Vasile Bolea

Vine procurorul general în Parlament? Ce spune un influent deputat socialist

801
(reînnoit 14:40 12.03.2020)
Președintele Comisiei juridice a Parlamentului, deputatul Vasile Bolea, spune că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, ar putea să vină în Parlament în legătură cu câteva dosare de rezonanță.
Ultima oră-Vine procurorul General în Parlament? Ce spune un influent deputat socialist

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, spune că nu urmărește și nu stabilește agenda procurorului general, dar a auzit că acesta ar putea veni în Parlament în legătură cu câteva dosare de rezonanță.

„Am auzit că ar putea să vină în Parlament pentru că sunt câteva dosare de anvergură despre care societatea ar trebui să cunoască și că lucrurile se mișcă în această direcție. Dacă are tangență sau  nu venirea procurorului de activitatea unor deputați nu cunosc, dar prin culuoare se vorbește că ar putea veni cu unele demersuri”, a precizat Vasile Bolea.

801
Tagurile:
procurorul general, imunitate parlanentară
Tematic
Deputat: Săptămâna aceasta unii deputați ar putea rămâne fără imunitatea parlamentară
 Sesiunea de iarnă a APCE

APCE a confirmat împuternicirile delegației ruse

2
Parlamentarii ruși din cadrul APCE au declarat în repetate rânduri că restricționarea drepturilor lor este inadmisibilă și că în cazul adoptării unei astfel de decizii ei vor părăsi această platformă.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)  a adoptat o rezoluție care ratifică mandatul delegației ruse. Pentru rezoluție au votat 107 parlamentari, 36 ai votat împotrivă, iar 24 s-au abținut. Ședința a fost transmisă pe site-ul APCE

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

În timpul pregătirii proiectului de rezoluție au fost înaintate 11 amendamente, inclusiv o propunere de a nu confirma împuternicirile delegației și alta de a amâna examinarea acestei chestiuni pentru sesiunea din iunie. Parlamentarii au votat împotriva ambelor amendamente

În prima zi a sesiunii, pe 25 ianuarie, șeful delegației ucrainene, Maria Mezențeva, a propus să contestarea  în esență a acreditării delegației ruse. După declarația ei, potrivit regulilor de procedură, a avut loc votarea, majoritatea susținând ideea reprezentantului ucrainean de a contesta drepturile delegației în conformitate cu articolul 8 din regulamentul organizației - 38 de parlamentari din cinci delegații naționale diferite

Parlamentarii ruși au declarat în repetate rânduri că restricționarea drepturilor lor este inacceptabilă și că, în cazul în care Adunarea va susține această decizie, vor părăsi platforma. Marți, comitetul de profil al Adunării a recomandat ratificarea acreditării delegației ruse.

Relațiile dintre Moscova și Strasbourg au trecut deja printr-o criză. În aprilie 2014, delegația rusă a fost privată de dreptul de vot din cauza evenimentelor din Ucraina și a revenirii Crimeii în componența Rusiei. În 2015, APCE a examinat de două ori chestiunea restabilirii împuternicirilor delegației ruse, însă atunci sancțiunile doar au fost doar înăsprite. În replică, Moscova a refuzat să activeze în astfel de condiții, iar în anii 2016-2018 nu a mau expediat cererea pentru confirmarea acreditării sale din cauza dispozițiilor antirusești care persistă la Strasbourg și a încetat să mai achite contribuția sa la bugetul Consiliului Europei.

În iunie 2019, APCE a restabilit drepturile delegației, iar parlamentarii ruși au revenit la activitatea deplină în cadrul Adunării. Ultima dată, chestiunea privind  împuternicirile reprezentanților Rusiei a fost abordată în ianuarie 2020, iar înainte de aceasta - în iunie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
Rusia, delegație, împuterniciri, APCE
Tematic
„E ciudat să condamni pentru intenții”. Moscova și-a apărat atribuțiile la APCE


Загрузка...
UE, foto simbol

Europa încearcă să-și salveze relațiile cu Rusia și viitorul său

151
Nu au fost făcute propuneri concrete pentru noi măsuri anti-rusești – asta a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după ședința miniștrilor de externe ai țărilor Uniunii Europene.

Italia și-a anunțat recent disponibilitatea de a lua în calcul sancțiuni împotriva Rusiei din cauza dosarului lui Alexei Navalnîi. Anterior, ideea "sancțiunilor eficiente" împotriva Moscovei a fost susținută de Franța, Polonia, Republica Cehă și așa mai departe. În afară de aceasta, ambasadorul rus la Praga a fost convocat de către MAE al Cehiei.

Dar siguranța entuziasmată s-a dovedit a fi nimic atunci când, în urma ședinței miniștrilor de externe ai țărilor UE, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că nu au fost făcute propuneri concrete pentru noi măsuri anti-rusești.

Ministrul afacerilor externe al Slovaciei a încercat să explice situația. Potrivit acestuia, "Uniunea Europeană intenționează să demonstreze că nu dorește să se bazeze la nesfârșit doar pe politica sancțiunilor", în plus, UE dorește "să aibă loc un proces echitabil (în legătură cu bloggerul – n. red.)". Ivan Korchok a mai amintit că peste zece zile, pe 5 februarie, Josep Borrell zboară la Moscova pentru a se întâlni cu Serghei Lavrov, unde, potrivit politicianului slovac, acest subiect ar trebui să fie principal.

