Igor Dodon

Șoc: Iată ce vrea facă Dodon cu salariile "nacialnicilor", inclusiv cu propriul salariu

825
(reînnoit 09:18 16.02.2020)
Președintele Igor Dodon dorește micșorarea nu doar a salariilor deputaților, dar și înghețarea creșterii lor, de rând cu cele ale miniștrilor, judecătorilor și procurorilor.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că susține inițiativa legislativă de micșorare a salariilor deputaților, astfel ca acestea să fie aduse până la nivelul de anul trecut. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul unui nou episod ”Președintele răspunde”.

"Eu am salut imediat inițiativa de micșorare a salariilor pentru deputați. Acea majorare de la 1 ianuarie, de fapt, s-a speculat pentru propunerea unui deputat de la Partidul Democrat. Eu știu că socialiștii deja au înaintat o inițiativă legislativă în acest sens, eu sunt ferm convins că noi vom găsi susținerea guvernului în promovarea acestei inițiative și ea va fi votată în curând pentru a reveni la situația de până la 1 ianuarie", a declarat Doodn.

Dar șeful statului dorește nu doar să micșoreze salariile deputaților la nivelul de până la majorarea de la începutul anului, ci să înghețe majorarea lefilor "tuturor nacialnicilor" (șefilor), aceștia fiind, în opinia lui, președintele țării, premierul, deputații, membrii Cabinetului de Miniștri, judecătorii și procurorii.

"Eu vreau să vin cu inițiativa de a îngheța creșterile de salarii pentru președinte, prim-ministru, miniștri, deputați, judecători și procurori. Aceștia sunt cei mai mari nacialnici care, în opinia mea, până când noi nu majorăm pensiile, salariile la un minim de existență – măcar la un nivel decent, nu avem de ce să majorăm salariile la nacialnici. Salariu la conducători, la nacialnici trebuie să depindă de veniturile populației. Dacă veniturile populației sunt joase, de ce aceștia din fruntea țării trebuie să primească salarii mai mari. Astfel de inițiative vor veni în timpul apropiat din partea instituției prezidențiale, din partea președintelui Republicii Moldova", a declarat Igor Dodon.  

Amintim că deputații din Parlamentul Republicii Moldova au primit salarii mai mari pentru luna ianuarie, după ce din 1 ianuarie 2020 s-au majorat salariile unor bugetari.

Salariile deputaților pentru luna ianuarie a acestui an au constituit 18.122 de lei. Asta după ce la Legea Bugetului de Stat pentru 2020 a fost introdus un amendament al democratului Vladimir Cebotari, cu privire la majorarea salariilor pentru parlamentari. Majorarea cu 4,182 de lei a salariilor aleșilor poporului a stârnit un val de critici, chiar și din partea deputaților.

„Acest amendament a fost înaintat de către mine doar după ce în comisie au avut loc discuții, toți membrii au ridicat această întrebare. Acest amendament a fost susținut de toate comisiile și votat de toate fracțiunile parlamentare”, a declarat Cebotari pentru presă. 

Deși, potrivit lui Cebotari, toate fracțiunile au votat acel amendament, după ce și-au primit salariile majorate de la 13940 lei în 2019, la 18122 de lei în 2020, mai mulți deputați din Blocul ACUM „s-au revoltat” pe rețelele de socializare.

După acest scandal, fracțiunea socialiștilor în Parlament a anunțat că va înainta o inițiativă legislativă care prevede tăierea salariilor deputaților.

825
Tagurile:
sefi, salarii, Dodon
Alegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020

Foto: În Transnistria astăzi au loc alegeri - important de știut

91
Pe 29 noiembrie, locuitorii din Transnistria aleg deputații în sovietul suprem, în consiliile orășenești și raionale, în consiliile sătești și șefii administrațiilor satelor și orașelor.

TIRASPOL, 29 nov - Sputnik, Maria Mihailova. Încă în 2014, sovietul suprem de la Tiraspol a aprobat noul format al alegerilor. Ca bază, a fost luată experiența Rusiei. Organizarea alegerilor într-o zi unică este profitabilă din punct de vedere economic: sunt cheltuiți mai puțin bani de la buget.

