Vlad Plahotniuc

Când ar putea fi arestat Vlad Plahotniuc: Explicația unui fost procuror general

391
(reînnoit 14:22 22.05.2020)
Un mandat de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile pe numele fostului lider democrat a fost admis de judecători. Când ar putea fi reținut Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Până a ajunge să fie arestat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc este o cale lungă. Cel puțina asta putem înțelege din explicațiile fostului procuror general Valeriu Gurbulea, oferite în cadrul emisiunii Contrapunct de la Sputnik Moldova.

Gurbulea spune că acum este important că pe unul sau pe câteva capete de acuzare Procuratura i-a înaintat învinuirea lui Plahotniuc și a primit un mandat de arestare. Totodată, este important ca după emiterea prin instanța de judecată a mandatului de arestare, conform procedurilor, persoana trebuie să fie anunțată în căutare internațională. Ulterior, este stabilit locul aflării persoanei respective și se comunică statului solicitant, adică Republicii Moldova despre acesta. Ulterior, conform procedurii, ar urma arestarea și extrădarea persoanei respective.

Potrivit lui Gurbulea, extrădare este o procedură juridică extrem de complicată. În Europa există o Convenție privind asistența juridică în materie penală. În această Convenție sunt reflectate toate procedurile și soluțiile față de caz.

„Din câte cunosc eu, Republica Moldova nu are un Acord de asistență juridică în materie penală cu Statele Unite ale Americii. De aceea îmi vine greu să intuiesc care vor fi soluțiile autorităților competente ale SUA în privința acestui caz”, a precizat fostul procuror general.

Mai mult, Gurbulea spune că SUA se află în topul țărilor care nu extrădează, mai ales când este vorba de oameni din politică, sau de cei din lumea afacerilor. Tot el spune că o altă procedură ar putea fi transmiterea materialelor cauzei penale, în legătură cu refuzul extrădării de către autoritățile americane, în Statele Unite ale Americii, pentru investigarea cazului și judecarea lui Plahotniuc conform legislației SUA.

Fostul șef al Procuraturii Generale mai spune că acum foarte mult depinde de voința autorităților competente ale SUA.

„Avem aici și eventuala problemă de imagine a justiției din Republica Moldova în ochii autorităților din State, eventuala politizare a acestui caz, cât și alte aspecte care pot avea un rol importante în decizia de extrădare sau refuz de extrădare a acestui personaj”, a conchis Valeriu Gurbulea.

De cealaltă parte, deputatul din partea grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a declarat în cadrul emisiunii de la Sputnik Moldova că nu ar fi corect să fie comentate deciziile judecătorilor, iar justiția ar trebui să acționeze corect și fără influențe politice. 

„Cei care într-adevăr au comis fapte grave să răspundă, iar cei care nu le-au comis să nu fie trași la răspundere ilegală. Cel mai important este ca orice decizie să fie bazată pe lege, obiectiv și fără abuzuri”, a precizat fostul democrat Segiu Sîrbu. 

De precizat, la începutul lunii martie, când actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre etapa la care se află procesul de extrădare a fostului lider democrat, el a spus clar că subiectul privind căutarea internațională, dar și extrădarea lui Plahotniuc pot fi  realizate doar în baza unui Acord de asistență juridică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, acord care în prezent nu există. Astfel, procedura de extrădare este una problematică. 

Amintim, noul dosar împotriva lui Plahotniuc conține trei capete de acuzare: „escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal”.

La începutul acestei săptămâni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a informat la un briefing că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai fraude bancare și că există dovezi solide în acest sens. Potrivit lui Stoianoglo, Plahotniuc ar fi fost beneficiar al unor credite luate de la BEM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

391
Tagurile:
Vladimir Plahotniuc, arestat preventiv, persoane arestate
Joe Biden

Biden a anulat mai multe decrete semnate de Trump, inclusiv cu privire la OMS

21
(reînnoit 10:17 21.01.2021)
Joe Biden, care a devenit miercuri cel de al 46-lea președinte al SUA, a anulat chiar din prima zi mai multe dispoziții ale fostului președinte Donald Trump.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Printre decretele semnate de Joe Biden miercuri, 20 ianuarie se regăsește și cel cu privire revenire SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, informrază RIA Novosti.

De asemenea, el a dispus revenirea țării în Organizația Mondială a sănătății. Procesul de ieșire a Americii din OMS a fost lansat în iulie trecut de Trump, care a învinuit organizația de mușamalizare a adevăratei amplori a epidemiei de coronavirus, în interesul Chinei, și refuzul de a se reforma.

