Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski

Două maluri ale Nistrului: Cum intenționează Tiraspolul colaboreze cu Chișinăul

95
(reînnoit 16:33 28.08.2020)
Liderul de la Tiraspol a vorbit în cadrul conferinței de presă anuale despre procesul de negocieri cu Chișinăul. 

TIRASPOL, 28 aug - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski consideră că Tiraspolul are o relație tensionată cu Chișinăul, dar la o recentă întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a văzut un semnal de disponibilitate de a rezolva problemele acumulate între cele două maluri ale Nistrului. Anunțul a fost făcut în cadrul tradiționalei conferințe de presă anuale organizate la sfârșitul lunii august.

"Văd dorința lui Igor Dodon de a rezolva problemele, dar încă ne învârtim în jurul unei soluții reale. Din păcate, nu există niciun salt spre această soluție", a spus Krasnoselski.

El a amintit că la întâlnirea sa cu președintele Moldovei, cea de-a șaptea, în premieră din partea Chișinăului și Tiraspolului în timpul negocierilor au fost prezenți primii responsabili pentru anumite domenii ale vieții. Krasnoselski spune că a văzut în asta un semnal bun. 

"Acesta este un semnal de disponibilitate de a auzi problemele urgente cu care se confruntă oamenii obișnuiți și de a le rezolva, posibil. Dar nu au fost încă rezolvate. Oamenii așteaptă", a spus liderul de la Tiraspol. 

Krasnoselski a reamintit că multe dintre chestiunile complicate au existat chiar înainte de semnarea „Protocolului de la Berlin” în 2016. Este vorba despre problemele telecomunicațiilor, încetarea cauzelor penale pentru rezidenții ambelor maluri ale Nistrului, libera circulație a persoanelor și posibilitatea transportării mărfurilor. 
"În 2019, au apărut noi probleme - comunicații bancare și interbancare, activitatea Visa Mastercad pe teritoriul Transnistriei. În același timp, partea transnistreană și-a îndeplinit toate obligațiile", a subliniat el.
Potrivit lui Krasnoselski, este necesar să fie continuat procesul de negocieri între Tiraspol și Chișinău cu privire la toate tipurile de comunicare - în grupuri de lucru între experți, în formatul „1 + 1” între reprezentanții politici ai partidelor și în formatul „5 + 2”, unde Chișinăul și Tiraspolul se rpezintă drept părți ale conflictului, Rusia, OSCE și Ucraina - drept mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - drept observatori.

Krasnoselski: Vom înlătura posturile de carantină de pe Nistru>>>

"Pandemia a făcut ajustările sale. Dar putem organiza întâlniri în orice format, ținând cont de noile tehnologii, în format de videoconferință", a concluzionat el.

Conferința de presă anuală a liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a avut loc astăzi la Tiraspol. Toți jurnaliștii acreditați au fost supuși testării rapide pentru detectarea coronavirusului înainte de eveniment.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
colaborare, Chișinău, Tiraspol
Tematic
Ce a discutat Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski la Condrița - detalii
Drapelele Federației Ruse și UE

UE vrea iasă din „spirala negativă” în relațiile cu Moscova

11
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene vor dedica o parte a summitului care va avea loc joi și vineri la Bruxelles stabilirii unei noi strategii în raport cu Rusia pentru a încerca să iasă din „spirala negativă” în relațiile UE - Moscova.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. La opt zile după ce președinții Vladimir Putin și Joe Biden au avut o întrevedere la Geneva, Franța și Germania au sugerat miercuri organizarea unui summit UE-Rusia ca modalitate de îmbunătățire a relaţiilor afectate de crizele din Ucraina și Belarus, de chestiunea presupusei încălcări a drepturilor omului și de închiderea lui Alexeï Navalnîi.

UE a suspendat reuniunile la nivel înalt cu Moscova de la revenirea peninsulei Crimeea la Rusia în primăvara anului 2014.

În fața Bundestagului, cancelarul german a insistat asupra necesității ca cele 27 de state membre să încerce un contact direct cu Moscova și să creeze un spaţiu pentru dialog.

La reuniunea Consiliului European, care va avea şi o agendă dedicată relațiilor cu Turcia, politicii migraționiste și planului de redresare post-COVID, liderii UE vor lua în considerare un raport al Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, cu privire la orientările strategice în viitoarea relaţie cu Moscova.

