Maia Sandu (în centru)

Mitingul PAS: Critici la adresa guvernării și solidarizare cu agricultorii

193
(reînnoit 13:44 16.08.2020)
La protestul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au vorbit deputații acestuia, antreprenori, după care a luat cuvântul și liderul Maia Sandu. Igor Dodon a apreciat că protestele din aceste zile au ca scop tensionarea situației în preajma alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Formațiunea de opoziție condusă de Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a organizat duminică, 16 august, o acțiune de protest împotriva guvernării în centrul Chișinăului. Persoanele care au participat la acțiune, inclusiv venite din raioane, au purtat măști de protecție și s-au aflat la distanță mare unele de altele, pentru a respecta distanțarea socială în condițiile pandemiei de COVID-19. La această oră nu există estimări referitoare la numărul participanților din partea organizatorilor și Poliției.

Miting PAS, 16 august 2020
© Sputnik / Mihai Caraus
Miting PAS, 16 august 2020

Protestul, desfășurat sub genericul „Învingem hoția, oprim sărăcia!”, a avut loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet. La protest s-a scandat „Demisia”, „Jos Dodon”, „Nu Justiției corupte”, „Jos mafia”, „Diaspora-i cu noi” .

Mai întâi, au avut luări de cuvânt deputații din PAS, care s-au solidarizat cu agricultorii, afectați puternic de secetă anul acesta, și care au declanșat acțiuni de protest încă la începutul săptămânii. Precizăm că, în paralel, agricultorii protestează a cincea zi consecutiv, aflându-se acum la intrarea în orașul Chișinău dinspre Autogara de Sud.

Un deputat PAS, Lilian Carp, a cerut convocarea Parlamentului într-o ședință în care să adopte legi necesare pentru redresarea situației în agricultură.

La acțiunea lor de protest, reprezentanții PAS au criticat modul în care guvernarea gestionează situația dificilă din agricultură și au relatat că au pregătit anumite proiecte de lege care ar îmbunătăți situația agricultorilor. Au ieșit la microfon și antreprenori ce fac parte din PAS.

Totodată, reprezentanții PAS au vorbit despre problemele cu care se confruntă cetățenii cu un nivel scăzut de trai în general, în primul rând despre situația pensionarilor.

Vorbitorii la miting s-au referit și la situația din Justiție, inclusiv criticând activitatea unor magistrați concreți, care în opinia lor sunt „corupți”.

Miting PAS, 16 august 2020
© Sputnik / Mihai Caraus
Miting PAS, 16 august 2020

„Igor Dodon vrea într-un final controlul asupra Justiției pentru a frauda alegerile”, a spus la protest deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Liderul PAS, Maia Sandu, care a vorbit la finalul acțiunii, a spus că protestul a fost organizat pentru a denunța criza sanitară, problemele grave din sectorul agricol, corupția, sărăcia.

„Această guvernare nu a lăsat fermierii să intre în oraș. I-a oprit la capătul orașului. Polițiștii lui Dodon umblă cu carnețelul și notează numerele tractoarele cu care au venit fermierii”, a adăugat președintele PAS.

„Oamenilor nu le este frică de Dodon. Însă oamenilor le este frică de sărăcie”, a apreciat Maia Sandu.

Anterior, referindu-se la protestele din aceste zile, președintele Igor Dodon a comentat, în emisiunea sa „Președintele răspunde” din 14 august, că forțe politice de opoziție urmăresc tensionarea situației în preajma alegerilor prezidențiale, stabilite pentru 1 noiembrie. Scopul protestelor este să dea jos guvernarea actuală, a apreciat președintele.

Igor Dodon a adăugat că bani în Buget nu se vor adăuga dacă actuala guvernare va pleca, dar că la conducerea țării ar putea veni în schimb oameni care n-ar merita, în opinia sa, s-o conducă.

