PDM

(DOC) Un nou val de plecări din Partidul Democrat: „Am putea reveni când va pleca Filip”

441
(reînnoit 21:29 17.08.2020)
Câteva zeci de membri ai organizației teritoriale Florești a Partidului Democrat au decis să părăsească formațiunea politică. Iată care este motivul.

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Membrii organizației teritoriale Florești a Partidului Democrat din Moldova au anunțat că pleacă in corpore din formațiunea politică. Decizia a fost luată având în vedere că zilele trecute formațiunea a decis să-i excludă din partid pe deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc.

„Noi, toți membrii organizației teritoriale Florești a Partidului Democrat, in corpore, declarăm că părăsim Partidul Democrat din Moldova și ne declarăm neafiliați în toate organele locale elective din raionul Florești. Totodată, ne rezervăm dreptul de a reveni în PDM odată cu plecarea lui Pavel Filip, direct responsabil de dezbinarea și distrugerea partidului”, se menționează în declarația comună a organizației teritoriale. 

Scan by DO on Scribd

Decizia de a-i exclude pe Nichiforciuc și Andronachi din Partid a fost luată săptămâna trecută într-o ședință comună a Biroului executiv al Partidului Democrat şi fracţiunii PDM, la care s-a constatat că cei doi „de mult nu mai iau parte la şedinţele fracţiunii PDM în Parlament şi nici la acţiunile Partidului Democrat”.

„Aşadar, cei doi de mult nu mai sunt parte a echipei PDM: Nu poţi pleca de acolo de unde nu eşti”, este mesajul partidului către cei doi, conform unui comunicat de presă al formațiunii.

Anterior, liderul PDM, Pavel Filip, a admis, în declarații pentru presă, că Vladimir Andronachi şi Eugeniu Nichiforciuc ar putea adera la Partidul Socialiștilor, existând zvonuri că aceștia ar fi apropiați de socialiști, dar că acest fapt „nu va fi o catastrofă pentru PDM”.
Membrii Biroului executiv şi deputaţii PDM au făcut atunci apel către organizaţiile teritoriale ale formațiunii „să rămână unite şi consolidate şi să acţioneze în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

441
Tagurile:
plecări, Partidul Democrat
Tematic
O persoană a fost reținută în urma perchezițiilor de la fostul sediu PDM - Detalii
Fadei Nagacevshi

Fadei Nagacevschi nu renunță la funcție și este „gata de luptă”

80
(reînnoit 18:37 15.01.2021)
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevshi, a scris pe Facebook că nu intenționedază să plece din funcție, precum sugerase la un post de televiziune un deputat PAS.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevshi, respinge zvonurile potrivit cărora ar intenționa să plece din funcție, într-o postare pe Facebook.

El spune că se așteaptă la o campanie de discreditare, dar că este „gata de luptă” și adaugă semnul unui zâmbet la finalul textului.

„Stimați prieteni, ieri în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul în Parlamentul RM domnul Igor Grosu a declarat că este un ministru în Guvern care amenință că pleacă, dacă nu i se acceptă Secretarii de Stat. Sunt convins că s-a referit la persoana MJ”, a scris Nagacevschi.

Ministrul a menționat că, în cadrul ultimei ședințe de Guvern, au fost adoptate dispozițiile  privind eliberarea din funcție a Secretarilor de Stat ai Ministerului Justiției (MJ), Radu Foltea și Dorin Lișman.

„Totodată, de către Guvern au fost numiți în funcția de Secretar de Stat al MJ Silvia Stici și Lilian Deliu. Până în prezent însă dispozițiile Guvernului privind numirea Secretarilor de Stat ai MJ nu au fost publicate în MO pentru a face opozabile numirile față de terți. Respectiva situație provoacă incertitudine în activitatea MJ și sper mult că problema va fi soluționată în cel mai scurt timp, pentru a nu admite disfuncționalități inadmisibile în activitatea Ministerului”, a comunicat Fadei Nagacevschi.

Nagacevschi a adăugat că nu intenționează să refuze exercitarea funcției de ministru al Justiției, că se așteaptă „la o campanie de discreditare”, dar este „gata de luptă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
lupta, functie
Tematic
O decizie ce-i vizează pe deținuți: Ce propune Nagacevschi
Nagacevschi: Surprize ale Guvernului Sandu în dosarul Rizea - Reacția Olesei Stamate


Загрузка...
Constantin Kosaciov

Senator rus: SUA sunt de vină pentru încetarea Acordului Cer Deschis

16
Vina pentru încetarea acordului Cer Deschis aparține în totalitate SUA și aliaților lor din NATO, consideră senatorul rus Kosaciov.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Vina pentru încetarea acordului Cer Deschis aparține în totalitate SUA și aliaților lor din NATO, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Senatului rus, Constantin Kosaciov.

“MAE al Rusiei a confirmat că țara noastră demarează procedura de retragere din Acordul Cer Deschis. Știrea este din categoria celor previzibile. Primii care au părăsit acordul au fost SUA. Acesta mai putea fi salvat dacă ar fi existat voință, nu doar a Rusiei (pe care ne-am exprimat-o clar), dar și a altor părți semnatare. Mai întâi toate, a celor din NATO”, a scris senatorul într-o postare pe Facebook.

Potrivit politicianului rus, aliații SUA urmau să-și asume niște angajamente ferme de a nu transmite Washingtonului nicio informație obținută în urma realizării acordului, o obligație prevăzută expres în acord.

Totodată, Kosaciov a explicat că acordul interzice transmiterea informației către SUA și alte state NATO, iar acordul cu Washingtonul îi obligă să facă asta.

“O soluție la această coliziune juridică putea fi identificată de statele NATO, dacă și-ar fi dorit să salveze Acordul Cer Deschis de americani. Însă ei au preferat să-și salveze parteneriatul euro-atlantic. Vina pentru ceea ce se întâmplă, iar acesta este un scenariu regretabil, aparține în totalitate SUA și aliaților lor din NATO. Punct”, a menționat Kosaciov

Amintim că Federația Rusă a anunțat că lansează procedurile de retragere a țării din acordul Cer Deschis, din care s-au retras anul trecut SUA.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una din măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după încheierea războiului rece. Acesta a intrat în vigoare în 2002 și permite statelor semnatare să colecteze reciproc în mod deschis informații despre forțele și evenimentele cu caracter militar. Acordul este semnat de 34 de țări.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite se retrag din acord. Drept pretext pentru denunțarea acordului de către SUA au servit acuzațiile adresate Rusiei de încălcare a înțelegerii. În special, SUA acuză Moscova că profită de acordul Cer Deschis în calitate de un instrument de “constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA. În noaptea de 22 noiembrie a anului trecut, SUA au finalizat procedura de retragere din acord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
SUA, acord, Konstantin Kosaciov
Tematic
Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis


Загрузка...