Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая

Ce se întâmplă dacă pleacă și alți deputați din PDM iată ce spune Igor Dodon

563
(reînnoit 10:50 08.05.2020)
Președintele Igor Dodon a avansat câteva scenarii privind ce se poate întâmpla dacă pleacă și alți deputați din PDM și coaliția de guvernământ nu mai are 51 de deputați.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Astăzi din PDM au plecat 3 deputați și anterior încă unul din această formațiune politică a rămas doar cu 17 deputați, deși la începutul acestei luni aveau 21. Ce se întâmplă dacă vor pleca și alți deputați din PDM și coaliția de guvernământ va pierde majoritatea de 51 de deputați din Parlament? La această întrebare a răspuns președintele Igor Dodon, în cadrul conferinței online "Președintele răspunde".

Președintele Dodon a spus că dacă coaliția de guvernământ va avea mai puțin de 51 de deputați, atunci există 2-3 opțiuni pentru evoluția lucrurilor de mai departe.

Prima opțiune: Un guvern minoritar.

A doua opțiune: O majoritate de peste 51 de deputați acordă vot de neîncredere guvernului. "În acest caz, ei înregistrează moțiunea de cenzură, votează demisia guvernului și se începe o perioadă de instabilitate, care poate să ducă la numirea unui nou guvern sau la alegeri parlamentare anticipate. Eu cred că toți cei care au început aceste mișcări, din afara țării, din interiorul țării, doresc anume destabilizare", a declarat Igor Dodon. 

O nouă majoritatea parlamentară: Sandu, Candu, Șor?  

Care este probabilitatea votării demisiei guvernului și care este probabilitatea votării unui alt guvern?, se întreabă președintele Dodon. Și tot el răspunde, în opinia lui soluția corectă ar fi nici prima, și nici a doua, ci alegeri parlamentare anticipate.

"Opinia mea este că în această situație, dacă continue plecările din PD, cel mai probabil, ajungem a alegeri parlamentare anticipate. Sau partidele de dreapta, Maia Sandu, trebuie să se așeze la masa de discuții cu Șor, cu Candu și cu cei care pleacă din PD. Dacă maia Sandu vrea să-și asume acest risc, să facă coaliției cu Șor și cu oamenii lui Plahotniuc, nu are decât. Atunci, în opinia mea, alegerile prezidențiale noi le câștigăm din primul tur", afirmă șeful statului.

El însă precizează că în această situație mai există opțiunea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

"În același timp, doamna Maia Sandu mai are opțiunea să declanșăm alegeri parlamentare anticipate. Eu consider că dacă vor mai pleca deputați din PD, aceasta (alegeri parlamentare anticipate) ar fi unica soluție corectă", a conchis Igor Dodon.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

563
Tagurile:
anticipate, Parlamentare, alegeri, dodon
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

385
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

385
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Opinie: Prin ce se deosebește campania electorală din acest an

34
În cadrul emisiunii "Contrapunct" politologul Ian Lisnevschi a vorbit despre specificul actualei campanii electorale pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.
Opinie: Prin ce se deosebește campania electorală din acest an

Potrivit lui Ian Lisnevschi, campania electorală din anul curent este una pasivă, iar candidații la fotoliul de președinte sunt în mare parte nepregătiți și nu au pregătit niciun program sau strategie politică.

"Politicienii vin cu unele propuneri care trebuiau făcute jumătate de an în urmă. Unele partide își modifică strategia – de aceea putem spune că nu există programe politice", a subliniat politologul.

Lipsa unei pregătiri este demonstrată și prin faptul că politicienii fac niște promisiuni care, de fapt, depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova. În mare parte acestea se referă la majorarea pensiilor și salariilor – domenii ce nu țin de împuternicirile unui șef al statului.

"Aceste promisiuni poate să le facă doar un candidat care are susținere parlamentară. Fără majoritate parlamentară, acest lucru nu poate fi făcut", a conchis Lisnevschi.

De menționat este că campania electorală a început pe 2 octombrie curent. Alegerile președintelui Republcii Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
președinte, alegeri, campanie


Загрузка...