„Păi, iată, ori o să înțelegeți și o să susțineți echipa actuală, ori aveți două variante: vine unul de-alde Plahotniuc și atunci o să spuneți „dați-i moldoveanului mintea cea de pe urmă”, sau să vină una de la Harvard, care o să aibă joystick-ul, pultul în afara țării. N-o să intereseze nimic ce-i în țară. Joystick o să aibă. (...) Dar ce se întâmplă aici în țară n-o interesează, pentru că aici nu are copii, n-are nimic. Totul – în afara țării. O să-i spună „sideti” (stai – trad. rusă, nota red.), - sideti, „lejati” (culcat – trad. rusă, nota red.) – lejati, „golos” (voce - trad. rusă, nota red.) - golos. Dar ce se întâmplă aici în țară n-o interesează, pentru că aici nu are copii, n-are nimic. Totul – în afara țării. În kartocikă (fișă - trad. rusă, nota red.) să-și scrie că a fost nacealnik, președinte, premier”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii. Jurnaliștii au concluziont că o are în vedere pe Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

193
Tagurile:
protest, Maia Sandu
Тема:
Protestele agricultorilor – revendicări și soluții (87)
Tematic
PAS cere ca ședința extraordinară a Parlamentului să fie convocată de urgență
Pavel Filip cheamă la dialog colegii din PAS, PSRM și Plarforma DA: Despre ce vor discuta
Protestele agricultorilor și protestele PAS – Care este miza
Podul din orașul Tiraspol

Tiraspolul cere Chișinăului sprijine alegerile din stânga Nistrului

1
Pentru prima dată în istorie, Tiraspolul a cerut oficial Chișinăului să sprijine organizarea alegerilor în stânga Nistrului. Această rugăminte a stârnit mai multe semne de întrebare.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Duminică, 29 noiembrie, în stânga Nistrului va fi ziua unică de votare. Locuitorii din regiune își vor alege reprezentanți în forurile legislative de diferite niveluri, precum și primarii satelor și orașelor. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când Tiraspolul se adresează oficial Chișinăului cu rugămintea de a oferi sprijin în organizarea alegerilor locale. 

Apel pentru garantarea liberului acces

Adresarea Tiraspolului către Biroul pentru reintegrare de la Chișinău a fost semnată de șeful structurii responsabile de politica externă din regiune Vitaly Ignatiev. În document se menționează că autoritatea electorală din Transnistria va amenaja secții de votare în localitățile Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pîrîta. 

„Pentru a crea condiții pentru exercitarea dreptului la vot, rog să informați autoritățile competente despre necesitatea asigurării liberei circulații a celor care doresc să voteze la secțiile de votare, precum și să asigurați libera deplasare a vehiculelor oficiale cu urna mobilă”, se menționează în document.
Обращение внешнеполитического ведомства Приднестровья в Бюро по реинтеграции Молдовы
© Photo : Deschide MD
Adresarea Tiraspolului către Biroul pentru reintegrare de la Chișinău

Biroul pentru reintegrare a Moldovei a primit această adresare, dar nu a trimis încă un răspuns oficial Tiraspolului. Instituția a făcut doar o precizare pentru mass-media. 

Opinia Chișinăului

Reprezentanții Biroului de reintegrare de la Chișinău au explicat pentru corespondentul Sputnik Moldova că „în acțiunile sale și în comunicarea cu toți actorii din cadrul procesului de negocieri, partea moldovenească se ghidează de dezideratul asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi, soluționării în interesele acestora a celor mai stringente probleme și dificultăți”.

De asemenea, Chișinăul consideră o prioritate „restabilirea spațiilor naționale unice și atingerea unei reglementări durabile a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Reprezentanții Biroului au menționat că legislația în vigoare stipulează expres competența organului responsabil de realizarea politicii electorale pe întreg teritoriul țării și nu poate fi vorba de „abordări paralele” în acest sens.

„Localitățile evidențiate în adresarea în cauză după cum este bine cunoscut reprezintă unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova în care își desfășoară activitatea autorități publice locale alese și funcționale în conformitate cu exigențele cadrului normativ al Republicii Moldova”, precizează Biroul pentru Reintegrare.

De asemenea, instituția a menționat că se fac eforturi pentru „reluarea regimului de liberă circulație în regiunea transnistreană și excluderea barierelor artificiale care îngreunează viața cetățenilor”.

