Андриан Канду

Grupul parlamentar Pro Moldova, cu moțiune simplă în Parlament

108
Deputatul Andrian Candu a anunțat că grupul său parlamentar Pro-Moldova inițiază în Parlament procedura de înaintare a unei moțiuni simple pe subiectul de medicină și situația sanitară legată de epidemiologie.

Președintele Igor Dodon
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Andrian Candu a declarat astăzi într-o conferință de presă că autoritățile trebuie să răspundă la întrebările societății și ale specialiștilor cum au gestionat situația epidemiologică în Moldova de s-a ajuns astăzi la peste 10 mii de cazuri de infestare.

"Este nevoie de o moțiune simplă de politici de sănătate, astfel încât întreaga societate să știe cine și cum a adus Moldova la peste 10 mii de cazuri de COVID-19 și menține țar în trend ascendent, în timp ce în Europa Oamenii deja au răsuflat ușurat și revin la normalitate", a spus Candu.  

El a declarat că Pro-Moldova va declanșa astăzi procedura de înaintare a unei moțiuni simple pe subiectul de medicină și situația sanitară legată de epidemiologie.

"Inițiem procedura de înaintare a unei moțiuni simple pe subiectul de medicină și situația sanitară legată de epidemiologie. Îi invităm pe toți deputații care sunt îngrijorați de situația sanitară din țară să subsemneze moțiunea pentru că în baza acestei moțiuni să fie chemați aici, în plenul Parlamentului toți cei responsabili și să dea răspunsuri la întrebările cetățenilor, specialiștilor și să înțelegem care este situația reală legată de pandemie", a declarat Candu.

Liderul grupului Pro Moldova a declarat că astăzi colegii lui vor pune la dispoziția deputaților din opoziția parlamentară moțiunea simplă pe care o elaborează, în speranța că în zilele următoare, mâine sau poimâine, când se vor organiza ședințele plenare ale Parlamentului, această moțiune să fie înregistrată oficial și să pornească toate procedurile de dezbatere a acesteia.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Candu, Parlament, motiune simpla, Moțiune simplă
Comisia Electorală Centrală

CEC a încheiat acreditarea observatorilor la alegeri

27
(reînnoit 16:43 26.10.2020)
Comisia Electorală Centrală (CEC) a încheiat procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Numărul total al observatorilor la scrutin va fi anunțat ulterior.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a acreditat luni, 26 octombrie, pe observatorii internaționali din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI care vor monitoriza alegerile prezidențiale din 1 noiembrie la secțiile de vot de peste hotare. Alegerile vor fi monitorizate de 20 de observatori din partea acestui organism. 

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

De asemenea, CEC a acreditat 33 de observatori internaționali la scrutinul prezidențial din partea Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor ENEMO. Aceasta va avea în total 52 de observatori la alegeri, care vor fi împărțiți în 26 de echipe, au precizat reprezentanții misiunii într-o conferință de presă.

CEC va anunța ulterior numărul exact al observatorilor care vor monitoriza alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Pe 22 octombrie, CEC informase despre acreditarea a 1.195 de observatori naționali și 191 de observatori internaționali. 

La aceste alegeri vor lipsi observatorii din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Organizația a informat CEC că-și anulează misiunea de observare din cauza restricțiilor de călătorie impuse de mai multe state privind deplasarea în Republica Moldova, în contextul pandemiei cu COVID-19.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri. 

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
alegeri, observator, CEC
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
CEC a acreditat observatorii din Rusia, OSCE și Promo-Lex - detalii
CEC: Programul secțiilor de peste hotare ar putea fi prelungit
CEC a decis câte buletine de vot vor fi tipărite pentru scrutin


Загрузка...
Alegeri prezidențiale 2020

Sondaj: Câte voturi vor acumula Igor Dodon și Maia Sandu

134
(reînnoit 16:19 26.10.2020)
Se pare că a fost făcut public ultimul sondaj de opinie dinaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 1 noiembrie.

CHIȘINĂU, 26 oct — Sputnik. Igor Dodon va ieși lider în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit sondajului „Barometru electoral 2020” realizat de Date Inteligente (iData)

Dintre cei deciși să participe la scrutin, pentru Dodon ar vota 36,5% dintre cei chestionați. Pe locul al doilea se află Maia Sandu, cu 30 la sută.

Pe locul trei, potrivit sondajului, se află Renato Usatîi, care acumulează 14%. Potrivit prognozelor sociologice, Violeta Ivanov acumulează 11,2 la sută, iar liderul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase - 4,1 la sută. Pentru unionistul Octavian Țîcu sunt gata să voteze 2,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,3 la sută. Candidatul PLDM Tudor Deliu ar acumula mai puțin de 1%.

Sondajul anterior al acestei companii (de la începutul lunii octombrie) i-a acordat lui Igor Dodon 38,2 la sută din voturi în primul tur, iar pentru Maiei Sandu - 29,7 la sută.

Potrivit legii, ultima zi în care se pot publica sondaje este data de 27 octombrie. Sondajul a fost realizat în perioada 14 - 24 octombrie curent, fiind chestionate 1231 de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

134
Tagurile:
Sandu, Dodon, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I
Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I


Загрузка...
Spital COVUD-19

Kremlinul comentează numărul mare de infectări cu COVID în Rusia

0
(reînnoit 18:20 26.10.2020)
Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, situația va necesita eforturi susținute din partea autorităților federale și regionale.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a calificat situația cu privire la răspândirea noului coronavirus în Rusia drept gravă.

Potrivit lui Peskov, ea va necesita ”eforturi extrem de energice” din partea autorităților federale și regionale.

”Într-adevăr, fundalul este destul de complicat acum, forța principală a loviturii epidemice, cum s-ar zice, a revenit regiunilor, valul s-a îndreptat la est de Moscova”, a precizat Kremlinul.

Peskov a subliniat că capacitățile sistemului de sănătate, în particular, rezerva de paturi în spitale, de medicamente și mijloace de protecție permite ca situația să fie ținută sub control.

Vaccin împotriva COVID - 19
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Purtătorul de cuvânt al șefului statului a adăugat că Putin primește toată informația despre situația legată de COVID-19.

În timp de 24 de ore, În Rusia a fost confirmat un număr record de 17 347 de cazuri de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Cele mai multe cazuri noi de infectare au fost înregistrate la Moscova – 5224, Sanct-Petersburg – 715 și regiunea Moscova – 499. Cele mai puține cazuri au fost atestate în Cecenia – nouă, districtul autonom Iamalo-Neneţ – patru și doar un caz în Ciukotka.

În întreaga perioadă a epidemiei, în țară au fost înregistrate 1 531 224 de cazuri de îmbolnăvire, au murit din cauza complicațiilor 26 269 de persoane, s-au vindecat 1 146 096 de oameni.

În lume, numărul celor infectați este de aproape 43 de milioane, dintre care minimum 1,14 milioane au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
infectare, Kremlin, Rusia, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Important: Cum ne protejăm sănătatea de gripă și COVID


Загрузка...