Igor Dodon

Dodon: Decizia CC - un precedent periculos pentru acordurile internaționale

195
(reînnoit 23:13 07.05.2020)
Președintele Igor Dodon a declarat că suspendarea suportului financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. După ce Curtea Constituțională a luat decizia de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă, președintele Igor Dodon a reacționat pe pagina sa de Facebook. Șeful statului a scris că acest gest al magistraților este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani.

În opinia șefului statului, ”partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute”.

”Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni", a scris Igor Dodon. 

Totodată, președintele a declarat că judecătorii Curții Constituționale, care au susținut anularea sprijinului financiar din Federația Rusă, ar fi demonstrat că susțin interese clanurilor politice, nu interesele și nevoile cetățenilor.

"Avem acum un semnal foarte clar și dovada că scopul schimbărilor recente din această instituție a fost politizarea instituției fundamentale a statului și transformarea ei într-un instrument de luptă politică", a spus președintele Igor Dodon.

Șeful statului a constatat ”o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituția se afla în captivitatea unor grupări politice și oligarhice”.

”Semnalez și precedentul extrem de periculos pe care Curtea Constituțională l-a creat astăzi pentru acordurile internaționale pe care Republica Moldova le-a semnat sau le va semna, inclusiv acorduri politice, iar după această decizie este foarte posibil ca puțini să fie cei care vor mai dori să aibă relații contractuale cu țara noastră în condițiile în care însăși instituția fundamentală a statului acționează sub influența unor politicieni”, a subliniat Dodon.

În context, președintele a declarat că cei care au inițiat această procedură la Curtea Constituțională urmează să răspundă în fața cetățenilor.

Igor Dodon a promis că, în aceste circumstanțe îngrijorătoare pentru securitatea economică a țării, va face tot posibilul pentru a identifica soluții pentru a sprijin oamenii și pentru a menține stabilitatea și funcționarea deplină a statului.

"Împreună cu Guvernul și colegii din Parlament vom veni in scurt timp cu decizii prin care să depășim criza provocată de grupările politice iresponsabile din opoziție. Oamenii nu trebuie să sufere de pe urma intrigilor unor politicieni, de aceea, vom face tot ce este necesar ca sprijinul financiar din Federația Rusă, blocat astăzi prin decizie politizată de Curtea Constituțională, să poată ajunge la cei care au nevoie mai mult ca oricând de ajutor", a mai spus președintele Igor Dodon. 

În această seară, Magistrații Curții Constituționale au suspendat creditul de 200 de milioane de euro oferit de Rusia. Decizia Curții Constituționale este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea integrală urmează să fie publicată în 5 zile și pe pagina web a Curții Constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
credit, acord, Curtea constituțională, igor Dodo
Tematic
Deputații vor claritate în privința anticipatelor: Au sesizat Înalta Curte
Vor fi trași la răspundere judecătorii constituționali? Când se va pronunța Înalta Curte
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

2
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

2
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...
Kremlin, Moscova

Andrei Neguța: Detalii despre secțiile de votare din Rusia

55
(reînnoit 14:11 30.10.2020)
Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a oferit detalii despre secțiile de votare care vor activa pe 1 noiembrie pe teritoriul Federației Ruse. Cetățenii moldoveni nu vor avea probleme cu deplasarea către secțiile de vot, a spus ambasadorul.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. În Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare pe 1 noiembrie, pentru alegerile președintelui Republicii Moldova.

Patru secții vor fi deschise în orașul Moscova, patru în regiunea Moscova, trei în Sankt-Petersburg și câte o secție de votare în orașele Surgut, Soci, Tula, Lipețk, Kostroma, Kursk.

„În 10 localități din imensa Federație Rusă vor fi deschise secții de votare”, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, care a avut o intervenție video în direct în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi de Ministerul de Externe și Comisia Electorală Centrală.

Pentru cele 17 secții de votare, Ambasada Republicii Moldova a „procurat suplimentar tot ce era necesar”, „au fost instruiți președinții birourilor electorale”, a spus Andrei Neguța.

Unii membri ai birourilor electorale au trebuit înlocuiți, pentru că, între timp s-au contaminat cu COVID-19, potrivit ambasadorului.

„Avem un mare ajutor din partea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse”, a menționat Andrei Neguța.

Ambasadorul a relatat că, la organizarea procesului electoral, se ține cont și de pandemia cu COVID-19, dar a estimat că, pe teritoriul Rusiei, cetățenii moldoveni nu vor avea probleme cu deplasarea către secțiile de vot.

„Numărul de îmbolnăviri zilnice în capitala Moscova și în alte orașe este destul de mare, însă în Federația Rusă nu se merge pe calea restricționării. Transportul public și privat circulă obișnuit. Nu vor fi probleme pentru cetățenii noștri să se deplaseze la secțiile de votare. Cu atât mai mult că secțiile din Moscova și din regiunea Moscova le-am amplasat alături de stațiile de metrou”, a precizat Andrei Neguța.

La Moscova, în incinta ambasadei va funcționa o secție de votare, iar altele două – chiar în nemijlocita apropiere. „La fel și în orașele din regiuni, secțiile sunt amplasate în centrul orașelor”, a adăugat ambasadorul.  

Votul pe 1 noiembrie peste hotare

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, peste hotare vor fi deschise 139 de secții de votare.

Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Rusia, Secții de votare, ambasador
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Iată ce ne așteaptă după alegeri, indiferent de rezultatul votării
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...