Premierul Ion Chicu

Ion Chicu: Noi modalități de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri

341
(reînnoit 14:34 30.03.2020)
Agenții economici care au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea vor fi scutiți de plata impozitelor și taxelor pe salariul plătit angajaților aflați în șomaj tehnic. Aceasta și alte măsuri noi de susținere au fost anunțate de Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Autoritățile de la Chișinău anunță un nou set de măsuri de sprijin  pentru mediul de afaceri și cetățeni. Noile decizii „pro-business și pro-cetățeni” au fost prezentate de premierul Ion Chicu luni, 30 martie, pe pagina sa de Facebook.

În primul rând, statul îi scutește integral, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic pe agenții economici care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități.

De asemenea, prin triplarea „fondului de șomaj”, statul va susține cetățenii apți de muncă, dar care temporar au rămas fără serviciu.

Pentru persoanele care conform legislației nu pot beneficia de aceste indemnizații, statul își asumă angajamentul să le achite îndemnizațiile respective de șomaj în mărimea salariului minim garantat de 2.775 lei. „De această îndemnizație pot beneficia, bineînțeles, și cetățenii noștri, care au revenit de peste hotare și sunt în căutarea unui loc de muncă”, a detaliat premierul.

Totodată, persoanele din diasporă care au revenit acasă și doresc să activeze în sectorul agrar vor avea posibilitatea să beneficieze de suportul financiar al statului.

Ion Chicu a declarat că, săptămâna viitoare, după consultări cu reprezentanții businessului, guvernarea va veni „cu un al 3-lea pachet de măsuri de susținere a economiei țării”.

„Anunțasem anterior, că după prima serie de acțiuni întreprinse de Guvern, BNM și CNPF, pentru a susține cetățenii și businessul în această perioadă dificilă, vom veni și cu alte măsuri necesare. Astăzi, după ce s-a muncit în comun cu reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv: Camera de Comerț și Industrie, Asociația Investitorilor Străini, Camera de Comerț Americană, Asociația Businessului European, Confederația Națională a Patronatelor, Alianța Întreprinderilor Mici, Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, dar și alte asociații, venim cu un NOU SET DE MĂSURI PRO-BUSINESS și PRO-CETĂȚENI”, a informat prim-ministrul.

Redăm, în continuare, textul publicat de Ion Chicu: 

1. Statul scutește integral, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic, pe agenții economici, care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități. Mecanismul de scutire presupune rambursarea imediată din Bugetul de Stat a plăților aferente impozitării salariilor efectuate de agenții economici în BASS, FAOAM și Bugetele Locale. Prin acest mecanism, asigurăm sustenabilitatea acestor 3 bugete, dar și rambursăm businessului circa 43% din cheltuielile aferente salariului.

Pentru agenții economici din celelalte ramuri, statul rambursează 60% din volumul impozitelor aferente plăților salariale, conform aceluiași mecanism.

Serviciul Fiscal de Stat va prezenta în scurt timp informația detaliată privind acțiunile practice, care urmează a fi întreprinse de agenții economici pentru a primi din BS banii respectivi.

2. Prin suplimentarea esențială (triplarea) „fondului de șomaj”, statul va susține cetățenii apți de muncă, care temporar au rămas fără serviciu. Pentru persoanele eligibile pentru aceste plăți conform legislației actuale se vor plăti îndemnizațiile de șomaj conform procedurilor în vigoare, dar mărimea acestora nu va fi mai mică decât salariul minim garantat pentru sectorul real (2775 lei pentru anul 2020).

Totodată, pentru persoanele care conform legislației actuale nu pot beneficia de aceste îndemnizații, statul își asumă angajamentul să achite îndemnizațiile respective de șomaj în mărimea salariului minim garantat de 2775 lei. De această îndemnizație pot beneficia, bineînțeles, și cetățenii noștri, care au revenit de peste hotare și sunt în căutarea unui loc de muncă.

Pentru a beneficia de aceste plăți, persoanele fără loc de muncă urmează să se adreseze la oficiile Agenției Ocupării Forței de Muncă.

3. Pentru persoanele din diasporă, care au revenit în țară și doresc să activeze/investească în sectorul agrar, statul va oferi suport financiar prin intermediul AIPA. Pentru aceste scopuri Fondul de subvenționare în agricultură urmează a fi suplimentat cu 50 mln. lei

Săptămâna viitoare, după consultări cu reprezentanții businessului, vom veni cu al 3-lea pachet de măsuri de susținere a economiei țării.

Totodată, avem deplina înțelegere din partea partenerilor noștri din asociațiile de business, că măsurile întreprinse de stat trebuie să asigure și sustenabilitatea sistemului bugetar și financiar al țării. Nu se va implementa nici o măsură, care ar atenta la stabilitatea acestui sistem. Avem o opinie solidară cu oamenii de afaceri - populismul ieftin nu are nimic cu interesele economiei țării.

Ion Chicu a reamintit că anterior au fost aprobate și se implementează următoarele măsuri în suportul cetățenilor și economiei:

- amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie 2020;

- amânarea până la 25 aprilie 2020 a declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu pînă la 3 salariați și de către (2) agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO);

- reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai 2020;

- introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat pînă la data de 1 iunie 2020. În caz de extindere a Stării de urgență, acest termen va fi prelungit;

- prelungirea cu 30 de zile a termenului de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgențe declarate;

- suspendarea pe perioada stării de urgențe declarate, a vizitelor fiscale;

- anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public;

- oferirea posibilității băncilor comerciale și instituțiilor de creditare nebancară de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice și juridice;

- măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază;

Pentru suport 24/24 pentru business, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525) oferă suport consultativ cetățenilor și businessului.

