Ion Chicu

Guvernul a aprobat mărimea compensațiilor pentru agricultorii afectați de secetă

151
(reînnoit 16:48 19.08.2020)
Aproximativ 2.800 de lideri agricoli terenurile cărora au fost afectate de secetă vor beneficia de compensații de la stat. Guvernul a sporit până la 300 de milioane Fondul pentru agricultură, mărimea indemnizațiilor fiind majorată.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Fondul pentru agricultură a fost suplimentat cu încă 100 de milioane de lei, astfel încât acum constituie 300 de milioane de lei.

Decizia a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 19 august, desfășurată online.

Inițial, valoarea Fondului pentru agricultură era de 100 de milioane de lei. Executivul anunțase că-l va suplini cu încă o sută de milioane de lei pentru a le plăti compensații agricultorilor afectați de secetă. Acum, pe fundalul protestelor declanșate de producătorii agricoli, Guvernul a mai adăugat în acest fond 100 de milioane de lei, pentru a satisface o parte a revendicărilor protestatarilor.

Din acești bani, aproximativ 2.800 de lideri agricoli terenurile carora au fost afectate de seceta, în special fiind afectate cerealele din prima grupă, vor primi compensații, a precizat premierul Ion Chicu. Șeful Guvernului a subliniat că banii au fost luați de la alte capitole pentru a fi adăugați Fondului pentru agricultură.

În contextul deciziei, Guvernul și-a modificat și hotărârea mai veche cu privire la acordarea compensatiilor. Ca răspuns la revendicările protestatarilor, compensațiile au fost majorate, dar nu până la suma cerută de ei.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a anunțat în ședință care va fi mărimea alocațiilor pentru diversele tipuri de culturi agricole, conform hotărârii Guvernului.

Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate se va acorda o alocație de 1.620 de lei, pentru grâul de toamnă – 1.500 de lei per hectar, orz de toamnă – 1.530 de lei, rapiță de toamnă – 2.100 de lei, pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3.800 de lei, viță-de-vie – 3.000 lei, legume în câmp deschis – 2.000 de lei, mazăre – 1.100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

Notăm că agricultorii protestatari au cerut o compensație de 3.000 de lei în cazul grâului, dar aceasta a fost majorată doar până la 1.500 de lei (de la 1.050 de lei propusă inițial). Premierul a explicat că statul n-are acum posibilitatea să plătească mai mult, pentru că Bugetul se confruntă cu un deficit mare și ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Ieri erau depuse doar 47 de dosare prin care agricultorii solicitau compensații, a precizat ministrul Ion Perju. El și-a exprimat speranța că acum, după ce Guvernul a simplificat procedura de depunere a dosarelor, numărul cererilor va crește rapid și întregul proces, până la eliberarea compensației, va dura mai puțin.

Precizăm că agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60% sunt eligibili să beneficieze de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

Simplificarea procedurii de depunere a dosarelor s-a făcut prin excluderea necesității de a prezenta etrasul din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document ce este eliberat de autoritatea publică locală/primăria în raza căreia producătorul agricol își desfășoară activitatea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
agricultori, seceta, compensatii, Guvernul
Tematic
Ce le-a promis Ion Perju agricultorilor protestatari în cadrul dialogului
Riscăm sau nu să trecem printr-o criză alimentară? Iată ce spune Ion Perju
Donald Trump și Xi Jinping

Un as în mânecă: China, gata vândă titlurile de stat ale SUA

88
În cazul în care China va decide să vândă masiv titlurile de stat ale SUA, lumea s-ar putea adânci într-un mare haos financiar.

MOSCOVA, 26 oct – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Divergențele dintre China și SUA s-au intensificat din nou: războiul comercial s-a transformat în unul tehnologic. Deocamdată, Washingtonul blochează tehnologiile chineze pe care le consideră o amenințare pentru securitatea națională, iar China a amintit de principala sa armă: vânzarea portofoliului obligațiilor de stat americane de un trilion ar putea provoca prăbușirea olarului și a pieței hârtiilor de valoare. Este un scenariu extrem de periculos pentru întreaga economie mondială. Cât de departe este dispus să meargă Beijingul, aflați din materialul RIA Novosti.

Războiul tehnologic

În luna ianuarie, cele două mari economii ale lumii au făcut un pas important spre încheierea războiului comercial: au semnat un acord în prima fază, menit să restabilească treptat comerțului. Însă, pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Washingtonul a acuzat Beijingul de răspândirea coronavirusului și a cerut despăgubiri financiare. În plus, americanii și-au anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care au acuzat-o că ar ține parte Chinei.

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale în SUA, tensiunea devine tot mai mare. Trump și-a amintit din nou despre daunele pe care le-ar fi provocat companiile chineze economiei americane. Chipurile, acestea “și-au luat” producerea și au furat secretele tehnologice.

În august, Washingtonul a acuzat Beijingul de imixtiune în campania electorală prin intermediul internetului și rețelele de socializare. În vizor a ajuns aplicația chineză TikTok. Aceasta trebuie să fie interzisă, în caz contrar guvernul Chinei va obține acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor americanii care utilizează această aplicație, a declarat Casa Albă.

Proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, este forțată să-și vândă afacerea unor companii americane. Acest lucru urmează să aibă loc până pe 12 noiembrie. În caz contrar, Trump a amenințat cu blocarea serviciului.

Deocamdată nu e clar cum va răspunde China. Experții consideră că autoritățile chineze nu văd niciun rost să apere TikTok, pentru că îl consideră “dăunător”: distribuie un “conținut vulgar”, nu corespunde “valorilor socialismului” și contribuie la degradarea tineretului chinez.

Însă Washingtonul exercită presiuni și asupra Huawei, una dintre cele mai mari companii tehnologice chineze. Și Beijingul a amenințat deja cu interzicerea exportului de materiale strategice și tehnologii pentru companiile străine care ar putea reprezenta o “amenințare pentru securitatea națională”.

O discuție serioasă

Totodată, Beijingul a reamintit că statul chinez dispune de pârghii mult mai serioase. Este vorba de obligațiunile de stat ale SUA în valoare de un trilion de dolari.

Din cauza războiului comercial cu SUA, China încearcă să scape treptat de aceste hârtii de valoare. De la indicatorul de vârf de 1,32 trilioane de dolari în noiembrie 2014, investițiile în datoria de stat americană s-au redus cu peste 200 de miliarde. Dreptul urmare, în iunie 2019, locul de frunte al deținătorilor titlurilor de stat l-a ocupat Japonia, cu 1,12 trilioane.

Potrivit ultimului raport al Ministerului Finanțelor al SUA, la mijlocul lunii septembrie portofoliul chinez s-a redus până la 1,08 trilioane. În prima jumătate a anului, Beijingul a scăpat de titluri de stat americane în valoare de 106 miliarde, acesta fiind cel mai mare ritm al vânzărilor din anul 2015.

Însă, problema nu constă doar în divergențe de ordin economic. Unul dintre motivele pentru care China continuă să vândă titlurile de stat ale SUA sunt riscurile de devalorizare a dolarului, drept urmare a funcționării neîntrerupte a tiparniței.

Da, și datoria continuă să crească. În decursul a opt luni, Statele Unite au emis 7,7 trilioane de obligațiuni – un record absolut. Adică, economia este susținută exclusiv din împrumuturi.

Beijingul vede că Washingtonul nu este în stare să-și rezolve problemele economice fără tiparniță, iată de ce investițiile în datoria de stat americană devin riscante, menționează publicația chineză Global Times.

Vânzări masive?

Intensificarea conflictului dintre SUA și China doar sporește îngrijorările: dacă cel de al doilea mare creditor străin al economiei americane nu va rezista și va organiza o vânzare masivă a titlurilor de stat americane. Urmările unei astfel de decizii ar putea fi catastrofale. Lansarea masivă a hârtiilor de valoare poate provoca o panică pe piață.

Însă acest lucru nu-i este convenabil nici Chinei. În primul rând, vânzarea obligațiilor de100-200 miliarde într-o perioadă scurtă de timp ar duce la devalorizarea lor. În acest caz și costul activelor externe și a rezervelor Chinei se vor diminua semnificativ, exact așa cum se vor reduce și câștigurile de pe urma vânzării unor titluri de stat ieftinite.

În plus, se va prăbuși dolari, iar China nu are nevoie de asta. Slăbirea monedei americane va face exportul chinez mai scump.

Totodată, vânzarea masivă a titlurilor de stat ale SUA va limita posibilitățile Beijingului de a controla yuanul, în cazul în care războiul comercial va ieși de sub control. În cele din urmă, dolarii obținuți din vânzarea titlurilor de stat vor trebui investiți undeva, ceea ce este o sarcină deloc simplă.

Nu doar China ar avea probleme, toți vor avea de suferit.

“Prăbușirea piramidei americane a titlurilor de stat ar însemna o scufundare a întregii lumi într-un haos financiar, în comparație cu care crizele din 1998 sau 2008 vor părea un joc de copii. Iată de ce este puțin probabil ca acest lucru să se întâmplă în viitorul apropiat”, susține șeful bancului de criptovalute Chatex, Michael Ross-Johnson.

Cel mai probabil, renunțarea la dolar și titlurile de stat ale SUA vor decurge etapizat, ceea ce se și întâmplă în ultimii ani. Potrivit aprecierilor economistului chinez Xi Junyang, profesor la universitatea din Shanghai, Beijingul “va reduce treptat” portofoliul titlurilor de stat ale SUA aproximativ până la 800 miliarde de dolari, “în cazul unei evoluții normale a evenimentelor”. Însă varianta extremă nu este exclusă, spre exemplu, în cazul unui conflict militar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
economie, datorii, SUA, China
Tematic
Măsuri excepționale: Rusia și China au întors spatele dolarului


Загрузка...
Ministerul Justitiei

Fadei Nagacevschi: Care au fost prioritățile Ministerului Justiției

24
(reînnoit 21:25 26.10.2020)
Invitatul studioului Sputnik Moldova din această seară a fost ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a vorbit despre reformarea domeniului prin consolidarea sistemului judecătoresc.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat astăzi în studioul Sputnik Moldova că reforma Justiției se află la etapa la care trebuia să ajungă conform planului inițial al guvernării și a oferit detalii despre acest proces.