Первые столичные избиратели
Alegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020

Mai puține mandate

Potrivit Comisiei electorale centrale, 33 de deputați urmează să fie aleși în sovietul suprem. Până acum, erau 43 de deputați. În total, 45 de candidați încearcă să acceadă în parlamentul transnistrean. Vârsta lor medie este de 50 de ani, cel mai tânăr candidat având 25 de ani.
Pentru 187 de locuri de deputați ai consiliilor orășenești și raionale concurează 254 de candidați, pentru 640 de locuri în consiliile sătești (orășenești) candidează 776 de persoane.

„Regim special” din cauza COVID-19

Alegerile se desfășoară pe timp de pandemie și, prin urmare, sunt prevăzute măsuri de securitate. În secțiile de votare toți cetățenii trebuie să poarte măști și mănuși.

На участках соблюдаются все меры безопасности
Alegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020

Dacă alegătorii au uitat acasă mijloacele de protecție, acestea le sunt oferite la intrarea în secțiile de votare. În același timp, este necesară păstrarea distanței sociale. Pentru a o asigura, în unele zone există chiar intrări și ieșiri separate
Cabinele de vot arată diferit - sunt fără perdelele obișnuite. Acest lucru este făcut și în scopuri de securitate.

Pentru claritate, buletinele de vot diferă în ceea ce privește dimensiunea și culoarea: măsliniu - pentru alegerea deputaților în sovietul suprem; liliachiu - pentru deputații consiliului municipal; verde - pentru șefii administrațiilor satului; bej, un pic mai mic - pentru deputații consiliilor sătești.

Voturile înainte de termen

Votul în Transnistria a început marți. Înainte de termen. Pentru cei care se află într-o călătorie de afaceri astăzi sau în străinătate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Nu au existat urne pentru votarea anticipată. Fiecare buletin de vot a fost sigilat într-un plic special, care va fi deschis după încheierea alegerilor.
În 4 zile, 776 de alegători și-au exprimat votul înainte de termen. Cei mai activi au fost rezidenții din Tiraspol - 349 voturi.

Secțiile de vot sunt deschise de la 7:00 la 20:00

Votarea a început la 7 dimineața. Cei mai nerăbdători alegători au venit la deschiderea secțiilor de votare.
Deținătorii de pașapoarte transnistrene care s-au aflat în afara regiunii au, de asemenea, ocazia să voteze. Aceștia pot intra în Transnistria începând cu ora 7 dimineața, după ce au primit un bilet special, și vor trebui să plece înainte de ora 21.00.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, prezența la 9 dimineața a fost de 2,23%. Au votat 9.083 de alegători.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
alegeri, Transnistria
Tematic
Sandu crede că Transnistria va fi reintegrată într-o bună zi
Rusia despre declarația lui Sandu cu privire la Transnistria


Загрузка...
Vaccin

Foto: Ion Ceban s-a vaccinat ce a povestit primarul

190
(reînnoit 12:01 29.11.2020)
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, s-a vaccinat împotriva gripei sezoniere și a publicat fotografia cu acest moment, însoțită de un îndemn.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Primarul capitalei, Ion Ceban, și-a administrat astăzi un vaccin împotriva gripei de sezon și i-a îndemnat pe chișinăuieni să-i urmeze exemplul.

„Am ascultat sfatul specialiștilor și am administrat vaccinul”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

„Vaccinul este cea mai sigură și eficientă metodă de protecție împotriva gripei.

Medicii spun că astfel putem evita suprasolicitarea sistemului medical din cauza gripei sezoniere pe lângă cazurile cu noul coronavirus”, a explicat primarul.

Ion Ceban a precizat că două loturi de vaccin antigripal a câte 100 de mii de doze pentru Republica Moldova este disponibil acum în toate instituțiile medicale municipale de asistență medicală primară. Vaccinul este gratuit. 

Vineri, în Republica Moldova a ajuns a doua tranșă din lotul de vaccinuri cumpărate din Rusia – 93.000 de doze din 100.000, a informat Ministerul Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Ion Ceban, vaccin
Tematic
Rusia testează vaccinul mixt împotriva Covid-19 și a gripei
De ce nu trebuie vaccinată toată lumea împotriva coronavirusului – expert


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

0
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...