341
Tagurile:
afacere, Susținerea statului, Ion Chicu
Tematic
Încă 32 de cazuri noi de COVID-19: „Moldexpo” va fi transformat în spital - Video
Victor Gaiciuc despre lupta cu COVID-19: Acțiunile sunt „eficiente și adecvate”
Заместитель руководителя администрации президента РФ - пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков

Peskov: Sistemul electoral din SUA are probleme de transparență

7
(reînnoit 17:05 19.01.2021)
Sistemul electoral din SUA se confruntă cu mai multe probleme, printre care cele de transparența și monitorizarea internațională, consideră purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. În SUA există probleme legate de transparență și monitorizarea internațională a sistemului electoral, iar acest lucru a provocat o destabilizare serioasă, pe care o urmăresc cu îngrijorare alte țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

“În America într-adevăr există probleme, probleme cu realizarea democrației, problemele cu exprimarea vocii poporului, probleme legate de transparență, cu monitorizarea internațională. Toate aceste probleme sunt evidente și toate aceste probleme, desigur, au provocat o destabilizare serioasă a situației politice din țară, care a dus, din păcate, la astfel de manifestări radicale, pe care le-am urmărit cu regret împreună cu alte țări”, a declarat Peskov jurnaliștilor.

Potrivit lui, Kremlinul “pur și simplu a constatat existența a acestor probleme”, pe care e puțin probabil să le nege cineva, însă și-ar dori să se abțină de la orice aprecieri.

În alegerile prezidențiale trecute din SUA, Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, și-a declarant victoria în alegeri și a încercat să conteste rezultatele în justiție. Inaugurarea președintelui ales Jor Biden va avea loc pe de 20 ianuarie. Pe 6 ianuarie, susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, după o manifestație la Washington, iar ședința congresului a fost întreruptă pentru câteva ore. În urma dezordinilor a decedat o femeie și un polițist, alte trei persoane au decedat din motive care nu au nicio tangență cu violențele.

După ce reprezentanții forțelor de ordine au eliberat clădirea congresului de protestatari, congresmanii s-au reunit din nou și au confirmat victoria lui Biden în alegeri. Camera reprezentanților a Congresului i-a înaintat lui Trump impeachment, acuzându-l de incitare la insurecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
transparenta, transparență, SUA, electorale, sistem


Загрузка...
Вячеслав Володин

Volodin: Întotdeauna Rusia s-a pronunțat împotriva acțiunilor violente

21
(reînnoit 16:19 19.01.2021)
Președintele Dumei de Stat a declarat că participanții la acțiunile neautorizate din alte țări erau numiți de către Washington luptători pentru libertate, dar când astfel de acțiuni au avut loc în SUA, participanții la ele au fost declarați teroriști interni.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Rusia a optat întotdeauna împotriva acțiunilor violente, iar Statele Unite ale Americii, dimpotrivă, au susținut aceste metode. Declarația a fost făcută de președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin, care a fost citat de RIA Novosti.

Volodin a spus că deja mulți ani elita politică din SUA i-a pus pe americani să se confrunte între ei, pe diferite principii: religioase, de gen, politice. În cadrul campaniei prezidențiale, potrivit președintelui Dumei de Stat, această confruntare a căpătat un caracter un aspect deosebit de periculos și tăios din partea ambelor tabere. Utilizarea acestor instrumente de către una dintre forțele politice a determinat radicalizarea cele de-a doua părți, în cazul de față a celei care îl susține pe președintele Trump.

"Noi am fost întotdeauna împotriva acestor metode și considerăm că ele sunt inadmisibilele. Lupta pentru putere, purtată de două partide de bază din SUA, a dus la luarea cu asalt a Parlamentului și la pierderi de vieți omenești. Întotdeauna noi, dar vreau să menționez - întotdeauna, am pledat împotriva acțiunilor de forță, neconstituționale, dar Statele Unite ale Americii, dimpotrivă, au susținut și încurajat aceste acțiuni în multe țări ale lumii, amestecându-se în afacerile lor suverane", a declarat Volodin.

 Алексей Навальный
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Președintele Dumei de Stat a menționat că, în Europa, în spațiul post-sovietic, în Orientul Apropiat, în Asia, în Africa, în America Latină, participanții la acțiunile neautorizate erau numiți de către Washington luptători pentru libertate și democrație.

"Dar când același lucru s-a întâmplat chiar în Statele Unite ale Americii, ei i-au declarat pe acești oameni teroriști interni, care riscă 15-20 de ani de pușcărie. Hai să le spunem lucrurilor pe nume", a declarat președintele Dumei de Stat.

El a spus că ceea ce se întâmplă în SUA constituie un atentat la drepturile și libertățile omului, dar a precizat că acestea țin de treburile interne ale țării.

Președintele Dumei de Stat a amintit că Twiter și Facebook au blocat contul președintelui în exercițiu al SUA, Donal Trump, și a menționat că samavolnicia la care se dedau rețelele sociale să nu se repete și în Rusia. Volodin a spus că departamentul pentru relații externe a Dumei de Stat i s-a dat sarcina să prezinte organizațiilor internaționale o analiză a situației formate în timpul alegerilor în SUA sub aspectul dreptului la cuvânt.

Anterior Twiter și Facebook au anunțat că blochează pe o perioadă nelimitată conturile lui Tramp, pe care l-au acuzat că ar fi incitat la violență. Exemplul acestora a fost preluat și de alte rețele de socializare mai puțin cunoscute. Platformele informaționale și companiile IT americane au un caracter global.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21


Загрузка...