Vlad Plahotniuc

Când ar putea fi arestat Vlad Plahotniuc: Explicația unui fost procuror general

384
(reînnoit 14:22 22.05.2020)
Un mandat de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile pe numele fostului lider democrat a fost admis de judecători. Când ar putea fi reținut Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Până a ajunge să fie arestat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc este o cale lungă. Cel puțina asta putem înțelege din explicațiile fostului procuror general Valeriu Gurbulea, oferite în cadrul emisiunii Contrapunct de la Sputnik Moldova.

Gurbulea spune că acum este important că pe unul sau pe câteva capete de acuzare Procuratura i-a înaintat învinuirea lui Plahotniuc și a primit un mandat de arestare. Totodată, este important ca după emiterea prin instanța de judecată a mandatului de arestare, conform procedurilor, persoana trebuie să fie anunțată în căutare internațională. Ulterior, este stabilit locul aflării persoanei respective și se comunică statului solicitant, adică Republicii Moldova despre acesta. Ulterior, conform procedurii, ar urma arestarea și extrădarea persoanei respective.

Potrivit lui Gurbulea, extrădare este o procedură juridică extrem de complicată. În Europa există o Convenție privind asistența juridică în materie penală. În această Convenție sunt reflectate toate procedurile și soluțiile față de caz.

„Din câte cunosc eu, Republica Moldova nu are un Acord de asistență juridică în materie penală cu Statele Unite ale Americii. De aceea îmi vine greu să intuiesc care vor fi soluțiile autorităților competente ale SUA în privința acestui caz”, a precizat fostul procuror general.

Mai mult, Gurbulea spune că SUA se află în topul țărilor care nu extrădează, mai ales când este vorba de oameni din politică, sau de cei din lumea afacerilor. Tot el spune că o altă procedură ar putea fi transmiterea materialelor cauzei penale, în legătură cu refuzul extrădării de către autoritățile americane, în Statele Unite ale Americii, pentru investigarea cazului și judecarea lui Plahotniuc conform legislației SUA.

Fostul șef al Procuraturii Generale mai spune că acum foarte mult depinde de voința autorităților competente ale SUA.

„Avem aici și eventuala problemă de imagine a justiției din Republica Moldova în ochii autorităților din State, eventuala politizare a acestui caz, cât și alte aspecte care pot avea un rol importante în decizia de extrădare sau refuz de extrădare a acestui personaj”, a conchis Valeriu Gurbulea.

De cealaltă parte, deputatul din partea grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a declarat în cadrul emisiunii de la Sputnik Moldova că nu ar fi corect să fie comentate deciziile judecătorilor, iar justiția ar trebui să acționeze corect și fără influențe politice. 

„Cei care într-adevăr au comis fapte grave să răspundă, iar cei care nu le-au comis să nu fie trași la răspundere ilegală. Cel mai important este ca orice decizie să fie bazată pe lege, obiectiv și fără abuzuri”, a precizat fostul democrat Segiu Sîrbu. 

De precizat, la începutul lunii martie, când actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre etapa la care se află procesul de extrădare a fostului lider democrat, el a spus clar că subiectul privind căutarea internațională, dar și extrădarea lui Plahotniuc pot fi  realizate doar în baza unui Acord de asistență juridică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, acord care în prezent nu există. Astfel, procedura de extrădare este una problematică. 

Amintim, noul dosar împotriva lui Plahotniuc conține trei capete de acuzare: „escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal”.

La începutul acestei săptămâni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a informat la un briefing că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai fraude bancare și că există dovezi solide în acest sens. Potrivit lui Stoianoglo, Plahotniuc ar fi fost beneficiar al unor credite luate de la BEM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

384
Tagurile:
Vladimir Plahotniuc, arestat preventiv, persoane arestate
Președintele Igor Dodon la întrevedere cu Vladimir Putin

Igor Dodon va participa la parada militară de la Moscova, la invitația lui Vladimir Putin

110
(reînnoit 09:54 30.05.2020)
Șeful statului Igor Dodon a primit o invitație oficială din partea președintelui rus, Vladimir Putin, la parada militară din 24 iunie, care va fi organizată cu ocazia împlinirii celor 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon, Carmena Sterpu, a publicat pe pagina sa de Facebook invitația oficială din partea președintelui rus, Vladimir Putin, la parada militară, care se va desfășura în iunie la Moscova.

Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii celor 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Parada în cinstea împlinirii a 75 de ani de la Victoria împotriva nazismului se va desfășura în acest an la Moscova pe 24 iunie. Ceremonia solemnă urma să aibă loc pe 9 mai, dar a fost amânată din cauza pandemiei. Decizia a fost luată de președintele rus, Vladimir Putin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Moscova, Putin, Dodon
Tematic
Dodon: Îl susțin pe Putin întru totul - Această declarație corespunde valorilor ortodoxe
Ce i-au cerut moldovenii lui Dodon ca să-i solicite lui Putin - Video


Загрузка...
Igor Dodon

Igor Dodon: Demisia mea ar putea genera o criză fără precedent

169
(reînnoit 23:27 29.05.2020)
Șeful statului respinge categoric posibilitatea de a-și da demisia. Igor Dodon consideră că acest lucru poate genera o criză fără precedent în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. În cazul în care șeful statului și-ar da demisia, Moldova ar putea să se confrunte cu o criză fără precedent de la independență. 

Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon la un post privat de televiziune. 

„Ei (opoziția parlamentară) își doresc demisia mea. Fie prin presiunile exercitate cu aceste investigații, fie vor pune problema: dacă Dodon va pleca, vor fi alegeri anticipate”, a spus oficialul. 

