficiale a lui Lukașenko la Moscova.

La începutul lunii august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Potrivit CEC, acestea au fost câștigate de Alexandr Lukașenko cu 80,08% din voturi.

Candidatul opoziției Svetlana Tihanovskaia a acumulat 10,09% din voturile alegătorilor. După aceasta, în țară au început acțiunile de protest.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
Lukașenko, Putin, Belarus, Rusia
Tematic
Putin: Federația Rusă recunoaște legitimitatea alegerilor din Belarus
Guvern

Guvernul a aprobat repetat modificarea Constituției

41
(reînnoit 16:37 30.09.2020)
Cabinetul de miniștri a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției, după ce un document similar a fost respins de Curtea Constituțională. Astfel, documentul urmează să ajungă încă o dată la Înalta Curte, iar ulterior la Parlament.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Guvernul a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției care se referă la procedura de numirea judecătorilor în funcție, dar și la componența Consiliului Suprem al Magistraturii.

Acum, Curtea Constituțională urmează să vină cu un nou aviz, astfel încât proiectul să ajungă în Parlament. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că inițiativa a fost examinată de Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, iar ambele instituții au spus că acest proiect corespunde normelor legale.

”Judecătorii instanțelor se numesc în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei din care se menționează că proiectul de lege corespunde Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția”, a precizat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

Totodată, se introduc noi prevederi cu privire la componența CSM, care trebuie să fie format din 12 membri. Este vorba despre șase judecători aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic. Respectiv, sunt excluși din componența CSM actualii membri din oficiu, adică procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție. Premierul Ion Chicu a menționat că proiectul este foarte important. 

”Domnul ministru al Justiției a fost la Strasbourg, unde a discutat la Consiliul Europei în privința acestor modificări în Constituție. Venim cu proiectul agreat cu Comisia de la Veneția. Și opinia Comisiei Europene există. Trebuie să mergem cu aceste modificări care au ca obiectiv diminuarea implicării politicului în sistemul de justiție”, a declarat premierul Ion Chicu.

Amintim că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc a fost avizat negativ de Curtea Constituțională. Astfel, nu putea fi trimis Parlamentului spre aprobare. Președintele Înalte Curți, Domnica Manole, a menționat că magistrații au luat această decizie pentru că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. 

Imediat după decizia Curții Constituționale, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi s-a deplasat la Strasbourg, unde a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectele de amendamente la Constituție elaborate de Guvern și respinse de Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
amendamente, decizie, justiție
Tematic
Moldovenii din Paris și Nisa au făcut demers către Guvern: Ce solicită diaspora
Coronavirusul a ajuns la Guvern: Iată cine a fost testat pozitiv


Загрузка...
Pavel Filip

Viitorul coaliției PDM-PSRM, incert! Iată ce spune Filip

160
(reînnoit 15:45 30.09.2020)
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel FIlip, anunță că formațiunea urmează să decidă în cel mai scurt timp acțiunile pe care le va întreprinde atât în perioada campaniei prezidențiale, cât și după alegeri. Iată ce spune Filip despre viitorul coaliției PSRM-PDM.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, anunț lansarea unei campanii de consultări interne în urma cărora urmează să decidă cum să acționeze mai departe.

”Vrem să facem altfel de politică, astfel încât toți cei care ne susțin și fac parte din echipa PDM să fie informați despre situația din partid și din țară”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă.

Liderul democraților a vorbit și despre coaliția PSRM-PDM, despre care a spus că este una ”șubredă”.

”Această coaliție încă există foarte șubred, la limită, în conformitate cu acordul pe care l-am semnat și am explicat de ce am făcut acest lucru. Eu, în calitate de președinte de partid, sunt mândru de exponenții PD în Guvern și consider că muncesc foarte bine și au demonstrat acest lucru prin acțiunile lor. Și în acest moment de criză pentru țară am și decis să venim în Guvern”, a menționat Pavel Filip, precizând că această coaliție va exista ”atât timp cât va exista majoritate de voturi, cât vom simți că suntem utili în această echipă guvernamentală și că putem menține acest echilibru și a ne aduce aportul pentru a face ceva în momentul de criză”.

 
Liderul PDM a precizat că urmează să decidă în cadrul formațiunii cum se va acționa în cadrul scrutinului prezidențial, dar și după alegeri, inclusiv în cazul reconfigurării de forțe sau în cazul alegerilor parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

160
Tagurile:
PDM, PSRM, Pvel Filip
Tematic
Ce spune Pavel Filip despre colectarea semnăturilor pentru candidații la prezidențiale
Filip: PDM nu va avea un candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova


Загрузка...
Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Din ce bani vor fi reabilitate drumurile naționale

0
Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la iniţierea negocierilor dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii privind prelungirea contractului de finanțare pentru reparația drumurilor naționale.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Inițiativa prevede prelungirea contractului de finanțare semnat de BEI și țara noastră în 2013 pentru reabilitarea drumurilor naționale. Nu s-a reușit utilizarea tuturor banilor prevăzuți în cadrul proiectului, așa că a fost nevoie de aprobarea unui nou amendament. 

”Amendamentul are drept scopul de a extinde data finală de disponibilitate a resurselor financiare acordate pentru a finanța lucrările de reabilitare, serviciile de consultanță și implementarea proiectului. Astfel, proiectul se preconizează a fi finalizat până la data de 31 august 2024. BEI va oferi Moldovei sumele nedebursate din creditul acordat pentru a fi finalizate lucrările de reabilitare a drumurilor. Amendamentele nu contravin intereselor celor două părți”, a precizat ministrul Economiei, Sergiu Răilean. 

Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi BEI, în valoare totală de 150 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului de reabilitare a drumurilor naționale din țara noastră a fost semnat la Luxembourg pe 25 iunie 2013. Proiectul prevede reparația a 176 de kilometri de drum. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
banii, drumurile, GUVERN
Tematic
Moldovenii din Paris și Nisa au făcut demers către Guvern: Ce solicită diaspora
Coronavirusul a ajuns la Guvern: Iată cine a fost testat pozitiv


Загрузка...