Prim-ministrul Ion Chicu

Guvernul îi cere Curții Constituționale sancționarea unui judecător de-al său

171
(reînnoit 18:18 13.05.2020)
Guvernul îi va expedia Curții Constituționale o sesizare în care cere inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului său Nicolae Roșca.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Guvernul a aprobat în ședința din 13 mai o sesizare către Curtea Constituțională (CC), prin care-i solicită acesteia inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului său Nicolae Roșca.

Judecătorul ar fi avut un comentariu nedemn de statutul său de magistrat al CC referitor la acordul de credit cu Federația Rusă, potrivit notei explicative a sesizării.     

Sesizarea a fost inițiată și prezentată în ședință de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și vizează un episod care s-a desfășurat la CC în ziua de 7 mai, când aceasta a declarat neconstituțional acordul Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Potrivit lui Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței Curții Constituționale, în timp ce prezenta argumentele în calitate de reprezentant al Guvernului, judecătorul Nicolae Roșca i-a dat următoarea replică: „Noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după aceste 200 de milioane”.

Ministrul Fadei Nagacevschi a subliniat că, în temeiul legislației, judecătorul Curţii Constituţionale nu poate participa la examinarea cauzei şi urmează să fie recuzat, dacă şi-a expus în public părerea despre constituţionalitatea actului contestat.

„Reprezentantul  Parlamentului Vasile Bolea a declarat recuzare judecătorului Nicolae Roșca, însă preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a refuzat să pună în discuție declaraţia de recuzare înaintată, argumentând că la etapa respectivă nu se permit demersuri. Totodată, doamna Manole a solicitat să-i fie închis microfonul domnului Vasile Bolea, pentru ca acesta să nu poată prezenta recuzarea”, a menționat ministrul Justiției.

Fadei Nagacevschi a apreciat că afirmația făcută de judecătorul Nicolae Roșca aduce atingere gravă imaginii Curții Constituționale.

În cadrul discuției din timpul ședinței cu premierul Ion Chicu, Fadei Nagacevshi a spus că judecătorul CC Nicolae Roșca a fost într-o legătură strânsă cu formațiunea condusă de Maia Sandu (PAS, de opoziție).

Premierul Ion Chicu a menționat că Guvernul va respecta, firește, decizia CC în privința creditului, dar i-a îndemnat pe membrii Cabinetului de Miniștri să susțină inițiativa ministrului Nagacevschi.     

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
Curtea Constitutionala, Guvernul
Tematic
Câtă încredere are ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în avocatul Vitalie Nagacevschi
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

0
(reînnoit 18:27 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

27
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

27
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...