Ion Ceban

Ion Ceban: În Consiliul Municipal Chișinău există consens - iată pentru ce proiecte

75
(reînnoit 12:02 10.07.2020)
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, invitat în această seară în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre proiecte ce fac Capitala mai frumoasă și mai confortabilă. El s-a referit și la planurile date peste cap de COVID-19.

CHIȘINĂU, 9 iul – Sputnik. Primăria Chișinău planifică 15 proiecte de care, peste ani, „vom fi mândri cu toții”, iar în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), „în pofida divergențelor”, „există maturitate” și pot fi decise problemele.

Aceste aspecte le-a subliniat primarul Ion Ceban, care a fost invitatul din această seară al emisiunii „Expertiza” de la Sputnik Moldova, moderată de Ghenadie Vaculovshi.

Ca un exemplu de consens atins în CMC și de luare a deciziilor necesare, primarul a menționat adoptarea, cu participarea consilierilor de opoziție, a planului de reînnoire, în anii 2020-2023, a parcului transportului public din Chișinău. În anul 2020 urmează să fie cumpărate 100 de autobuze, să fie achiziționate și asamblate 30 de troleibuze, să mai fie cumpărate și 18 troleibuze articulate. Într-o a doua etapă, vor fi  achiziționate 150 de autobuze, 70 de troleibuze tradiționale și 20 de troleibuze articulate.

Întrebat ce planuri sau proiecte ale Primăriei au fost date peste cap de criza provocată de pandemia cu COVID-19, primarul Ion Ceban a răspuns că planurile de reparație și modernizare a pasajelor subterane au cam fost zdruncinate din acest motiv.

Potrivit primarului, la începutul anului, Primăria avea înțelegeri cu tocmai 12 agenti economici în privința renovării a tot atâtea pasaje subterane. 

Din cauza pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei cu COVID-19, majoritatea agenților economici au anunțat că nu-și mai pot onora promisiunile. Doar doi agenți economici au început de curând lucrările în două treceri subterane. Alți 3 agenți economici spun că vor face și ei acest lucru, în timp ce 7 agenți economici se află într-o „situație incertă” în privința propriilor lor posibilități.

Cât privește proiectele de felul celora cu care se vor mândri chișinăuienii peste ani, Ion Ceban și-a exprimat mulțumirea că scuarul din strada Bucuriei a fost renovat și redeschis astăzi.

„Nimeni nu credea că scuarul din strada Bucuriei poate fi reabilitat în 3 luni, dar s-a reușit”, a declarat primarul general.

Scuarul a fost renovat din bugetul Primăriei și din banii unor agenți economici. De asemenea, a fost renovată strada Bucuriei, care a fost blocată „timp de 20 de ani”, potrivit primarului. Au fost amplasate semnele noi de circulație rutieră, a fost aplicat marcajul pentru bicicliști. În scuar a fost instalat iluminatul, au fost amenajate pistele pietonale și mobilierul urban, dar și un teren de joacă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
COVID-19, CMC, Ion Ceban
Tematic
Primul interviu radio al Tatianei Ceban, soția primarului Chișinăului - Video
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

21
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...