Ion Chicu, Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

Ce le-a spus premierul Ion Chicu participanților la războiul din Afganistan

196
(reînnoit 16:30 15.02.2020)
Premierul Ion Chicu a depus flori și a susținut un discurs în cadrul acțiunilor prilejuite de Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Peste 300 de moldoveni au murit în Afganistan, iar vreo 600 au fost răniți.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. La Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Chișinău s-au desfășurat astăzi acțiuni prilejuite de Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, marcată, tradițional, pe 15 februarie.

În războiul din Afganistan (1979 -1989) au luptat și aproximativ 12.500 de moldoveni care-și satisfăceau serviciul militar în armata sovietică. Potrivit datelor oficiale, 301 tineri moldoveni au murit în acele lupte, iar vreo 600 au fost răniți. În 2020 se împlinesc 31 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, proces care s-a desfășurat între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989.

La acțiunile comemorative de la Memorialul „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” a participat și premierul Ion Chicu, însoțit de un grup de miniștri, iar președintele Igor Dodon, care efectuează o vizită în Germania, a fost reprezentat de consilierul său Ghenadie Iurco.

„Nu trebuie să dăm aprecieri politice acelui război, pentru că nu a fost decizia moldovenilor să intervină acolo. Este însă de datoria noastră sfântă să nu uităm despre sacrificiul Dvs., rănile fizice și morale lăsate de acel război. Bărbăția și eroismul Dvs. merită toată admirația din partea tuturor, dar și atitudinea respectivă a statului suveran și independent Republica Moldova”, a spus premierul Ion Chicu în discursul său.

Premierul a menționat că pentru a îmbunătăți dialogul cu participanții la acțiunile de luptă, „Guvernul a resuscitat Consiliul Național al Veteranilor”. Consiliul este condus de ministrul Apărării, iar ministrul de Interne face parte din această structură.

„Pe platforma Consiliului sunt colectate problemele semnalate de veterani și, ulterior, sunt avansate soluții”, a spus premierul. În rezultatul activității Consiliului, a fost decisă oferirea poliței medicale gratuite veteranilor neangajați în câmpul muncii, creșterea suportului material pentru văduve și îmbunătățirea accesului la îngrijirile medicale, potrivit lui Ion Chicu.

„În prezent se examinează posibilitatea importului mijloacelor de transport pentru invalizi, dar și alte măsuri sociale”, a anunțat prim-ministrul.

Printre vorbitorii la eveniment s-au numărat ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, și secretarul Consiliului Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Eduard Gumeniuc.

În dimineața zilei, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăului a fost oficiat un serviciu divin de pomenire a combatanților căzuți în Afganistan și celor care s-au stins ulterior din cauza rănilor.  

196
Tagurile:
Ion Chicu, Afganistan
Tematic
Scandal, la nivel înalt: SUA au falsificat evaluările războiului din Afganistan
Alocații mai mari pentru veterani războiului de independență și ai celui din Afganistan
Constituția

Cum poate fi obligată Sandu respecte Constituția - expert

128
(reînnoit 08:10 02.03.2021)
Politologul a enumerat principalele metode prin care ”garantul Constituției” poate fi chemat să respecte Legea Supremă a țării.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.

Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.

"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.

Șapovalov a reamintit că nu au existat niciodată astfel de situații pe continentul european, în statele cu formă de guvernământ parlamentară.

Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.

Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>

Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
criză politică, Constituția, Maia Sandu
Tematic
De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate
Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile


Загрузка...
Ședința plenară a Parlamentului

Deputați moldoveni, la reuniunea grupului de lucru al APCEMN

45
(reînnoit 20:17 01.03.2021)
Delegația Parlamentului Republicii Moldova a participat la Reuniunea Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Astăzi a avut loc prima reuniune a Grupului de Lucru privind Regulamentul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră și Regulamentul Secretariatului organizației, de când din ianuarie, Republica Moldova deține președinția în cadrul acestui organism internațional.

Pe agenda reuniunii de astăzi s-au regăsit un șir de amendamente la Regulamentul de procedură al APCEMN, „care sunt menite să consolideze buna funcționare a organizației și activitatea organizatorică și informațională a APCEMN”, scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele delegației Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov. Reuniunea s-a desfășurat în format online.

De precizat, Parlamentul Republicii Moldova va deține președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) în prima jumătate a anului 2021. Conform principiului rotativ, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul sesiunii plenare a APCEMN, de la Grecia. Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, APCEMN include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre ale Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Camera Deputaților, pensii deputați, deputați PSRM, Deputați


Загрузка...
Poliție

Crimă odioasă la Dubăsari: O adolescentă de 16 ani a fost ucisă

0
(reînnoit 08:41 02.03.2021)
O minoră de 16 ani a murit, iar alta a ajuns la spital după ce un tânăr a tras în ele cu o armă de foc. Crima a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în raionul Dubăsari. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.

Acces interzis
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.

Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
împușcături, Dubăsari, adolescentă, crimă
Tematic
A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele


Загрузка...