Șeful statului a menționat că, dacă își va da demisia, în țară nu va exista nici parlament funcțional, nici guvern cu competențe depline și nici președinte. 

„Cu o astfel de situație nu ne-am confruntat de la independență. Acest lucru categoric nu trebuie să fie admis. Nu trebuie să admitem ca toate instituțiile de stat să exercite interimatul”.

Igor Dodon a mai spus că alegerile prezidențiale și parlamentare anticipate ar putea fi organizate într-o zi, dar rămâne fără răspuns o întrebare: poate oare fi dizolvat Parlamentul în ultima jumătate de an a mandatului său. În acest sens, oficialul a menționat că, în cazul în care Curtea Constituțională va lua o decizie pozitivă la sesizarea socialiștilor, va chema opoziția pentru a discuta despre dizolvarea organului legislativ. 

„Dacă vom conveni să mergem la prezidențiale și parlamentare anticipate, atunci vom începe să planificăm cum le vom organiza”, a declarat președintele. 

Dacă însă Înalta Curte va lua o decizie negativă în privința sesizării socialiștilor, atunci, potrivit președintelui, va trebui să fie mai întâi organizate alegeri prezidențiale, apoi parlamentare anticipate, în cazul în care nu va exista majoritate parlamentară. 

În prezent, la Curtea Constituțională se află două sesizări, care au legătură cu dizolvarea Parlamentului. 

Primul s-a adresat la CCM socialistul Vasile Bolea, care i-a cerut Curții să explice dacă este posibilă dizolvarea Parlamentului în ultima jumătate de an de mandat al președintelui și, în consecință, organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare anticipate și prezidențiale. 

Argumentând poziția sa, socialistul a remarcat că, în conformitate cu practicile Curții Constituționale, interzicerea dizolvării Parlamentului în ultima jumătate de an de mandat al președintelui are rolul, deopotrivă cu alte dispoziții constituționale, de echilibrare a ramurilor puterii. 

Totuși, în această conjunctură politică, a menționat Bolea, mecanismul de limitare ar putea, din contra, să devină catalizator al crizei. El consideră că amânarea dizolvării Parlamentului, în condițiile în care necesitatea acestui lucru este evidentă, nu are niciun sens. 

„Amânarea dizolvării Parlamentului în condițiile în care nu mai poate forma un cabinet de miniștri va duce la adâncirea crizei instituționale”, consideră autorul sesizării. 

În afară de socialist, la Curtea Constituțională s-a adresat și deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Alesul poporului consideră că mandatul președintelui este un element care condiționează interdicția constituțională de a dizolva parlamentul în ultima jumătate de an de mandat. De aceea, el i-a cerut Curții Constituționale să explice dacă este posibilă dizolvarea parlamentului în ultima jumătate de an de mandat prezidențial, dacă șeful statului își dă demisia și, în consecință, organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare. 

Traseismul politic

În ultima perioadă a redevenit actuală practica traseismului politic. Dacă pentru învestirea Guvernului Chicu în noiembrie 2019 au votat 62 de deputați - democrații și socialiștii, atunci în prezent Cabinetul de Miniștri are susținerea a doar 52 de aleși ai poporului. 

În cazul în care fracțiunile de opoziție vor însuma împreună 51 de mandate (acum ele au 49), atunci vor putea demite Guvernul Chicu. În aceste condiții, fracțiunile de opoziție vor trebui să formeze un nou cabinet de miniștri. Dacă însă tentativa de învestire va eșua, Parlamentul va fi dizolvat.  

În continuare, potrivit legislației, vor fi organizate alegeri anticipate - în termen nu mai mare de trei luni de la dizolvarea parlamentului. 

Această criză politică are loc însă chiar în anul în care sunt programate alegeri prezidențiale. Pe 23 decembrie expiră mandatul actualului șef de stat. 23 iunie este termenul limită pentru dizolvarea Parlamentului, pentru că legislația în vigoare prevede că „parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat al președintelui”.

Astfel, în afară de criza politică, Moldova este amenințată de o criză instituțională. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
demisie, criză, Igor Dodon
Tematic
Președintele Igor Dodon către Maia Sandu: Coborâți de pe Facebook
Dodon: Acordul nu va mai fi valabil dacă PDM va vota legea cu privire la ONG-uri


Загрузка...
Ploaie

Ne așteaptă o duminică ploioasă: Prognozele meteorologilor

0
(reînnoit 19:12 30.05.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vom avea parte de o zi ploiasă. Cerul va fi noros, iar temperaturile vor fi mai scăzute.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi vreme posomorâtă, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată. 

Potrivit specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nici temperaturile nu vor fi specifice sfârșitului lunii mai, ci ușor mai scăzute pentru această perioadă. 

Maximele vor oscila între 15 și 18 grade Celsius în nordul țării, 16 și 19 grade în centru, iar la sud mercurul din termometre va urca până la 20 de grade.

Prognoza meteo pentru 31 mai
Prognoza meteo pentru 31 mai

Datele arată că vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din Sud-Vest.

Ploile nu vor conteni nici săptămâna viitoare. Chiar de luni vor cădea precipitații cu descărcări electrice în nordul țării. Totuși, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor ajunge până 25 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
meteo, ploile
Tematic
Ploi cu tunete și fulgere anunțate pentru astăzi: Prognoza meteo pentru 24 - 30 mai
Pregătiți umbrela – vin ploi cu tunete și fulgere: Prognoza meteo pentru 20 – 26 mai


Загрузка...