În general, dacă traducem din întortocheatul limbaj diplomatică în unul clar publicului larg, ar ieși că Uniunea Europeană pur și simplu a înapoi îm contextul actualei agravări a relațiilor cu Moscova.

Însă argumentele prezentate în favoarea acestui pas arată, ca să spunem așa, neconvingătoare. Pe parcursul celor șapte – deja șapte (!) – ani de confruntare cu Rusia, Europa (ca și Occidentul în ansamblu) nu a încetinit niciodată atât de brusc, făcând dintr-odată un gest de bunăvoință față de Moscova. Sancțiunile în sine s-au transformat deja de mult timp într-un ritual fără sens – restricțiile vechi sunt extinse și, concomitent, alte restricții noi sunt introduse. Acest lucru nu afectează în mod deosebit nici relațiile bilaterale, nici proiectele comune în curs de desfășurare.

În mod firesc apare întrebarea: ce se află cu adevărat în spatele pasului neașteptat al UE?

Răspunsul trebuie căutat în poziția intransigentă a Moscovei față de Europa din cauza acestei istorii.

Particularitatea cheie a combinației cu Navalnîi este că ea a fost inițiată și jucată de Germania cu sprijinul activ al Uniunii Europene.

Începând cu anii 2016-2017, unitatea occidentală în problema politicii anti-rusești a devenit în mare parte formală, UE urmând pur și simplu calea stabilită de SUA și Marea Britanie. Anume Washingtonul și Londra au fost organizatorii celor mai murdare operațiuni împotriva Rusiei. Europa, la rândul ei, a făcut doar gesturile minime necesare pentru a menține imaginea solidarității transatlantice, luând în esență cursul spre restabilirea cooperării cu Rusia.

Putem să discutăm și să ne contrazicem în legătură cu obiectivele exacte pe care le urmărea Berlinul prin lansarea unui joc uimitor a otrăvirii bloggerului cu "Noviciok". Însă este deja evident că printre acestea nu a existat intenția de a torpila cooperarea cu Moscova. Modul în care Republica Federală Germania, cu sprijinul Bruxelles-ului, este gata ”să moară pe câmpul de luptă” pentru a finaliza și lansa proiectul "Nord Stream – 2", mărturisește acest lucru fără echivoc.

Cel mai probabil, germanii pur și simplu au decis să folosească tehnicile dezvoltate de britanici și de americani în cazul Skripal, în cazul "atacului chimic" din Duma siriană și în alte "crime ale Kremlinului", pentru a rezolva unele sarcini actuale de politică externă – și, probabil, au făcut-o fără a se aștepte la consecințe cu adevărat grave în urma acțiunilor lor.

Respectiv, pentru ei reacția dură a Moscovei, a fost o surpriză. Ceea ce este ciudat, fiindcă era previzibilă.

Statele Unite și Marea Britanie sunt pur și simplu adversari geopolitici ai Rusiei, cu care nu au un parteneriat strategic. Anume de aceea, rusofobia Washingtonului și Londrei este limitată doar de zborul fanteziei lor.

Dar pentru Europa – mai ales pentru Germania – cooperarea cu Rusia este vitală, iar importanța acesteia crește semnificativ pe timp ce trece. Și într-o astfel de situație, ea și-a amenajat propriul parc de distracții în jurul cazului lui Navalnîi cu Blackjack și femei ”cu responsabilitate socială redusă”. Și, se pare, au fost sincer surprinși de faptul că Moscova a fost cuprinsă de o stare de furie extremă – în care se află încă.

Situația se agravează datorită faptului că, odată cu venirea noii administrații la Casa Albă, Europa de Vest a intrat într-o etapă dificilă și periculoasă de eliberare de sub controlul de peste ocean. Tocmai din cauza istoriei cu Navalnîi, ea are acum probleme serioase în relațiile cu Rusia, care anterior susținea în mod constant – atât în ​​vorbe, cât și în fapte – cursul spre independența geopolitică a UE. Fără ajutorul Moscovei, șansele de succes ale acestei afaceri par mult mai puțin atractive, iar procesul promite să fie mult mai dificil și mai costisitor.

Nu este surprinzător faptul că cea mai presantă sarcină pentru Europa de Vest, ca locomotivă a UE, a devenit restabilirea relațiilor cu Rusia. În plus, este de dorit să se evite pierderea aparențelor create – și acest lucru nu este atât de ușor, având în vedere amploarea scandalului pe care ea însăși l-a promovat.

Ultimele decizii de la Bruxelles vizează tocmai rezolvarea acestor probleme: tema noilor sancțiuni a fost amânată sub un pretext plauzibil pentru o perioadă nedeterminată, iar principalul diplomat al UE se duce la Moscova cu speranța de a atenua problemele și de a ajunge la o înțelegere.

Dar trebuie să ținem minte că Berlinul a fost primul care a început acest haos. Așa că și el trebuie să fie pregătit să contribuie la acest proces.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sancțiuni, Rusia, Europa
Tematic
Lavrov a comentat sancțiunile UE legate de cazul Navalnîi
Șeful SVR, despre cazul Navalnîi: Germania tace, are ce ascunde


Загрузка...