Politologul Alexander Kuznețov a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că, dacă Chișinăul va răspunde oficial la această întrebare, va exista o sabie cu două tăișuri, iar solicitarea Tiraspolului stârni și sentimente ambigue: pe de o parte, este o abordare pașnică, pe de altă parte, există un subtext aici.

"Dacă organele constituționale ale Moldovei, Comisia Electorală Centrală, ar participa la organizarea alegerilor în Transnistria, acest lucru ar putea fi considerat un pas spre reintegrare. Dar, dacă oferim asistență, rezultă că acesta este un alt stat și îi recunoaștem independența", a explicat el.

În speranța unui răspuns reciproc

Reprezentanții structurii responsabile de politica externă din regiunea transnistreană au declarat pentru Sputnik Moldova că anterior au mai fost încercări de colaborare între autoritățile electorale din Moldova și stânga Nistrului.

„Anterior am venit cu inițiativa de a lua în considerare posibilitatea cooperării directe între CEC a Republicii Moldova și CEC a Transnistriei, dar partea moldovenească a refuzat. Anul acesta, înainte de alegerile prezidențiale, Chișinăul ne-a cerut să oferim posibilitatea de a vota locuitorilor din Transnistria care au cetățenia moldovenească. Și am mers în întâmpinare. Acum, respectiv, am făcut o cerere similară", a explicat departamentul.

„Până acum nu există un răspuns oficial din partea reprezentantului politic al Republicii Moldova cu privire la fondul problemei, care amenință perspectivele implementării principiului votului universal și egal, prevăzut în Pactul internațional privind drepturile civile și politice, Declarația universală a drepturilor omului și alte documente internaționale”, a menționat instituția. 

În legătură cu acest fapt, Tiraspolul le-a cerut partenerilor internaționali „să atragă atenția la situația actuală și să ofere asistență pentru prevenirea provocărilor în ziua alegerilor”.

Regiunea transnistreană, unde circa 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va uni cu România.

În 1992, după o încercare eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema cu forța, regiunea transnistreană a devenit un teritoriu care se afla practic în afara controlului Chișinăului.

Procesul de negociere s-a intensificat în 2017. Atunci părțile au semnat protocoale privind telecomunicațiile între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, s-a convenit să fie apostilate diplomele emise de instituțiile de învățământ transnistrene, să fie permisă funcționarea școlilor cu predarea în grafie latină și să fie permis accesul fermierilor către terenurile din Dubăsari. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
alegeri, Chișinău, Tiraspol
Tematic
SIS a făcut precizări despre cei 2 cetățeni eliberați de Tiraspol


Загрузка...
Alexandr Stoianoglo

Procurorul general nu merge la audieri în Parlament

51
Procuratura Generală a venit cu o reacție la decizia deputaților de a-l invita pe Stoianoglo la audieri în cazul fraudei bancare.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Procurorul general nu va merge la audieri în Parlament. Precizarea a fost făcută de Procuratura Generală printr-un comunicat de presă, drept reacție la decizia deputaților de a-l audia în plen pe Alexand Stoianoglo cu privire la frauda bancară.

„Procuratura însă, nu le va da ”muniție” și va duce investigația până la final, supunându-se doar Legii, iar rezultatele aducându-le la cunoștința societății, lucru pe care-l preconizăm în timpul cel mai apropiat”, este precizat în comunicatul Procuraturii Generale.

Instituția și-a motivat refuzul prin faptul că audierile ar prejudicia mersul anchetei. Procuratura consideră că intenția unor deputați de a-l invita pe Stoianoglo în sala de plen a Parlamentului este de a afla „cât mai multe detalii din anchetă pentru a-și construi tacticile ulterioare de apărare”.

În context, instituția informează că investigația privind frauda bancară a avansat esențial chiar și în condițiile unui val de blocaje. 

Amintim că astăzi deputații au aprobat o decizie care prevede audierea în plen a lui Alexandr Stoianoglo cu privire la dosarul fraudei bancare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
audieri parlamentare, audieri în Parlament, Procuror, procurorilor


Загрузка...