Președintele Dodon

Președintele Igor Dodon propune amendarea Constituției: Iată despre ce este vorba - Video

1980
(reînnoit 18:45 26.06.2020)
Președintele țării Igor Dodon consideră că mandatul de parlamentar trebuie să fie imperativ, iar acest lucru ar trebui stipulat expres în Legea Supremă.

CHIȘINĂU, 26 iun - Sputnik. Igor Dodon susține că în Parlament ar putea fi înaintat spre examinare un proiect de modificare a Constituției prin care se va propune fixarea în Legea Supremă a conceptului de „mandat imperativ” de parlamentar. Despre asta a anunțat șeful statului în cadrul ediției de astăzi a emisiunii „Președintele răspunde”. 

”Cel mai probabil săptămâna viitoare voi veni cu un proiect de lege care va reglementa acest proces. Fac un apel și către colegii din Partidul Socialiștilor. Ei sunt 37 de deputați. Pentru inițiativa de modificare a Constituției sunt necesari 34 de deputați. Știu că sunt deja unele idei printre colegi de a veni cu un proiect de modificare a Constituției”, a declarat șeful statului.

Oficialul a subliniat că acest mecanism este necesar pentru a le interzice deputaților să migreze dintr-o fracțiune în alta.

„Eu înțeleg că o să ne critice cei din exterior cu mandatul imperativ, dar eu cred că trebuie să mergem cu această abordare. Modificăm Constituția pentru a le interzice deputaților să treacă dintr-un partid în altul”, a precizat Igor Dodon. 

În ultima perioadă traseismul politic a luat amploare în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Democrat, care avea 30 de mandate după alegerile parlamentare din 2019 are acum doar 13 deputați.

Totul a început după ce din Partidul Democrat și fracțiunea PDM din Parlament au plecat șase deputați - Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc.

Ulterior, ei au anunțat despre constituirea grupului Pro Moldova în Legislativ și că vor susține inițiativele blocului ACUM.

Mai apoi, despre intenția de a se alătura acestui grup au anunțat alți parlamentarii care au părăsit între timp Partidul Democrat: Gheorghe Brașovschi, Ruxanda Glavan, Elena Bacalu, Oleg Sîrbu, Ghenadie Verdeș, Vasile Bîtcă, Anghel Agache și Efrosinia Grețu. 

Din PDM au mai plecat Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au anunțat despre intenția de a adera la fracțiunea „ȘOR”. 

Cele mai multe mandate în Parlament îi revin Partidului Socialiștilor - 37. Majoritatea parlamentară se păstrează deocamdată - minimul necesar pentru funcționarea ei este 51 de voturi (în susținerea coaliției s-a pronunțat anterior unul dintre deputații independenți). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1980
Tagurile:
deputat, mandat, Igor Dodon
Tematic
Parlamentul a votat noi măsuri de susținere a antreprenorilor: Iată care sunt acestea
Dron: Din 23 iunie Parlamentul nu poate fi dizolvat, iată de ce
Ședința Parlamentului

Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat imediat după alegerile prezidențiale

43
Șeful statului consideră că principalul organ legislativ s-a compromis și acesta trebuie reînnoit, așa cum doresc și cetățenii.

CHIȘINĂU, 7 iul – Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, se pronunță pentru dizolvarea Parlamentului imediat după alegerile prezidențiale. El a făcut declarații în acest sens marți, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

”Eu rămân pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat. Și văd din sondaje că tot mai mulți cetățeni își doresc ca actuala componență a Parlamentului să plece și să fie alegeri anticipate. Cred că noi trebuie să luăm în calcul această situație și să facem tot posibilul ca, imediat după alegerile prezidențiale, să aibă loc alegeri parlamentare anticipate pentru a reînnoi Parlamentul, pentru a-i scoate de acolo pe toți acei care s-au cumpărat și s-au vândut”, a declarat Dodon.

În condițiile deciziei de astăzi a Curții Constituționale, alegerile parlamentare anticipate pot avea loc doar după alegerile prezidențiale, când președintele țării nou ales va putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului, a explicat președintele. În opinia lui, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc deja în lunile februarie sau martie.

