Cabinetul de miniștri

Câte fotolii de miniștri pretind democrații și ce portofolii vor pentru alianța cu PSRM

138
(reînnoit 18:22 06.03.2020)
Partidul Democrat este de acord să examineze propunerea socialiștilor de a demara negocierile, în schimbul preluării conducerii a patru ministere. Iată care sunt acestea.

CHIȘINĂU, 6 mar - Sputnik. Partidul Democrat vrea să obțină șefia ministerelor de Externe, Economiei, Educației și una dintre structurile de forță, în cazul în care va forma coaliție cu PSRM. 

Despre asta a anunțat liderul PDM și fostul premier al Republicii Moldova Pavel Filip.

Miercuri, socialiștii au anunțat despre intenția sa de a iniția negocierile pentru crearea coaliției cu Partidul Democrat, pentru a evita alegerile anticipate, pe care astăzi încearcă să le declanșeze opoziția. 

Conducerea PDM a fost de acord să participe la discuții. 

”Ministerul Afacerilor Externe este una dintre cele mai importante condiții, pentru că noi dorim să continuăm cursul de integrare europeană. În plus, am demarat numeroase proiecte în domeniul energetic. Din păcate, unele dintre ele s-au împotmolit”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit liderului PDM, democrații își doresc să preia controlul asupra Ministerului Educației, pentru că această instituție este ”un pilon al statalității”. 

Președintele Partidului Democrat a evitat să spună însă care este cel de-al patrulea minister la care aspiră, dar a sugerat că ar avea legătură cu securitatea țării.

”Nu vreau să ofer prea multe detalii. Ar putea fi Ministerul Apărării”, a precizat Filip. 

 Acum două zile, s-a întrunit în ședință Consiliul Republican al PSRM, la care fruntașii socialiști au schițat trei posibile scenarii pentru Republica Moldova și guvernarea ei:

  • menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil;
  • parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă;

alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

Din cele trei scenarii, socialiștii consideră că parteneriatul politic cu democrații ar fi cel mai viabil. 

La puțin timp după ședință Consiliul Republican al PSRM, s-a întrunit și Consiliul Național Politic al PDM, care a delegat și i-a împuternicit pe unii reprezentanți ai formațiunii să poarte discuții cu socialiștii, în vederea constituirii unei alianțe de guvernare.

138
Tagurile:
PSRM, alianță, Partidul Democrat, fotolii, miniștri
Tematic
Prima rundă de discuții PSRM și PDM: Declarații de presă – Live
Diacov, despre negocierile cu PSRM: Vrem garanții că nu vom devia de la cursul european
Întrevederea viceprim-ministrului pentru Reintegrare Olga Cebotari și Ambasadorul UE la Chișinău Peter Michalko

Vicepremierul pentru Reintegrare a avut o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău

46
(reînnoit 21:06 25.01.2021)
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, s-a întâlnit pentru prima dată cu Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. Cei doi oficiali au discutat mai multe subiecte, printre care și dosarul transnistrean.

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Dosarul transnistrean și procesul de negocieri în reglementarea transnistreană a fost unul dintre subiectele discutate de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, și Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. 

Vicepremierul i-a comunicat diplomatului despre situația actuală privind relația cu regiunea transnistreană și a menționat că restabilirea liberei circulații, respectarea drepturilor omului și ocrotirea sănătății populației în perioada pandemică reprezintă aspecte prioritare.

„Olga Cebotari a punctat importanța menținerii și dezvoltării bunelor relații de parteneriat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, proiectele de succes implementate, implicarea eficientă a Bruxelles-ului în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului și rolul activ în sprijinirea procesului de reglementare a dosarului transnistrean și în consolidarea realizării obiectivului guvernamental de reintegrare a țării”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Peter Michalko a precizat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în căutarea unei soluții durabile pentru dosarul transnistrean cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Ambasador, Guvern, Peter Michalko, reintegrare


Загрузка...
Vladimir Putin

Ce spune Putin despre “investigația” lui Navalnîi

155
(reînnoit 20:21 25.01.2021)
Vladimir Putin a comentat așa-numita “investigație” a activistului Aleksei Navalnîi despre “palatul” din Ghelendjik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. În cadrul unei conferințe online cu studenții ruși, prilejuită de Ziua Studenților, Vladimir Putin, a declarat că nu a urmărit “investigația” lui Aleksei Navalnîi despre “palatul” de la Gelendjik pentru că nu dispune de suficient timp, însă a privit anumite secvențe oferite de consilieri.

Întrebarea legată de clipul publicat pe YouTube a fost adresată de un studentul din anul trei al Universității Tehnice a Petrolului din Ufa, Daniil Cemezov.

“Vă răspund din start la întrebare. Nimic din ceea ce este prezentat acolo nu se află în proprietatea mea, nici a mea, nici a rudelor mele apropiate și niciodată nu mi-a aparținut. Niciodată”, a declarat Putin.

El a menționat că în film sunt amintiți niște prieteni, foști colegi, „niște rude îndepărtate” și cunoștințe, dar există și niște persoane pe care președintele “nu le-a văzut niciodată în viață”.

Potrivit șefului statului rus, „această informație este răspândită de peste zece ani”, iar acum totul a fost compilat pentru “a spăla cu ajutorul acestor materiale creierii cetățenilor noștri”.

„Spre exemplu, au prezentat o imagine în care înot în stilul fluture. O fac prost, dar uneori îmi place să înot. Într-o piscină în care nu am fost niciodată. Nu știu despre ce piscină este vorba, însă am înotat în acest fel. Când și unde? În Enisei, în anul 2016. În acest caz este vorba doar de o compilare, o montare. Exprimându-mă în limbajul unor personaje cunoscute, ar trebui să spun: E anost, fetelor. Încercați să fiți mai originale”, a conchis Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Investigație, Palat, Vladimir Putin
Tematic
Lavrov: Reacția Vestului la Navalnîi are menirea de a distrage atenția


Загрузка...
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

0
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...