Conferința internațională organizată la Chișinău cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova

Ce declarație a făcut Igor Dodon în prezența lui Gianni Buquicchio - detalii

149
(reînnoit 16:42 20.02.2020)
Curtea Constituțională și-a recăpătat încrederea cetățenilor, consideră șeful statului a care vorbit despre acest lucru în cadrul unei Conferinței organizate cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Situația din țară s-a schimbat spre bine, iar cetățenii au recăpătat încrederea în Curtea Constituțională. De această părere este președintele Igor Dodon, lucru care s-ar datora efortului prin care s-a reușit depășirea crizei politice din luna iunie 2019.

Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul Conferinței internaționale care s-a desfășurat joi la Chișinău, cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Potrivit lui Dodon, anul trecut au avut loc mai multe încercări de a folosi Curtea Constituțională drept instrument politic care au subminat autoritatea instituției.

”Situația din țară s-a schimbat spre bine, dat fiind faptul că am reușit să depășim criza politică din luna iunie anul trecut, când au avut loc tentative de a folosi Curtea Constituțională în calitate de instrument politic. În prezent, Înalta Curte este constituită din persoane competente, care nu sunt implicate în jocuri politice, iar datorită acestui lucru, și-a recăpătat încrederea cetățenilor și acum este din nou în rolul de apărător al sistemului de stat și înafara oricăror atacuri criminale”, a declarat Dodon.

Totodată, președintele țării le-a vorbit oaspeților din străinătate că în Moldova, conducerea de vârf este deschisă pentru discuții și este gata să vorbească despre eventualele modificări la legislația în vigoare a țării noastre, dacă acest lucru va fi necesar.

La eveniment au fost prezenți președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, precum și președinții curților constituționale din 14 state ale UE și CSI.

În vara anului 2019, în perioada în care guvernarea PDM era schimbată cu coaliția de guvernare PCRM-ACUM, Curtea Constituțională a trecut printr-o situație de criză, în urma căreia a fost nevoită, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie și să-și anuleze propria decizie, un fapt „fără precedent” în istoria Republicii Moldova.

Ulterior, pe 26 iunie 2019, pe site-ul Curții Constituționale a fost publicată decizia privind demisia judecătorilor Curții Constituționale luată la o ședință care a fost prezidată de magistratul Veacesalv Zaporojan.

Criza Constituțională a durat până pe 16 august 2019, când șase judecători noi ai Curţii Constituţionale au depus jurământul în faţa Parlamentului, a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

149
Tagurile:
Curtea Constitutionala, Dodon
Tematic
Dodon și Greceanîi, despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

2
(reînnoit 18:27 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

27
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

27
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...