Игорь Додон

Șeful statului, cu un bilanț de Ziua Suveranității

55
(reînnoit 16:31 23.06.2020)
De Ziua Suveranității, Dodon face un bilanț al mandatului său de 3 ani jumătate de președinte. Iată ce spune șeful statului că a reușit să facă.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Președintele Igor Dodon s-a adresat astăzi cetățenilor țării cu prilejul adoptării, acum 30 de ani, a Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova.

"Acest document este condiția indispensabilă a existenței statalității moldovenești, or, anume din 23 iunie 1990 trebuie să se numere zilele și anii de suveranitate și independență ai statului moldovenesc modern", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată el a remarcat că "astăzi se împlinesc exact 3 ani și jumătate din momentul când a depus jurământul în calitate de președinte al Republicii Moldova, pe data de 23 decembrie 2016".

El a făcut un bilanț al celor trei ani și jumătate a mandatului său de președinte.

"Având în vedere experiența Moldovei din ultimii ani, mi-am dat seama că țara are nevoie de un set de abordări noi în politica internă și externă, are nevoie de câteva teze de guvernare foarte ferme, prin care să fie reparate daunele aduse de oligarhie, iar însăși oligarhia, în cele din urmă, să fie dată jos de la putere. Am definit aceste patru abordări sau teze: Echilibru, Caracter, Responsabilitate și Valorile noastre, exprimându-mi speranța că sunt într-un gând cu cetățenii Republicii Moldova, adică, am mers pe calea corectă în politică și acum privim în viitor cu aceleași speranțe și așteptări", a scris Igor Dodon.

"Trăiască Republica Moldova!", în felul acesta și-a încheiat Igor Dodon mesajul.

Amintim că astăzi se împlinesc exact 30 de ani de la proclamarea Suveranității țării. Declarația de Suveranitate a fost adoptată în data de 23 iunie 1990, de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suzeranităților, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia prima şi-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania și-a declarat independența de stat pe 11 martie 1990. Declaraţia de suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990.

Declaraţia de Suveranitate stipulează în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei. Se afirmă supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale, se instituie cetăţenia şi se prevede dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
dodon, Declaraţia de suveranitate, suveranitate naţională, Suveranitate
Тема:
Moldova - 30 de ani de suveranitate (12)
Marcel Ciolacu, Petre Neagu, Ion Ceban

Zilele Chișinăului la Buzău - festival care va debuta în toamnă

47
(reînnoit 20:22 15.06.2021)
Președintele Consiliului Județean Buzău a explicat ce reprezintă cele două acorduri de cooperare semnate astăzi, 15 iunie 2021, cu municipiul Chișinău din Republica Moldova. Buzăul e primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik, Georgiana Arseni. Buzăul a fost astăzi, 15 iunie 2021, locul în care s-a semnat un acord istoric.

Vorbim despre Acordul de Cooperare între Municipiul Chișinău – Sectorul Botanica cu Județul Buzău din România.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a explicat ce reprezintă acest acord de cooperare.

”Vom sprijini, în baza principiilor egalității și reciprocității, stabilirea de relații de prietenie și colaborare între locuitori, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul comunităților”, a precizat Ion Ceban.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că Acordul reprezintă o continuare și o întărire a angajamentului față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, ”o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului”.

”O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!”, a scris Neagu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Consiliului Județean Buzău a subliniat că proiecte precum ”Zilele Chișinăului la Buzău” - un festival care va fi organizat anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău ”Titulescu”.

În opinia lui Petre Emanoil Neagu, toate acestea vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil.

Acesta a amintit că el este deja un susținător al relațiilor de colabprare dintre România și Republica Moldova și că, de asemenea, consideră că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi.

”Mulțumesc domnului primar al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și doamnei pretor al Sectorului Botanica, Diana Guba pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

Bun diplomat, președintele Consiliului Județean Buzău a adresat, de asemenea, un cuvânt de mulțumire deputatului PSD Marcel Ciolacu și tuturor invitaților care au participat la evenimentul de astăzi, 15 iunie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
județul Buzău, Buzău, inimă, limbă, Republica Moldova, România


Загрузка...

Măsuri de securitate sporite în timpul summitului NATO la Bruxelles

16
Sârmă ghimpată și un număr mare a reprezentanților forțelor de ordine au fost observați în jurul capitalei Belgiei, Bruxelles, în ajunul pregătirilor pentru primul summit NATO pe viu de la începutul pandemiei.

În imaginile video arată situația de la consulatul SUA, sediul Comisiei Europene și un hotel în care este cazat personalul diplomatic și de securitate.

Summitul liderilor statelor membre ale NATO va avea loc luni, la Bruxelles. Prezidat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reuniunea va marca cea de-a 31-a reuniune formală a șefilor de stat și șefilor guvernelor NATO și primul summit pe viu de la începutul pandemiei.

16
Tagurile:
Securitate, Măsuri, Bruxelles


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden