Guvernul Republicii Moldova

Ce spun exponenții PAS, PPDA și Pro-Moldova despre negocierile democraților cu socialiștii

114
După ce socialiștii au declarat că sunt deschiși să negocieze intrarea la guvernare a Partidului Democrat, au început să apară reacții din partea fracțiunilor și grupurilor parlamentare.

CHIȘINĂU, 4 mar - Sputnik. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au scris pe pagina de Facebook a formațiunii că urmăresc atent ceea ce se întâmplă în aceste momente în Partidul Democrat.

”Înțelegem că un grup de deputați vulnerabili vor merge la Consiliul Politic să transforme o decizie dictată de Igor Dodon în decizia Partidului Democrat. Este un moment decisiv în traiectoria acestei formațiuni politice, care alege între reformă și curățare internă, pe de o parte, și anexare de către Partidul Socialiștilor, pe de altă parte. Alegerea este între confortul unor deputați și interesul cetățenilor” se menționează în declarația PAS.

Reprezentanții formațiunii mai spun că în ultimele săptămâni au depus mai multe eforturi pentru a găsi limbă comună cu democrații, prin negocierea declarațiilor privind ireversibilitatea vectorului european, condamnarea intențiilor de federalizare a țării și inițierea procedurii de demitere a Guvernului, dar toate propunerile lor au fost refuzate. 

Cu o reacție a venit și liderul PPDA, Andrei Năstase. ”Eu sper că într-un final cei de la PD vor avea înțelepciunea să înțeleagă că mai presus de orgoliile și de interesele lor personale și de grup, rămâne a fi această țară, această țară europeană, care are aspirații de apropiere de spațiul nostru comun istoric, național și european”, a declarat Năstase.

La rândul său, reprezentantul grupului parlamentar Pro-Moldova Sergiu Sîrbu a menționat că PDM și PSRM mimează acum niște procese politice. ”Probabil că și PDM va veni în curând cu un comunicat de presă, care va conține același mesaj, aceleași teze, fiind cel mai probabil scris în același centru de comandă, poate și de același expert”, a declarat fostul democrat.

Amintim că astăzi Consiliul Republican al PSRM a analizat trei posibile scenarii pentru Republica Moldova:

  • menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil; 
  • parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă;
  • alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

Dintre aceste trei scenarii, socialiștii înclină spre un parteneriat politic cu democrații, deși spun că sunt deschiși dialogului cu toate forțele politice.

114
Tagurile:
Năstase, PPDA, PAS, negocieri, PDM, PSRM
Tematic
Părerea analiștilor politici: De ce Andrei Năstase vrea să candideze la prezidențiale
Ce urmează: coaliție sau anticipate? Scenariile luate în calcul de Igor Dodon - Video
Sala de ședințe a Parlamentului

Bolea: În Parlament există deja o coaliție de guvernare informală

9
(reînnoit 09:12 26.11.2020)
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre forțele politice care ar putea forma o nouă coaliție de guvernare.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Atmosfera din cadrul Parlamentului este una de lucru - în pofida absenței unei majorități la guvernare, deputații din forțe politice complet diferite reușesc să găsească un consens asupra mai multor probleme și să adopte unele proiecte de lege. Acest aspect a fost menționat, în studioul Sputnik Moldova, de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea.

Parlamentarul a subliniat, de asemenea, că de fapt există deja o coaliție informală de guvernare, dar nimeni nu se grăbește să informeze publicul despre aceasta.

„În absența unei majorități formale și cu un guvern minoritar, care este susținut în mod deschis de doar 37 de deputați (socialiști – n.red.), în principiu, spunem că există o situație ca în anul trecut. După ce socialiștii au convenit cu democrații demisia guvernului condus de Maia Sandu. Atunci a fost o majoritate neformală”, a spus interlocutorul.

Vladimir Bolea
© Sputnik / Mihai Caraus
Vladimir Bolea

Potrivit lui Vladimir Bolea, la ora actuală, la fel de informal, în interiorul forului legislativ al țării se conturează o coaliție formată din 37 de deputați socialiști și din deputați independenți, precum și din parlamentarii care sunt membri ai grupului parlamentar „Pentru Moldova”.

Pe 19 noiembrie, după mai mult de două luni de pauză, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară. Astfel, perioada de neadoptare a legilor, care putea conduce la dizolvarea parlamentului la începutul lunii decembrie a fost întreruptă. La ședința plenară din 19 noiembrie au participat 92 de deputați.  

Dacă analizăm munca activă a deputaților din toate fracțiunile și grupurile, fără excepție, putem remarca faptul că niciunul dintre actorii politici nici nu a încercat măcar să saboteze lucrările Parlamentului și prin aceasta să provoace dizolvarea corpului legislativ. Multe proiecte de lege aprobate au fost adoptate cu voturile a 75-80 de deputați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
guvernare, coaliţie, Parlament
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară


Загрузка...
Drapelul Republicii Moldova

Își va schimba sau nu Moldova vectorul politicii externe

89
(reînnoit 07:33 26.11.2020)
Politologul Corneliu Ciurea a analizat detaliat situația din țară după alegerile prezidențiale și a analizat care ar putea fi cursul politicii externe a țării.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În viitorul apropiat nu putem vorbi de schimbări majore în politica externă a Republicii Moldova întrucât, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, Cabinetul de Miniștri continuă să se ocupe de activitățile sale, iar o „revanșă” a dreptei în Parlament deocamdată nu se prevede. Precizarea a fost făcută de comentatorul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

„Guvernul este acum controlat de socialiști, schimbări mari nu se pot întâmpla. Mai mult, ambasadorii au fost numiți înainte ca Maia Sandu să intre în funcție. Pot exista mișcări neimportante, dar neesențiale, cursul va fi același ca și atunci când Sandu a fost prim-ministru”, a spus Ciurea.

Potrivit expertului, paritatea în politica externă va fi respectată atunci când Maia Sandu va construi relații cu Occidentul, și la susținerea cursului pro-rus de către socialiștii din Parlament.

Amintim  că după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
vectorul țării, Politica externă
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...