Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski

Două maluri ale Nistrului: Cum intenționează Tiraspolul colaboreze cu Chișinăul

90
(reînnoit 16:33 28.08.2020)
Liderul de la Tiraspol a vorbit în cadrul conferinței de presă anuale despre procesul de negocieri cu Chișinăul. 

TIRASPOL, 28 aug - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski consideră că Tiraspolul are o relație tensionată cu Chișinăul, dar la o recentă întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a văzut un semnal de disponibilitate de a rezolva problemele acumulate între cele două maluri ale Nistrului. Anunțul a fost făcut în cadrul tradiționalei conferințe de presă anuale organizate la sfârșitul lunii august.

"Văd dorința lui Igor Dodon de a rezolva problemele, dar încă ne învârtim în jurul unei soluții reale. Din păcate, nu există niciun salt spre această soluție", a spus Krasnoselski.

El a amintit că la întâlnirea sa cu președintele Moldovei, cea de-a șaptea, în premieră din partea Chișinăului și Tiraspolului în timpul negocierilor au fost prezenți primii responsabili pentru anumite domenii ale vieții. Krasnoselski spune că a văzut în asta un semnal bun. 

"Acesta este un semnal de disponibilitate de a auzi problemele urgente cu care se confruntă oamenii obișnuiți și de a le rezolva, posibil. Dar nu au fost încă rezolvate. Oamenii așteaptă", a spus liderul de la Tiraspol. 

Krasnoselski a reamintit că multe dintre chestiunile complicate au existat chiar înainte de semnarea „Protocolului de la Berlin” în 2016. Este vorba despre problemele telecomunicațiilor, încetarea cauzelor penale pentru rezidenții ambelor maluri ale Nistrului, libera circulație a persoanelor și posibilitatea transportării mărfurilor. 
"În 2019, au apărut noi probleme - comunicații bancare și interbancare, activitatea Visa Mastercad pe teritoriul Transnistriei. În același timp, partea transnistreană și-a îndeplinit toate obligațiile", a subliniat el.
Potrivit lui Krasnoselski, este necesar să fie continuat procesul de negocieri între Tiraspol și Chișinău cu privire la toate tipurile de comunicare - în grupuri de lucru între experți, în formatul „1 + 1” între reprezentanții politici ai partidelor și în formatul „5 + 2”, unde Chișinăul și Tiraspolul se rpezintă drept părți ale conflictului, Rusia, OSCE și Ucraina - drept mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - drept observatori.

Krasnoselski: Vom înlătura posturile de carantină de pe Nistru>>>

"Pandemia a făcut ajustările sale. Dar putem organiza întâlniri în orice format, ținând cont de noile tehnologii, în format de videoconferință", a concluzionat el.

Conferința de presă anuală a liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a avut loc astăzi la Tiraspol. Toți jurnaliștii acreditați au fost supuși testării rapide pentru detectarea coronavirusului înainte de eveniment.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
colaborare, Chișinău, Tiraspol
Tematic
Ce a discutat Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski la Condrița - detalii
Parlament

Încă un deputat s-a infectat cu COVID-19

117
Parlamentarul socialist Corneliu Furculiță a anunțat pe pagina sa de Facebook că s-a infectat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Deputatul PSRM Corneliu Fuculiță a scris pe pagina sa de Facebook că pandemia de coronavirus nu l-a ocolit. De câteva zile, parlamentarul urmează tratamentul recomandat de medici. Alesul a precizat că se simte bine și speră că în scurt timp va reveni la muncă.

Anterior și alți deputați s-au infectat cu coronavirus. Este vorba despre reprezentanții PRO Moldova Ruxanda Glavan și Oleg Sîrbu, democratul Eugeniu Nichiforciuc, socialiștii Vladimir Mizdrenco și Adrian Lebedinschi, deputatul PPDA Arina Spătaru, neafiliatul Genadie Verdeș. Bilanțul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 51 194 de cazuri în Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
bolnavi, infecție, coronavirus, COVID-19
Tematic
Testarea vaccinului împotriva COVID-19, suspendată de o companie americană
COVID-19 Moldova: Câți elevi și profesori sunt infectați


Загрузка...
Ședința Parlamentului

Oficial! Violeta Ivanov este candidat la prezidențiale

42
(reînnoit 15:15 29.09.2020)
Comisia Electorală Centrală a înregistrat-o pe Violeta Ivanov în cursa pentru fotoliul de șef de stat.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Reprezentanta Partidului „Șor” Violeta Ivanov este oficial candidat la funcția de președinte al țării. Comisia Electorală Centrală a examinat listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnături în favoarea ei.

Grupul a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 3 mii au fost declarate nule. Mai mult, 22 de persoane din liste erau, de fapt, decedate. Cu toate acestea, numărul semnăturilor valabile a fost suficient pentru ca Violeta Ivanov să fie înscrisă în cursă. 

”Noi am studiat semnăturile persoanelor decedate și am ajuns la concluzia că persoanele sunt în viață, însă au fost erori la completarea listelor. Am adus probe și am arătat că au fost erori. Avem 3 persoane care într-adevăr sunt decedate, dar au murit după ce au completat listele”, a declarat reprezentantul Violetei Ivanov. 

Anterior, CEC a înregistrat alți patru concurenți electorali. Este vorba despre candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu și Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor. 

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a colecta semnături pentru candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
prezidențiale, candidat, CEC
Tematic
O moldoveancă a comandat omorul unui bărbat: Cine-i killer-ul
Putin i-a felicitat pe locuitorii Moscovei cu prilejul Zilei Orașului - Video


Загрузка...
CEC

CEC: Câte secții de votare vor fi deschise la prezidențiale

0
(reînnoit 14:58 29.09.2020)
Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Chișinău, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie vor fi deschise 2143 de secții de votare. 139 dintre acestea vor fi constituite peste hotarele Republicii Moldova, unde își vor exercita dreptul la vot cetățenii din diasporă. Alte 42 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din raionul Căușeni. 

În Chișinău și suburbii vor fi deschise 305 secții de votare. CEC precizează că birourile electorale vor fi deschise până în data de 6 octombrie. 

Candidații la funcția de șef de stat

Până în prezent Comisia Electorală Centrală a înregistrat 5 canidați la prezidențiale. Este vorba despre candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor și candidatul Partidului „ȘOR” Violeta Ivanov. 

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a colecta semnături pentru candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Secții de votare, alegători, CEC
Tematic
Prezidențiale 2020: CEC a înregistrat încă un candidat
CEC a decis! Igor Dodon este oficial candidat la prezidențiale


Загрузка...