Ion Chicu

Premierul Chicu: „Devoratorii de miliarde” râvnesc la banii statului iată câți avem

128
(reînnoit 19:43 29.06.2020)
Prim-ministrul Ion Chicu spune că statul are acum pe conturile trezoreriale de două ori mai mulți bani disponibili decât anul trecut pe vremea aceasta. Premierul spune că „devoratorii de miliarde” și-ar dori să aibă acces și la aceștia.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Banii disponibili pe conturile trezoreriale ale statului depășesc actualmente 8 miliarde de lei, a informat astăzi premierul Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

Prim-ministrul susține că suma este de două ori mai mare decât era în iunie 2019.

„După ce marea majoritate a angajamentelor bugetului public pentru această lună au fost onorate, soldul de bani disponibili pe conturile trezoreriale este de peste 8 miliarde de lei. E de două ori mai mare decât era anul trecut pe vremea asta...”, a subliniat premierul.

Ion Chicu sugerează că anumite persoane, pe care le el le numește „devoratori de miliarde” ar dori să acceadă la putere, pentru a obține acces și la acești bani ai statului.  

„Între timp, văd că devoratorii de miliarde ies din vizuini și-s gata să mai facă o încercare”, comentează premierul.

Ion Chicu crede că respectivii „ar avea de unde” lua bani, deoarece conturile statului „sunt pline”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
statului, banii, Ion Chicu
Tematic
Nebunia movului! Chicu le bate obrazul celor care au luat cu asalt lanurile de levănțică
Ședința Parlamentului

Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat imediat după alegerile prezidențiale

43
Șeful statului consideră că principalul organ legislativ s-a compromis și acesta trebuie reînnoit, așa cum doresc și cetățenii.

CHIȘINĂU, 7 iul – Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, se pronunță pentru dizolvarea Parlamentului imediat după alegerile prezidențiale. El a făcut declarații în acest sens marți, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

”Eu rămân pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat. Și văd din sondaje că tot mai mulți cetățeni își doresc ca actuala componență a Parlamentului să plece și să fie alegeri anticipate. Cred că noi trebuie să luăm în calcul această situație și să facem tot posibilul ca, imediat după alegerile prezidențiale, să aibă loc alegeri parlamentare anticipate pentru a reînnoi Parlamentul, pentru a-i scoate de acolo pe toți acei care s-au cumpărat și s-au vândut”, a declarat Dodon.

În condițiile deciziei de astăzi a Curții Constituționale, alegerile parlamentare anticipate pot avea loc doar după alegerile prezidențiale, când președintele țării nou ales va putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului, a explicat președintele. În opinia lui, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc deja în lunile februarie sau martie.

Totodată, dizolvarea Parlamentului este posibilă în două situații – sau dacă este demis guvernul și nu este numit unul nou, sau în cazul când Parlamentul nu aprobă nicio lege, nicio hotărâre în decurs de trei luni de zile.

”Noi vedem că de pe data de 18 iunie Parlamentul nu a aprobat nicio hotărâre. Dacă acest lucru va continua pe parcursul a trei luni, atunci Parlamentul poate fi dizolvat”, a menționat președintele.

Pe de altă parte, șeful statului a subliniat că Guvernul nu-și va da demisia la cererea oponenților politici. Totodată, el admite posibilitatea demisiei, însă ”doar în cazul când se va pune ca scop declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, așa cum vor cetățenii”.

”Însă nu va fi la presiunea sau la inițiativa celor din opoziție, ci în urma unei decizii asumate a conducerii de vârf a țării”, a adăugat Dodon.

Curtea Constituțională a decis marți că dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui ”este interzisă în orice circumstanță”, chiar și în cazul în care președintele demisionează în această perioadă.

Curtea a decis totodată că alegerile prezidenția și parlamentar nu pot avea loc de principiu concomitent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, Dizolvarea Parlamentului
Tematic
Președintele Igor Dodon a comentat pentru Sputnik decizia Curții Constituționale de astăzi


Загрузка...
PSRM

PSRM a comentat decizia Curții Constituționale: Poziția cu privire la alegerile anticipate

95
(reînnoit 16:29 07.07.2020)
Partidul Socialiștilor a reacționat la decizia de astăzi a Curții Constituționale, care a stabilit că Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de expirarea mandatului șefului statului.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Partidul Socialiștilor menționează că a luat act de hotărârea Curții Constituționale, care prevede că până în toamnă, când sunt preconizate alegerile prezidențiale, Parlamentul nu poate fi dizolvat și, respectiv, nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă astăzi nu există o majoritate parlamentară care să susțină Guvernul Chicu.

„Ne-am adresat la CC să facă această claritate. Noi ne-am fi dorit să economisim banii cetățenilor și să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale, la 1 noiembrie, dar ne conformăm hotărârii Înaltei Curți”, menționează formațiunea. 

Socialiștii susțin că primul decret semnat de președinte după alegerile prezidențiale din toamnă trebuie să fie despre dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. 

„Acest Parlament s-a afundat în multiplele scandaluri de corupere a deputaților, astfel că el nu mai reprezintă votul cetățenilor dat anul trecut. Boicotarea ședințelor plenare de către Alianța Haosului Sandu-Candu-Plaha-Șor este un alt motiv de discreditare. În actuala situație, doar cetățenii sunt cei care trebuie să decidă cine să le reprezinte interesele în Parlament”, se menționează în declarația PSRM.

Mai devreme președintele a declarat că nu l-a surprins decizia de astăzi a magistraților Curții Constituționale. În comentariul pentru Sputnik, el a menționat că, dacă va fi nevoie, vor fi organizate alegeri anticipate cât mai curând posibil din punct de vedere legal. 

„E o decizie previzibilă a Curții Constituționale. Rămânem la convingerea că actualul Parlament s-a compromis, e format din mulți deputați transfugi și oameni ai oligarhiei, prin urmare acest Parlament trebuie resetat și curățat de conservele oligarhice. Ne vom orienta după voia poporului și, dacă va trebui, vom organiza alegeri parlamentare anticipate cât mai repede este posibil din punct de vedere legal”, a declarat Igor Dodon în exclusivitate pentru Sputnik Moldova. 

Curtea a mai decis că "alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi". Curtea Constituțională a decis astfel respingând o sesizare în partea privind procedura care trebuie respectată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor prezidențiale în aceeași zi.

O altă decizie a curții este că "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui este interzisă în orice circumstanță".

Totodată, "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui țării, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului, este interzisă".

Mai mult, alegerile prezidenția și parlamentar nu pot avea loc de principiu concomitent. Iată cum a formulat Curtea această chestiune: "Desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă".

Decizia Curții constituționale este irevocabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Curtea constituțională, PSRM
Tematic
Ștefan Gațcan părăsește PSRM și trece la grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA”
Reacția PSRM la plecarea lui Ștefan Gațcan: ”Așteptăm să vă depuneți mandatul”


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...