CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Statul va achita integral și la timp salariile, pensiile și restul prestațiilor sociale.
Mai mult, Guvernul examinează posibilitatea de a scurta termenul de achitare a prestațiilor sociale și de a oferi sporuri salariale „persoanelor implicate direct” în combaterea răspândirii virusului COVID-19.
Declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, citat într-un comunicat de presă oficial.
Specialiștii Ministerului Finanțelor elaborează un proiect de lege pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, care va reflecta evoluția reală a economiei în contextul pandemiei COVID-19 și costul acțiunilor de combatere.
„Obiectivele noastre sunt susținerea persoanelor care necesită tratament, precum și a persoanelor care au suferit de pe urma efectelor restricțiilor impuse asupra activităților economice. Vom susține mediul de afaceri. Vom impune un regim de austeritate în finanțarea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea autorităților publice”, a declarat vicepremierul.
Serghei Pușcuța a amintit de măsurile urgente pentru susținerea mediului de afaceri, aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020. El a menționat că, săptămâna viitoare, Guvernul va veni cu un alt pachet de măsuri, care prevede mai multe acțiuni cu impact financiar pentru susținerea mediului de afaceri în parcurgerea perioadei de criză.
„Susținem eforturile agenților economici care continuă să-și întrețină angajații, cu toate că volumul de servicii pe care le prestează a fost diminuat semnificativ. Vom face tot posibilul pentru a realiza investițiile în infrastructura bugetară. Vom susține în paralel sfera socială și sectorul real al economiei”, a adăugat Pușcuța.
Vicepremierul a mai anunțat că Fondul de intervenție al Guvernului va fi majorat cu circa 150 de milioane de lei. Fondul de intervenţie al Guvernului pentru 2020 este de 50 de milioane de lei, potrivit Legii Bugetului de Stat.
Serghei Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri. Șeful diplomației ruse s-a referit la imixtiunea Washingtonului în problemele interne ale altor state. Cum se reflectă acest lucru asupra Irakului, Libiei și Siriei, aflați din materialul video Sputnik.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, a declarat președintele Maia Sandu la un post privat de televiziune din Chișinău.
Întrebată dacă are un candidat potrivit pentru funcția de premier, Sandu a spus că știe „oameni care ar forma un guvern foarte bun”.
„Problema este că nu există sprijin în Parlament. Chiar dacă ar vota pentru un astfel de guvern, nu ar exista o majoritate parlamentară care să-l susțină. Problema este în Parlament, dar nu că n-ar exista oameni pentru guvern. Fără Parlament, Cabinetul de Miniștri nu poate face multe”, a răspuns Maia Sandu.
Maia Sandu a reamintit că, în timpul consultărilor cu reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, toți au confirmat că nu fac parte din nicio majoritate și nu intenționează să creeze o coaliție de guvernare și, de asemenea, au declarat că pledează pentru alegeri anticipate.
„Acum pur și simplu trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Reprezentanții PAS au apelat la Curtea Constituțională în privința posibilității de autodizolvare a Parlamentului. Să vedem ce va spune instanța”, a adăugat Sandu.
În opinia ei, cea mai rapidă cale către alegerile parlamentare anticipate este autodizolvarea organului legislativ. Cu toate acestea, există o altă variantă: dacă partidele parlamentare sunt de acord și convin că nu vor adopta niciun proiect de lege timp de trei luni.
Întrebată care vor fi acțiunile ei dacă Curtea Constituțională se pronunță împotriva autodizolvării Parlamentului, Sandu a spus că este prea devreme să vorbim despre aceasta.
Maia Sandu a spus că intenționează să organizeze săptămâna viitoare o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, care va fi prima de la venirea ei în funcția de președinte.
În același timp, ea a adăugat că componența Consiliului de Securitate se va schimba. Potrivit ei, nu numai miniștrii, procurorul general și șeful Băncii Naționale pot face parte din CSS, dar și alte persoane.
„Am elaborat un nou regulament, cel anterior era din 1997. Va exista o nouă componență. Există o lege care stabilește cine trebuie să fie neapărat în acest consiliu. Probabil, săptămâna viitoare voi anunța componența. Și va fi convocată prima ședință săptămâna viitoare, după ce revin de la Bruxelles”, a spus Maia Sandu.
Ea a menționat că consilierul prezidențial pe probleme de securitate va deveni secretarul CSS, dar că numele persoanei va fi anunțat mai târziu.
Maia Sandu a spus că la Bruxelles intenționează să abordeze problema construcției unei centrale hidroelectrice pe Nistru și, în special, a evaluării impactului acesteia asupra mediului de către specialiști europeni.
În plus, șeful statului intenționează să discute și alte probleme de mediu, probleme sociale, economice, ale sectorului agricol.
De asemenea, ea va cere de la UE ajutor în obținerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Va discuta și un proiect de dezvoltare regională, astfel încât administrațiile locale să primească finanțare direct, dar nu prin intermediul Guvernului.
Președintele a spus că, cel mai probabil, în Republica Moldova vor ajunge vaccinurile împotriva coronavirusului produse de ”Moderna” și „Pfizer”.
La constatarea moderatorului TV că „se pare că pe malul drept al Nistrului este planificată utilizarea acestor două vaccinuri, iar pe cel stâng - „Sputnik V”, Sandu a răspuns că „oamenii vor avea de unde alege”.
Șeful statului consideră că planul de soluționare a diferendului transnistrean „ar trebui să fie comun”.
„Avem nevoie de un consens al societății, de un consens politic. Avem puncte de reper pentru găsirea acestei soluții. În primul rând, este vorba de o soluționare pe cale pașnică a conflictului, politică și diplomatică. În al doilea rând, este vorba de păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. În al treilea rând, păstrarea funcționalității statului nostru”, a spus Maia Sandu.
Întrebată dacă intenționează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Maia Sandu a spus că va decide pornind de la interesele cetățenilor, dar că acum „nu planifică”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.
Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.
Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.
Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său.
„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.
Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.
Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.
Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova