Oleg Țulea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Oleg Țulea: Avem un nivel avansat și strategic al cooperării bilaterale cu Turcia

43
(reînnoit 17:10 26.08.2020)
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea, și Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu au avut astăzi o întrevedere. Iată care au fost principalele subiecte discutate.

CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea, și Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu au avut astăzi o întrevedere la Chișinău. Cei doi au discutat despre dialogul politic dintre Moldova și Turcia, relațiile comercial-economice, problematica transnistreană, dar și despre importanța aspectului legat de securitate. 

”Avem un nivel avansat și strategic al cooperării noastre bilaterale. Vizita de astăzi vine să completeze dorința comună a ambelor părți pentru aprofundarea dialogului diplomatic moldo-turc la nivel înalt. Astăzi am avut onoarea să coprezidăm prima ședință a grupului comun pentru planificare strategic între republica Mldova și Republcia Turcia. Reuniunea de astăzi este o etapă preparatorie pentru cea de-a doua ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la nivelul Guvernelor ambelor țări. Acest lucru urmează să aibă loc în 2021” a declarat Oleg Țulea. 

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu, a declarat că a venit în țara noastră pentru a participa la ceremonia de deschidere a consulatului Turciei la Comrat. Oficialul a ținut să felicite cetățenii țării noastre cu acest prilej.

La fel, el a precizat că a avut discuții constructive cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea, care s-au referit la relațiile bilaterale. 

”În cadrul discuțiilor de astăzi am analizat toate aspectele relațiilor noastre bilaterale și am căutat să ne pune de acord asupra agendei noastre viitoare. Volumul schimburilor comerciale între țările noastre a crescut în anul 2019 cu 24 la sută. Anul acesta a fost o scădere din cauza pandemiei, dar totuși nu atât de mare pe cât ne așteptam, iar acest lucru indică încă o dată asupra potențialului relațiilor economice dintre cele două state”, a precizat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu. 

Mâine, pe data de 27 august, va avea loc ceremonia de deschidere a consulatului Turciei la Comrat. La eveniment va participa și și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Moldova, Turcia, cooperare
Tematic
Ministrul Oleg Țulea: „Apreciem înalt acest ajutor frățesc din partea României”
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

267
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

267
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...
Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale și Mediului

Șefi noi la două instituții subordonate Ministerului Agriculturii

239
(reînnoit 21:36 23.11.2020)
Două instituții subordonate Ministerului Agriculturii au directori noi - Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) au noi directori – Cristina Frolov și, respectiv, Maxim Popov (director interimar). Astăzi, aceștia au fost prezentați colectivelor de către ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, astăzi și-a început activitatea la Ministerul Agriculturii Ghenadie Iurco, aprobat de Guvern săptămâna trecută în funcția de Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale. Și Ghenadie Iurco a fost prezentat colectivului de ministrul Ion Perju.

Cristina Frolov  a fost desemnată câștigătoare pentru postul de director al ONVV în urma unui concurs organizat după expirarea mandatului de patru ani al fostului director al instituției, Gheorghe Arpentin. 

Maxim Popov a fost desemnat la conducerea ADMA în calitate de director interimar.

Anterior el a fost Secretar de stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al Cabinetului ministrului.

Ghenadie Iurco, noul Secretar de stat, a deținut până în prezent funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

239
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, sefi
Tematic
Agricultura în 2021: Ce ne așteaptă în anul care vine


Загрузка...

Ponderea imigranților în 2021: Cote pentru angajarea străinilor în Rusia

0
(reînnoit 16:10 24.11.2020)
Guvernul rus a aprobat o listă a sectoarelor din economie și a ponderii maxime a forței de muncă străine în acestea. Modificările sunt nesemnificative, dar în unele industrii cotele au fost limitate.
Cota de imigranți

Potrivit documentului aprobat de Guvernul Rusiei, cele mai accesibile domenii pentru angajarea imigranților rămân a fi construcțiile (până la 80%), serviciile de locuințe și utilități și sectorul serviciilor - până la 70% din funcțiile statelor de personal. Până la jumătate din personal poate fi angajat în legumicultură, silvicultură și prelucrarea lemnului. Pentru toate aceste categorii, situația nu s-a schimbat în conformitate cu cerințele pentru anul curent, informează Sputnik Uzbekistan.

Criteriile de selectare a angajaților în domeniile transportului de pasageri și mărfuri au devenit mai stricte: în loc de o cotă de 26% pentru 2020, în 2021 ponderea străinilor nu poate depăși 24%. La fel ca înainte, cetățenilor altor state li se interzice să lucreze în domeniul comerțului cu amănuntul și cel privat (cu excepția vânzării de alcool și tutun) și să vândă medicamente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Imigranți, Forța de muncă, Rusia
Tematic
Pe surse: Rusia ar putea introduce o aplicație mobilă specială pentru imigranți


Загрузка...