Ședință între PD și PSRM la Parlament

Va fi sau nu va fi coaliție? Ce spune Igor Dodon despre negocierile dintre PDM și PSRM

185
(reînnoit 12:43 09.03.2020)
Șeful statului, Igor Dodon, a vorbit în cadrul unei conferinței de presă despre etapa la care au ajuns negocierile dintre PDM și PSRM pentru formarea coaliției.

CHIȘINĂU, 9 mar - Sputnik. Președintele Igor Dodon a declarat, după ședința din această dimineață cu premierul și șeful Legislativului, că în ultimele zile exponenții PDM și PSRM au continuat discuțiile pentru formarea unei coaliții. 

”La această etapă se discută principiile acestui acord de coaliție - două aspecte: ce trebuie să facă Guvernul pe interior și politica externă. Dacă se convine în ceea ce privește primul aspect, atunci se discută responsabilitățile în cadrul actului de guvernare - ce partid de ce ministere este responsabil. Înțeleg că pe al doilea aspect încă nu au avut loc discuții. Ele vor fi în timpul apropiat. Dacă se convine pe al doilea aspect - se ajunge la semnarea acordului” a declarat Igor Dodon. 

Șeful statului a mai precizat că, dacă se ajunge la o coaliție, vom avea stabilitate în următorii 2-3 ani, iar dacă nu - trebuie să fim pregătiți de alegeri parlamentare anticipate.

„În luna noiembrie a anului trecut, atunci când am desemnat candidatura la funcția de premier și Cabinetul de Miniștri am spus că este un guvern minoritar și că peste câteva luni trebuie să ne determinăm ce facem mai departe. Acum avem un guvern susținut oficial de 36 de deputați ai PSRM. Alte partide nu au desemnat în acest guvern reprezentanții săi. Eu cred că un guvern minoritar nu poate activa prea mult timp. De aceea, s-a ajuns la situația de a lua o decizie - ce facem mai departe? Continuă activitatea acest guvern minoritar sau se merge la alegeri parlamentare anticipate? Sunt două soluții, dar este și a treia - facem majoritate parlamentară”, a menționat președintele.

Șeful statului afirmă că cele două partide vor trebui să-i prezinte un raport privind remanierile guvernamentale, dacă se va ajunge la semnarea acordului de coaliție. 

185
Tagurile:
PSRM, PDM, negocieri, coaliție
Tematic
Socialistul Vlad Batrîncea, despre partajarea ministerelor în urma negocierilor cu PDM
Diacov, despre negocierile cu PSRM: Vrem garanții că nu vom devia de la cursul european
Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România

Cetățenii români din Moldova, la urne: La secțiile de votare se stă la coadă

7
,
Cetățenii români din Republica Moldova participă astăzi la scrutinul pentru alegerea reprezentanților în Senat și Camera Deputaților de la București.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În Republicii Moldova se votează pentru alegerea deputaților români în 30 de votare. 17 dintre acestea au fost deschise la Chișinău. 

În fața unor secții s-au format cozi. Oamenii așteaptă la rând pentru a-și da votul în favoarea formațiunii pe care o simpatizează. 

Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România
© Sputnik / Cătălina Cernei
În secțiile de votare se respectă măsurile de prevenire a COVID-19

Accesul în sediul secțiilor de votare se realizează cu respectarea strictă a măsurilor sanitar-epidemiologice în context pandemiei de COVID-19.

Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România
© Sputnik / Cătălina Cernei
Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România

Potrivit legislației române, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot alege senatorii și deputații dintre candidații de pe circumscripția electorală pentru cetățenii din afara țării. Aceasta este reprezentată de patru deputați și doi senatori.

Parlamentul României este format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de reprezentanți.

Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Documentele necesare pentru a putea vota

Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu

Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

Ambasadorul României la Chișinău a dat asigurări că pentru secțiile din Republica Moldova au fost repartizate suficiente buletine și au fost create condițiile necesare ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot. Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
România, Alegeri parlamentare
Tematic
Alegeri în România: Câte secții vor fi deschise în Moldova


Загрузка...
Le Kremlin de Moscou

Comentariul Moscovei după ce limba rusă a obținut statut special în Moldova

115
(reînnoit 12:34 05.12.2020)
Federația Rusă salută adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii privind schimbarea statutului limbii ruse pe teritoriul țării noastre. Despre aceasta a vorbit Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că, odată cu aprobarea legii prin care limbii ruse i se atribuie statutul de limbă interetnică în Republica Moldova, în țară au fost eliminate obstacolele de până acum, iar cetățenii vor comunica în limba pe care o doresc, transmite RIA Novosti.

”Am vorbit despre limba rusă de multe ori: într-un fel sau altul, rusa se vorbește în spațiul fostei Uniuni Sovietice, este o necesitate firească - utilizarea limbii ruse de către populația țărilor din fosta Uniune Sovietică. Prin urmare, este binevenit atunci când unele obstacole sunt eliminate, astfel încât cetățenii să vorbească limba pe care o doresc", a spus Dmitri Peskov.  

În data de 3 decembrie, cu votul majorității parlamentare, a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

Inițiativa de a înregistra în Parlament noua lege „despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, în care rusa recapătă statutul de limbă de comunicare interetnică, a venit din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Legea anterioară, adoptată la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională în iunie 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
MOLDOVA, declarație, Moscova, limba rusă
Tematic
Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin
Putin, îngrijorat de situația din Belarus


Загрузка...