Totodată, dizolvarea Parlamentului este posibilă în două situații – sau dacă este demis guvernul și nu este numit unul nou, sau în cazul când Parlamentul nu aprobă nicio lege, nicio hotărâre în decurs de trei luni de zile.

”Noi vedem că de pe data de 18 iunie Parlamentul nu a aprobat nicio hotărâre. Dacă acest lucru va continua pe parcursul a trei luni, atunci Parlamentul poate fi dizolvat”, a menționat președintele.

Pe de altă parte, șeful statului a subliniat că Guvernul nu-și va da demisia la cererea oponenților politici. Totodată, el admite posibilitatea demisiei, însă ”doar în cazul când se va pune ca scop declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, așa cum vor cetățenii”.

”Însă nu va fi la presiunea sau la inițiativa celor din opoziție, ci în urma unei decizii asumate a conducerii de vârf a țării”, a adăugat Dodon.

Curtea Constituțională a decis marți că dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui ”este interzisă în orice circumstanță”, chiar și în cazul în care președintele demisionează în această perioadă.

Curtea a decis totodată că alegerile prezidenția și parlamentar nu pot avea loc de principiu concomitent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, Dizolvarea Parlamentului
Tematic
Președintele Igor Dodon a comentat pentru Sputnik decizia Curții Constituționale de astăzi


Загрузка...
PSRM

PSRM a comentat decizia Curții Constituționale: Poziția cu privire la alegerile anticipate

95
(reînnoit 16:29 07.07.2020)
Partidul Socialiștilor a reacționat la decizia de astăzi a Curții Constituționale, care a stabilit că Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de expirarea mandatului șefului statului.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Partidul Socialiștilor menționează că a luat act de hotărârea Curții Constituționale, care prevede că până în toamnă, când sunt preconizate alegerile prezidențiale, Parlamentul nu poate fi dizolvat și, respectiv, nu pot avea loc alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă astăzi nu există o majoritate parlamentară care să susțină Guvernul Chicu.

„Ne-am adresat la CC să facă această claritate. Noi ne-am fi dorit să economisim banii cetățenilor și să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale, la 1 noiembrie, dar ne conformăm hotărârii Înaltei Curți”, menționează formațiunea. 

Socialiștii susțin că primul decret semnat de președinte după alegerile prezidențiale din toamnă trebuie să fie despre dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. 

„Acest Parlament s-a afundat în multiplele scandaluri de corupere a deputaților, astfel că el nu mai reprezintă votul cetățenilor dat anul trecut. Boicotarea ședințelor plenare de către Alianța Haosului Sandu-Candu-Plaha-Șor este un alt motiv de discreditare. În actuala situație, doar cetățenii sunt cei care trebuie să decidă cine să le reprezinte interesele în Parlament”, se menționează în declarația PSRM.

Mai devreme președintele a declarat că nu l-a surprins decizia de astăzi a magistraților Curții Constituționale. În comentariul pentru Sputnik, el a menționat că, dacă va fi nevoie, vor fi organizate alegeri anticipate cât mai curând posibil din punct de vedere legal. 

„E o decizie previzibilă a Curții Constituționale. Rămânem la convingerea că actualul Parlament s-a compromis, e format din mulți deputați transfugi și oameni ai oligarhiei, prin urmare acest Parlament trebuie resetat și curățat de conservele oligarhice. Ne vom orienta după voia poporului și, dacă va trebui, vom organiza alegeri parlamentare anticipate cât mai repede este posibil din punct de vedere legal”, a declarat Igor Dodon în exclusivitate pentru Sputnik Moldova. 

Curtea a mai decis că "alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi". Curtea Constituțională a decis astfel respingând o sesizare în partea privind procedura care trebuie respectată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor prezidențiale în aceeași zi.

O altă decizie a curții este că "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui este interzisă în orice circumstanță".

Totodată, "dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui țării, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului, este interzisă".

Mai mult, alegerile prezidenția și parlamentar nu pot avea loc de principiu concomitent. Iată cum a formulat Curtea această chestiune: "Desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă".

Decizia Curții constituționale este irevocabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Curtea constituțională, PSRM
Tematic
Ștefan Gațcan părăsește PSRM și trece la grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA”
Reacția PSRM la plecarea lui Ștefan Gațcan: ”Așteptăm să vă depuneți mandatul”


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...