Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko

Ce a spus Lukașenko înainte de întâlnirea cu Putin și cum a comentat Peskov

314
(reînnoit 19:09 09.02.2020)
Ce a avut în vedere Lukașenko atunci când a spus că a venit ”momentul adevărului” – iată cum explică purtătorul de cuvânt al liderului rus.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Chestiunea relațiilor dintre Moscova și Minsk ”generează într-adevăr mari emoții”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Astfel a comentat el cuvintele președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care a spus înainte de întâlnirea de ieri cu Vladimir Putin că a venit un așa-zis ”moment al adevărului”.

Peskov a menționat că ambii președinți fac tot posibilul pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, Rusia și Belarusul rămânând totodată state suverane care își urmăresc propriile scopuri.

”Însă ei se întrunesc în numele unor interese comune, de uniune, este exact ceea la ce asistăm acum, a declarat el în cadrul emisiunii ”Moscova. Kremlin. Putin” la postul TV ”Rossia 1”.

Negocierile de la Soci

Vineri, la Soci, au avut loc negocieri între Putin și Lukașenko. Întrevederea a avut loc pe fundalul unor disensiuni ale părților în ceea ce privește chestiunea carburanților. Șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak a comunicat în urma vizitei colegilor belaruși că livrările de gaze și petrol vor fi realizate în aceiași bază comercială și în condițiile anului 2019. Prețurile și volumele livrărilor de resurse energetice rusești vor fi reglementate de piață.

Șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak a relatat că Minskul a rugat să-i fie acordate anumite reduceri, însă autoritățile ruse nu au dat curs solicitării. Kozak a explicat acest lucru prin imposibilitatea reglementării de către stat a pieței petroliere. Totodată, ele a apreciat că dialogul celor doi șefi de stat a decurs într-o cheie pozitivă.

314
Tagurile:
Soci, întâlnire, Dmitri Peskov, Lukașenko, Putin
Tematic
Putin și Lukașenko au jucat hochei la Soci - Foto
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella

Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Italiei: Ce au discutat cei doi șefi de stat

45
(reînnoit 17:52 18.06.2021)
Maia Sandu se află în prezent într-o vizită oficială în Italia. Șeful statului a reușit deja să se întâlnească cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Șeful statului Maia Sandu a avut o întrevedere oficială cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre relațiile dintre cele două state. Despre acest lucru a anunțat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Am făcut un schimb de păreri despre situația politică din Republica Moldova în perioadă electorală curentă, accentuând că prioritatea noastră este ca scrutinul să fie unul liber și corect. În ceea ce privește pandemia Covid-19, am menționat că mizăm pe deschiderea autorităților italiene în sensul simplificării condițiilor de călătorie a cetățenilor noștri în Italia, inclusiv în baza unui certificat recunoscut de statele membre ale UE”, a scris Maia Sandu.

Totodată, cei doi șefi de stat au abordat și subiectele legate de comunitatea de moldoveni din Italia și probleme cu care se confruntă diaspora. Maia Sandu a menționat că i-a mulțumit partenerilor italieni pentru finalizarea negocierilor unui document, mai exact Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană.

„Am vorbit cu domnul Matarella și despre relațiile economice și comerciale dintre țările noastre, dezvoltate pe parcursul celor 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și despre posibilitatea de a le amplifica și de a extinde domeniile de interes investițional. Mai multe investiții înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe contribuții bugetare, deci și o țară mai bogată”, a adăugat Sandu.

În context, președintele Republicii Moldova a precizat că a invitat omologul său italian să viziteze țara noastră.

Precizăm că Maia Sandu a mers în cea de-a șasea vizită oficială de la preluarea mandatului de președinte, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
președinde, Italia, Vizită oficială, Maia Sandu


Загрузка...
Curtea Constituțională

PSRM contestă legea prin care s-au acordat garanții de stat în urma furtului miliardului

42
PSRM a sesizat CC privind constituționalitatea legii din 2014, în urma căreia s-au acordat garanții de stat ce au dus la Furtul Miliardului.

CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. Deputații PSRM au semnat, astăzi, o adresare la Curtea Constituțională pentru a cere controlul constituționalității Legii în baza căreia Guvernul, în 2014, a emis garanții de stat pentru creditele de urgență din partea Băncii Naționale în sumă totală de 14,8 miliarde de lei.

 Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă.

"Am apelat la CC ca să fie exercitat controlul constituționalității acestei Legi cu privire la miliarde furate. Considerăm că urmare acelor acțiuni s-a prejudiciat nu doar interesul public național, dar a fost atacat direct poporul Republicii Moldova. Considerăm că legea este neconstituțională. Solicităm Înaltei Curți să ia poziția clară referitor la protejarea drepturilor constituționale cetățenilor", a  declarat Vlad Batrîncea. 

Amintim că aceasta este a treia tentativă a socialiștilor să anuleze legislația ce prevede calea de restituire a miliardului furat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
furtul miliardului, PSRM, Curtea Constituţională
Tematic
Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională


Загрузка...