Здание Конституционного суда Молдавии

Un deputat a cerut CSM-ului să-i demită pe trei membri ai Curții Constituționale - Detalii

169
(reînnoit 14:55 29.04.2020)
Deputatul PSRM Vsile Bolea a depus o sesizare la Consiliul Suprem al Magristraturii ca să fie atestate abaterile disciplinare comise de trei magistrați de la Curtea Constituțională, inclusiv ale președintelui instituției, Domnica Manole.

CHIȘINĂU, 29 apr. – Sputnik. Președintele Comisie juridice numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a depus o sesizare în adresa CSM în care a solicitat să fie analizate abaterile disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Bolea susține că cei trei judecători au încălcat jurămîntul depus și au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui Curții Constituționale și au admis ingerințe în activitatea instituției. 

 

Deocamdată magistrații Curții Constituționale vizați în sesizarea lui Bolea nu au venit cu o reacție la aceasta.

În schimb, șeful adjunct al Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii, Natalia Cioară, a confirmat pentru Sputnik Moldova că instituția a recepționat solicitarea lui Vasile Bolea, iar, în următoarele zile, magistrații CSM urmează să analizeze acțiunile celor trei membri ai Curții Constituționale vizați în sesizarea depusă de deputatul PSRM. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
Curtea constituțională, sesizare
Ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi, și Yerlan Mukashev, consulul general al Republicii Kazahstan în Republica Moldova

Vom avea o ambasadă a Kazahstanului la Chișinău: Iată de când

16
Misiunea diplomatică va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, în aspect politic, dar și comercial-economic.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Autoritățile kazahe au decis să avanseze statutul Consulatului General al Republicii Kazahstan cu sediul la Chișinău. Consulul general al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Yerlan Mukashev, l-a informat despre aceasta pe ministrul moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi.

Transformarea Consulatului în Ambasadă urmează să se producă până la sfârșitul anului curent.

Aureliu Ciocoi a salutat decizia și și-a  exprimat  convingerea că activitatea misiunii diplomatice kazahe la Chișinău ”va contribui în mod semnificativ la promovarea și dezvoltarea continuă a relațiilor între cele două state atât în plan politic, comercial-economic, cât și cultural”, în spiritul bunelor relații bilaterale.

Cei doi oficiali au făcut de asemenea  un schimb de opinii asupra modalităților de intensificare a cooperării reciproc avantajoase, fiind propusă organizarea în timpul apropiat, în format de videoconferință, a consultărilor politice interministeriale moldo-kazahe între ministerele de externe, la nivelul de secretar de stat/viceministru. Totodată, va fi examinată posibilitatea convocării următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru colaborare comercial-economică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Moldova, Kazahstan, ambasadă
Tematic
Prim-ministrul Chicu a discutat cu omologii săi din Federația Rusă și Kazahstan


Загрузка...
Reședința de la Condrița

De la Condrița am plecat: Ce așteaptă Dodon de la noul președinte - Video

148
(reînnoit 10:23 02.12.2020)
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că a părăsit deja reședința de stat de la Condrița și speră că și următorul președinte va avea grijă de întreținerea edificiilor și de personalul aflat în subordinea instituției prezidențiale.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat în cadrul unei emisiuni realizate la televiziunea publică Moldova 1 că a părăsit deja reședința prezidențială de la Condrița.

”De la Condrița am plecat deja, pentru că știu că mulți se interesau. Important să nu distrugă tot, pentru că după anul 2009 au mai fost din ăștia care promiteau marea și sarea și după aceea au distrus totul absolut. Investiții nu s-au făcut nici la Condrița, iar investițiile în Palatul prezidențial nu s-au făcut nu din contul statului. După nouă ani cât a stat în buruieni în centrul capitalei, eu am găsit posibilitatea ca fără banii din bugetul de stat să o reparăm și acum îl transmit următorului președinte. Cred că lucrul acesta este corect. Este noua președintă aleasă, să vedem cum o să facă față pentru întreținerea acestei clădiri și a angajaților din administrația prezidențială”, a declarat Igor Dodon.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

148
Tagurile:
Condrița, Sandu, Dodon
Tematic
Excursie online la Condrița: Președintele a prezentat grădina, păsările și albinele


Загрузка...