Biden a întors de asemenea SUA în Acordul de la Paris cu privire la climă. Documentul presupune reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Noul președinte a oprit totodată construcția zidului la frontiera cu Mexicul și a anulat regimul stării de urgență în teritoriile din preajma frontierei.

Administrația lui Trump a înăsprit anterior regimul de acces în țară al imigranților, de asemenea, a ridicat un zid pe o bună parte a frontierei cu Mexicul pentru a împiedica pătrunderea ilegală pe teritoriul SUA. Trump a promis să construiască în jur de 720-800 de kilometri de gard, până la 5 ianuarie erau ridicați deja 727 de kilometri. De menționat că Biden a dat de înțeles anterior că nu va dărâma ceea ce a fost construit deja.

În afară de aceasta, Biden a semnat decretul cu privire la anularea restricțiilor de intrare în Statele Unite pentru cetățenii unui șir de țări din Orientul Mijlociu. În 2017, Trump a interzis accesul cetățenilor din Iran, Libia, Yemen, Somalia, Sudan și Irak. După ce câteva instanțe locale de judecată au recunoscut decretul drept ilegal, acesta fost redactat: din listă au fost omise Irakul și Sudanul, dar a fost adăugat Ciad și RPDC. În lista neagră au ajuns de asemenea funcționari venezueleni.

Printr-un alt decret semnat de noul șef al statului este rechemată permisiunea cu privire la construcția conductei Keystone XL la frontiera dintre Canada și SUA, care era susținută de administrația lui Trump.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Trump, decretele, anulare, Joe Biden
Tematic
Donald Trump, discursul de rămas bun: „Mă voi întoarce într-o anumită formă”


Загрузка...
Joe Biden

Prima decizie a lui Biden, în favoarea lui Soros

108
(reînnoit 08:55 21.01.2021)
La numai câteva ore de la instalare, noul președinte al SUA a semnat un ordin executiv care favorizează direct interese al lui George Soros, mare finanțator și susținător al campaniei democrate

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Abia instalat la Casa Albă, președintele Joe Biden a semnat 15 ordine executive, dintre care cel mai important vizează revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Mai mult, Biden a declarat ferm – ”Vom combate schimbările climatice așa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum”.

Ori, principalul promotor, investitor și cel care a gândit finanțarea politicii vizând schimbările climatice este nimeni altul decât George Soros – finanțator și susținător de prim rang al campaniei lui Joe Biden!

Mai mult, Soros este un adevărat conector al intereselor europene în această.

Câteva date ale ”afacerii”: în 2009, George Soros propunea înființarea unui fond de 100 miliarde de dolari pentru ”sprijinirea adaptării statelor sărace la schimbările climatice” – și atenție, suma urma să fie asigurată din rezervele FMI.

De asemenea, în conceptul lui Soros, înființarea fondului și lichiditățile necesare urmau a fi asigurate ”din rezervele țărilor bogate la FMI”. Deci, în primul rând din rezervele SUA.

Era începutul mandatului Barack Obama, criza economică nu trecuse complet – iar Soros găsise o ”schemă”. O schema care însemna gestionarea a peste 100 miliarde! Pentru început, desigur…

Sar peste ani și alte detalii ale implicării financiare a lui Soros în lupta cu schimbările climatice și ajung la Davos, în ianuarie 2020. Soros a anunțat aici că va investi un miliard de dolari într-un proiect pentru rețeaua de universități.

Scopul? Mobilizarea împotriva “dictatorilor actuali şi în devenire” dar şi împotriva încălzirii climatice.

“Supravieţuirea societăţilor deschise este ameninţată şi ne confruntăm cu o criză şi mai mare: schimbarea climatică”, declara el acum un an, la dineul oferit la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial.

Printre ”dictatori”, la loc de cinste figura Donald Trump, care cu un an înainte, a notificat ONU asupra intenției de a scoate SUA din Acord, decizia devenind oficială în noiembrie 2020.

Voi reveni cu alte date despre implicarea lui George Soros în această ”luptă cu schimbările climatice”.

Deocamdată să consemnăm că Joe Biden a dat chiar în prima zi decizia – ”ordinul executiv” – care este direct în interesul planurilor lui George Soros. De altfel, Biden promisese încă din campania electorală că va readuce SUA în acord din chiar prima zi în care va ajunge la Casa Albă.

Și s-a ținut de cuvânt, ca și George Soros că îl va da jos pe Trump.

Dacă nu ați citit și despre legătura între Davos, Soros și Biden citiți în link-ul alăturat ce s-a întâmplat și cum a demarat planul în 2017.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Soros, decizie, Joe Biden
Tematic
Biden a depus jurământul și este oficial al 46-lea președinte al SUA
Politolog militar: Se schimbă vectorul interacțiunii dintre SUA și Federația Rusă


Загрузка...