În acest document, serviciul diplomatic european avertizează cu privire la o „spirală negativă” în care se afundă legăturile dintre Bruxelles și Moscova, cu sancțiuni din partea ambelor părți. El propune ca noua stratege să se bazeze pe trei axe: „a riposta, a constrânge, a se angaja”.

„Din confruntarea ideilor apare înțelegerea”, a comentat un înalt diplomat european, îndoindu-se în acelaşi timp că o relație bazată pe încredere s-ar putea forma brusc între cele două părți.

Emmanuel Macron încercase fără succes, în septembrie 2019, să promoveze o îmbunătăţire a legăturilor cu Moscova prin primirea lui Vladimir Putin la Fort Brégançon, potrivit Sputnik France. 

Pentru unii diplomați europeni, îmbunătățirea relațiilor cu Moscova este o condiție prealabilă pentru organizarea unui summit cu președintele rus.

Dar chestiunile sensibile rămân. UE urmează să facă publică joi sau vineri o listă detaliată a sancțiunilor economice împotriva Belarusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
Moscova, relații, Rusia, UE
Tematic
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Imagine din arhivă

Comisia Unificată de Control a comentat acțiunile unioniștilor la Varnița

96
(reînnoit 17:01 24.06.2021)
Activiștii partidului unionist AUR au organizat o acțiune de PR și au cerut să li se permită să intre în Transnistria „pentru a face agitație electorală”.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Acțiunile reprezentanților partidului unionist AUR la granița administrativă cu Transnistria pot deveni un factor în destabilizarea situației din Zona de Securitate.

Declarația a fost făcută de copreședintele Comisiei mixte de control din Transnistria, Oleg Belyakov.

„Vedem că anumite forțe din Republica Moldova încearcă să destabilizeze situația din Zona de Securitate. Ieri, la ora 15.30, un autobuz a sosit la punctul de control Varnița-Bender, din care au ieșit mai mulți cetățeni îmbrăcați în uniforme corespunzătoare, cu steaguri corespunzătoare, și au organizat un blocaj al punctului de control, au opus rezistență forțelor de aplicare a legii care slujesc acolo. Adică, în principiu, au organizat revolte în masă", a spus Belyakov.

Copreședintele CUC a declarat că partea transnistreană s-a oferit să trimită observatori militari la locul evenimentelor în legătură cu activitatea sporită a forțelor de ordine din zona cu un regim de securitate sporit.

Ce au făcut unioniștii la Varnița

Activiștii Alianței pentru Unirea Românilor - partidul unionist AUR, care candidează la alegerile parlamentare, au petrecut noaptea în corturi la punctul de trecere a frontierei administrative cu Transnistria.

Autobuzul cu activiști s-a oprit la ieșirea din Varnița. Reprezentanții AUR au declarat că merg la Bender „pentru a face agitație electorală”. Anterior, au încercat să călătorească în același autobuz cu simbolurile formațiunii politice la Râbnița.

Reprezentanții forțelor de menținere a păcii și ale biroului ombudsmanului au ajuns la punctul de control și au discutat cu activiștii.

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului.

Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
unioniști, Aur, Transnistria, Varnița, Comisia Unificată de Control
Tematic
Accident înfiorător la Tiraspol. O femeie a fost călcată de troleibuz


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Încă două persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat

0
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Alte 63 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în țara noastră după ce au fost efectuate 5 529 de teste. Din numărul total de cazuri, trei sunt de import, iar persoanele au venit din Rusia. Alte trei cazuri sunt în rândul lucrătorilor medicali.

În spitalele din țară sunt internați 177 de pacienți, dintre care 38 în stare extrem de gravă, iar șapte sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Acasă, cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 627 de persoane, iar sub supraveghere sunt peste 15 mii de oameni.

Alte 69 de persoane au fost vindecate. În total, peste 249 de mii de persoane au fost tratate de COVID-19.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 387. 

Totodată, alte două persoane au murit după ce au pierdut lupta cu COVID-19, anunță ministerul sănătății. Victimele sunt o femeie de 71 de ani și un bărbat de 74 de ani.

Bilanțul total al deceselor în țara noastră a ajuns la 6 180.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
decese, COVID-19, cazuri
Tematic
Explozie de cazuri COVID-19 în Moldova
COVID-19 în Moldova: Alte decese și cazuri noi de infectare
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?


Загрузка...