Здание Конституционного суда Молдавии

Expert: Decizia CC, luată pentru a le face pe plac unor politicieni

100
(reînnoit 18:18 08.07.2020)
Politologul Corneliu Ciurea a comentat pentru Sputnik Moldova decizia Curții Constituționale cu privire la imposibilitatea organizării concomitent a alegerilor anticipate în organul legislativ al țării și a alegrilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Curtea Constituțională a decis marți că dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui ”este interzisă în orice circumstanță”. Curtea a decis totodată în privința imposibilității organizării concomitente a alegerilor prezidențiale și parlamentare (ordinare sau anticipate)  în aceeași perioadă.

Fără alegeri parlamentare anticipate până în toamnă - A decis Curtea Constituțională>>>

Politologul Corneliu Ciurea consideră că această decizie era previzibilă Temeiuri juridice pentru aceasta au existat, iar decizia însăși este un rezultat al interpretării stricte a legii, pe de o parte, iar pa de alta – această decizie reflectă interesele partidelor politice care au influență asupra majorității judecătorilor în CC. Este vorba de Pro Moldova și Platforma DA, a menționat Ciurea.

”Aceste sunt partide parlamentare mai puțin numeroase, cu șanse minime de a accede în Parlament în cazul unor alegeri anticipate. De aceea, aceste partide, care au influență asupra judecătorilor Curții Constituționale, au putut influența luarea unei astfel de decizii”, a declarat politologul.

Potrivit expertului, Curtea ar fi putut adopta și o altă decizie, pentru că deja odată, în cazul cu creditul rusesc, aceasta nu a pornit de la interpretarea strictă a legii constituționale, ci de la principiul beneficiului politic. Și în acest caz decizia putea fi luată pornind de la același principiu, deoarece desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale ar fi îmbunătățit situația și ar fi soluționat criza politică din Moldova, consideră Ciurea.

Dacă e să ne referim însă la fracțiunea cea mai numeroasă din Parlament, cea a socialiștilor, atunci această decizie îi îngreuiază acțiunile la această etapă. Socialiștii trebuie să găsească o cale prin care să-și apere Guvernul, care în cazul de față devine o așa-zisă ”valiză fără toartă” (și de dus e greu, și să-o arunci ți-e jale!). Acest Guvern este lipsit actualmente de susținerea unei majorități parlamentare, inițiativele lui sunt blocate. Iar acest lucru, potrivit expertului, îi pune pe socialiști într-o situație mai dificilă și îi obligă să-și modifice strategia politică la etapa actuală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
alegeri, politicieni, Curtea Constituțională, decizie
Tematic
PSRM a comentat decizia Curții Constituționale: Poziția cu privire la alegerile anticipate
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

385
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

385
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Opinie: Prin ce se deosebește campania electorală din acest an

35
În cadrul emisiunii "Contrapunct" politologul Ian Lisnevschi a vorbit despre specificul actualei campanii electorale pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.
Opinie: Prin ce se deosebește campania electorală din acest an

Potrivit lui Ian Lisnevschi, campania electorală din anul curent este una pasivă, iar candidații la fotoliul de președinte sunt în mare parte nepregătiți și nu au pregătit niciun program sau strategie politică.

"Politicienii vin cu unele propuneri care trebuiau făcute jumătate de an în urmă. Unele partide își modifică strategia – de aceea putem spune că nu există programe politice", a subliniat politologul.

Lipsa unei pregătiri este demonstrată și prin faptul că politicienii fac niște promisiuni care, de fapt, depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova. În mare parte acestea se referă la majorarea pensiilor și salariilor – domenii ce nu țin de împuternicirile unui șef al statului.

"Aceste promisiuni poate să le facă doar un candidat care are susținere parlamentară. Fără majoritate parlamentară, acest lucru nu poate fi făcut", a conchis Lisnevschi.

De menționat este că campania electorală a început pe 2 octombrie curent. Alegerile președintelui Republcii Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
președinte, alegeri, campanie


Загрузка...