Igor Dodon a discutat format online cu Alexandr Lukașenko

Igor Dodon a discutat în format online cu Alexandr Lukașenko

93
(reînnoit 08:01 05.05.2020)
Cei doi șefi de stat au vorbit despre lupta cu COVID-19, sărbătorirea celor 75 de ani de la Marea Victorie și pregătirile pentru ședința Consiliului Suprem al UEEA.

CHIȘINĂU, 4 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a purtat o discuție în format online cu președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Cei doi șefi de stat au abordat un șir de chestiuni ce țin de relațiile bilaterale și cooperarea internațională.

Liderii Moldovei și Belarusului au vorbit despre măsurile întreprinse în vederea combaterii și prevenirii COVID-19. În acest context, Igor Dodon a apreciat activitatea colegilor belaruși pe această dimensiune și a mulțumit pentru invitația de a efectua un schimb de experiență a medicilor din ambele țări.

Președinții au discutat și despre evenimentele care vor fi organizate în cele două țări cu prilejul aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

”Am remarcat că în Moldova, în legătură cu pandemia, evenimentele de amploare legate de aniversare vor fi transferate pentru 24 august, zi în care Moldova a fost eliberată de fasciști. Totodată, am fost impresionat de faptul că în Belarus, Parada Victoriei va avea loc pe 9 Mai, cu respectarea tuturor măsurilor de securitate”, a declarat Dodon în cadrul discuției cu Lukașenko.

Cei doi lideri au vorbit și despre pregătirile pentru ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, preconizată pentru 19 mai la Minsk.

Președintele Moldovei a subliniat că este gata să meargă la Minsk, dacă va fi necesar. El a menționat că, la inițiativa sa, a fost edificat un monument în cinstea conaționalului nostru, eroului Uniunii Sovietice Ion Soltîs, acesta urmând să fie dezvelit la Minsk, cu prilejul aniversării a 75-a a Marii Victorii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
Lukașenko, Dodon
Tematic
Lukașenko promite că în Belarus nu va muri nimeni de COVID-19
Lukașenko, despre necesitatea adoptării unor măsuri de izolare - detalii
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

204
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

204
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

260
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

260
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...