Invitat la emisiunea „Contrapunct”, moderată de Eduard Maciac, ministrul Fadei Nagacevschi a ținut să sublinieze că reforma Justiției „se numește astăzi nu „reformă”, dar consolidarea sistemului judecătoresc”.

„Pentru că a fost un an electoral, Ministerul Justiției și-a concentrat eforturile pe activitatea de planificare”, a spus Fadei Nagacevschi.

Fadei Nagacevschi
© Sputnik / Mihai Caraus
Fadei Nagacevschi

„Consolidarea sistemului judecătoresc urmează să aibă loc în următoarea formulă: se modifică Constituția în ceea ce privește consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și a sistemului judecătoresc. Al doilea pas: se perfectează strategia și planul de acțiuni – în planul de acțiuni deja urmând să fie incluse toate politicile Ministerului Justiției pe toate domeniile sistemului de drept al Republicii Moldova”, a spus ministrul Justiției.

Fadei Nagacevschi a declarat că de la începutul anului s-a muncit la planul de acțiuni și la strategie, aceste documente fiind elaborate împreună cu toate părțile interesate din Republica Moldova, cum ar fi societatea civilă, instituțiile de stat și, de asemenea, au fost consultate cu experții Consiliului Europei.

Strategia, în sfârșit, este definitivată, a precizat ministrul, adăugând că mai este așteptat avizul de la Ministerul Finanțelor. După emiterea avizului, se va proceda la aprobarea strategiei și planului de acțiuni în Guvern.

Ministrul Justiției a explicat de ce sunt importante aceste două documente.

„De ce sunt importante aceste acte? Pentru că, dacă ați observat pe parcursul anului, dacă Ministerul Justiției ieșea cu vreun proiect de lege mai sensibil, imediat interveneau anumite atacuri din partea politicienilor că, uite, se face în mod imprevizibil, se face în interesul unui partid sau altuia. Aprobând un plan de acțiuni, deja vor dispărea o serie de critici la adresa guvernărilor, indiferent cine va fi la guvernare, la adresa Ministerului Justiției”, a explicat Fadei Nagacevschi.

Ministrul Justiției a adăugat că, pe viitor, „politicienii vor avea în față planul de acțiuni și vor înțelege de ce intervine o modificare legislativă sau alta”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
prioritate, Obiectiv, Ministerul Justiției
Tematic
Nagacevschi: Ce surpriză le pregătește statul, în toamnă, judecătorilor și procurorilor


Загрузка...
Exoschelet din titan

Superarma unică pe care Rusia o va obține în curând - detalii

0
(reînnoit 23:27 26.10.2020)
Superarma rusească urmează să ajungă în dotarea unităților forțelor speciale până în 2025, iar până în 2030 - să fie disponibilă întreaga Armată rusă.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revista americană The National Interest a relatat despre ultimele realizări rusești menite să sporească capacitatea infanteriștilor, informează RIA Novisti.

Potrivit publicației, Armata rusească dezvoltă tehnologii care vor spori gradul de informare a soldatului privind situația de luptă, vor minimiza eforturile fizice ale  acestuia și vor reduce riscul pentru viață.

Vorbim despre echipamentul de luptă ”Sotnik”, de nouă generație, dezvoltat de Rostec, care va înlocui actualul costum ”Ratnik” al soldaților. Promisorul exoschelet va fi dotat cu un număr mare de componente de înaltă tehnologie, dintre care unele au fost deja elaborate.

Acestea includ, între altele, încălțări antimină, costum anti-radar și o țesătură specială datorită căreia soldatul nu poate fi detectat în lumină infraroșie.

Astfel de echipamente pot fi integrate cu microdrone care vor oferi informații despre câmpul de luptă, de la camerele de bord la panoul de pe casca soldatului sau ochelari asemănători cu Google Glass, scrie publicația.

„În prezent <...> se formează și se constituie profilul unui echipament de luptă de perspectivă pentru militari, care prevăd introducerea de elemente ce sporesc capacitățile fizice ale ostașului”, îl citează revista pe comandantul-șef al Forțelor Terestre, generalul Oleg Saliukov.

Dezvoltarea echipamentelor pentru exoscheletul de nouă generație va dura din 2020 până în 2023.

Este planificat ca unitățile forțelor speciale rusești să fie dotate cu echipamente ultramoderne până în 2025, iar până în 2030 - întreaga armată rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, arma
Tematic
Dezvăluiri despre super-arma rusească Avangard: Niciun sistem de apărare n-o poate detecta
Cum a revenit pe pământ echipajul care pilota nava spațială Soyuz MC-13 - Video


Загрузка...