Парламент Parlament

Chicu, către politicieni de opoziție: Veți răspunde pentru divulgarea secretului de stat

276
(reînnoit 12:16 04.05.2020)
În cadrul briefingului de presă pe care premierul l-a ținut după ședința comună cu președintele Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Ion Chicu s-a referit la situația din agricultura afectată de secetă și la securitatea alimentară a țării.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Premierul Ion Chicu a spus că în această săptămână Guvernul va cercata car sunt efectele secetei și va face o evaluare a situației din agricultură după ploile din ultimele zile. În acest context el a ținut să dezmintă afirmațiile unor politicieni de opoziție care au spus că în condiții de criză economică, de secetă severă, este exportat grâul din țară.

"Țara are grâu, are suficiente resurse, securitatea alimentară va fi asigurată", a declar premierul.

El a ținut să le amintească politicienilor din opoziție care au afirmat că țara este lipsită de rezervele de stat că informația privind rezervele de stat este una confidențială și nu poate fi făcută publică, iar cine face acest lucru riscă să fie tras la răspundere.

"Văd că unii politicieni din opoziție că deja spun că lipsesc rezervele de stat. Apropo, aceasta este informație închisă și pentru divulgarea acestui secret persoanele respective trebuie să poarte răspundere", a spus premierul.    

Ion Chicu spune că aceste mesaje vin să semene panică în rândurilor oamenilor și au scopul de a provoca creșterea prețurilor la grâu, pâine și făină.

"Vin cu mesaje pentru a panica, pentru a crește artificial prețurile inclusiv la grâu, pâine și făină. Asta este scopul lor… Avem rezerve, respectiv securitatea alimentară a țării va fi asigurată", ne-a asigurat prim-ministrul Ion Chicu.

Amintim că în data de 29 aprilie, deputatul PPDA Vasile Năstase i-a făcut o interpelare premierului Ion Chicu, în care i-a cerut să prezinte informații cu privire la rezerva de grâu a statului, stocurile la sfârșitul anului 2019 și exporturile care s-au făcut în ultimele luni.   

Igor Dodon
© Sputnik / Алексей Дружинин
„Primul semnal a venit de la Căușeni, de unde zeci de camioane încărcau și transportau zilele trecute cerealele de la elevator, mai apoi de la Giugiulești, unde s-au creat cozi de automobile încărcate cu cereale. Deoarece traversăm o perioadă economică nefastă, legată de epidemia COVID 19, deoarece anul agricol 2020 este unul extrem de complicat, marcat de o secetă devastatoare, rezervele de cereale sunt absolut necesare țării, ele constituind un element cardinal al securității alimentare a statului”, a afirmat Vasile Năstase în interpelarea sa.

Răspunsul venit atunci din partea Guvernului a fost că Republica Moldova nu efectuează exporturi de grâu în prezent.

Tot în acea zi, în cadrul ședinței Guvernului, premierul Ion Chicu a dat explicații cu privire la imaginile încărcate pe rețele de socializare în care erau surprinse camioane cu cereale ce se îndreptau spre Portul Giurgiulești pentru export. Chicu a declarat că este vorba despre „agenți economici din stânga Nistrului” care efectuează aceste exporturi de grâu și care „care au dreptul să-și comercializeze cerealele așa cum cred de cuviință”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

276
Tagurile:
Secret, Criza alimentară, Alimentară, alimentare, Securitatea, Fondul de rezervă, Rezerve, grau, grâu
Serghei Lavrov

Moscova îi solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

17
(reînnoit 22:17 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 25 feb – Sputnik, Doina Crainic. Miercuri, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia i-a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Washington, război nuclear, Joe Biden, Lavrov, Moscova
Tematic
Zaharova: Manevrele SUA în Marea Neagră amenință pacea și stabilitatea
SUA au transferat bombardiere strategice în Norvegia


Загрузка...
Парламент

Dodon, despre scenariile de evoluție a situației politice în Moldova

83
(reînnoit 00:12 25.02.2021)
Dodon consideră că mijloacele financiarei necesare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate ar ajunge pentru vaccinarea tuturor pensionarilor, lucrătorilor medicali, cadrelor didactice și polițiștilor.

CHIȘINĂU,  24 feb – Sputnik. Fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, este de părere că sunt trei scenarii potrivit cărora ar putea evolua evenimentele politice în Moldova.

”Noi avem trei scenarii de bază. Primul scenariu – doamna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale. În cazul acesta, dumneaei semnează decretul de desemnare a doamnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.Și atunci în decurs de maxim 15 zile Durleștanu va fi votată în funcția de prim-ministru. Acesta este scenariul cel mai bun pentru țară”, a afirmat Dodon.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Al doilea scenariu, potrivit liderului PSRM, presupune că Sandu va refuza categoric să execute decizia Curții Constituționale. Atunci țara va intra într-o stare de incertitudine destul de lungă.

”În scenariul doi am putea fi cu acest guvern interimar și fără alegeri anticipate pentru următorii doi ani, până la alegerile parlamentare ordinare din anul 2023. Și un astfel de scenariu este posibil, Pentru că președintele țării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întrunește normele constituționale”,  a spus liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, legea presupune că este necesar să  înainteze încă o dată un candidat la funcția de prim-ministru care să nu fie votat. "Însă conform deciziei de ieri a Curții Constituționale ea nu poate înainta un alt candidat decât cel  propus de majoritatea parlamentară. În al doilea scenariu nu se va întâmpla nimic - nici alegeri anticipate, nici referendum, dar va exista un guvern interimar până în 2023", a spus Dodon.

Al treilea scenariu, așa cum a menționat socialistul, este mai dificil, cu destabilizare totală, cu proteste în masă, cu ieșirea situației de sub control și nu este clar la ce ar putea duce.

Liderul PSRM a subliniat că, la această etapă, singura soluție este votarea unui guvern. El a amintit că organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar putea costa bugetul țării 120 de milioane de lei.

Ce se va întâmpla dacă Sandu va respinge noul candidat la funcția de premier - expert>>>

"Hai să explicăm ce înseamnă aceste 120 de milioane. Vaccinul rusesc ”Sputnik V”, care este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente din lume și sper că va fi înregistrat și în Republica Moldova, ca să o putem obține ... În Rusia de la producător vaccinul costă în jur de  5-6 dolari, adică 100-120 lei. Prin urmare, 120 de milioane de lei pentru alegerile anticipate înseamnă un milion de vaccinuri, dacă le cumpăm ", a spus Dodon.

Potrivit fostului președinte al țării, din costul alegerilor anticipate, asupra cărora insistă Maia Sandu, por fi vaccinați toți pensionarii, toți medicii, toți profesorii, toți polițiștii și încă îți mai rămân câteva sute de mii.

După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul>>>

De altfel, Dodon consideră că în țară trebuie să fie autorizate vaccinuri produse atât în Vest, cât și în Est.

Liderul PSRM a menționat că Partidul Socialiștilor nu se teme de alegerile parlamentare anticipate, dar a atras atenția asupra faptului dacă acestea vor fi în măsură să rezolve problemele cu care se confruntă țara.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Maia Sandu, alegeri anticipate, situația politică actuală, scenarii, Dodon
Tematic
Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale
Nagacevschi: Președinția nu vrea să accepte că suntem republică parlamentară


Загрузка...