Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin

Putin și Lukașenko, întrevedere între patru ochi - ce au discutat

201
(reînnoit 19:35 07.02.2020)
Președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, au avut o discuție între patru ochi la Soci. Delegația rusă a fost nevoită să se rețină din cauza condițiilor proaste de zbor.

BUCUREȘTI, 7 feb – Sputnik. Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a anunțat că la negocierile în format restrâns de la Soci cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat despre unele momente istorice, precum și despre politica unor state post-sovietice.

© Sputnik / Михаил Климентьев

“Într-adevăr, noi am discutat despre multe lucruri, am ajuns la profunzimile perioadei conviețuirii într-un stat comun, am discutat despre multe date și momente istorice care sunt cunoscute”, a spus liderul belarus înainte de negocierile în format extins.

Potrivit lui Lukașenko, la întrevedere au fost abordate nu doar problemele de interes reciproc, dar și subiecte “care vizează mulți dintre vecinii noștri, statele din fosta Uniune Sovietică: acea politică pe care o promovează acum”.

“În general, am vorbit despre multe (în format restrâns), am ajuns la perioada contemporană și am decis să continuăm discuția nu tete-a-tete, ci să implicăm în proces și alți oameni”, a subliniat președintele Republicii Belarus.

El a menționat că în cadrul negocierilor a fost făcută o pauză pentru că se poate reveni la unele probleme când vor sosi membrii delegației rusești, al căror avion a fost nevoit să aterizeze în Mineralnîe Vodî din cauza intemperiei.

“Cerul pare să se înseninat, iată de ce vom continua atunci discuția noastră, însă avem multe subiecte de discutat, multe lucruri la care trebuie să lucrăm”, a conchis Lukașenko.

Despre discuțiile între patru ochi dintre cei doi lideri a vorbit și Vladimir Putin, care și-a exprimat regretul că delegația rusă a fost nevoită să se rețină.

“Din păcate, delegația noastră nu a reușit să ajungă la întrevederea noastră. Sper că vremea va permite ca ei să ajungă mai târziu. Deocamdată putem să începem discuțiile, să discutăm despre problemele curente, să ieșim și în afara cadrului acelor probleme care sunt de cea mai mare actualitate”, a spus Putin la începutul negocierilor.

El a menționat că a avut deja discuții tete-a-tete cu Lukeșanko.

“Am discutat mai multe probleme cu Alexandr Grigorievici (Lukașenko) timp de o oră sau o oră jumătate, am abordat mai multe subiecte de interes reciproc”, a adăugat Putin.

“Iată de ce acum vom putea să continuăm într-un format extins, iar apoi vom aștepta și colegii noștri, trecând la runda a doua. Cred că ziua de azi va fi una foarte utilă”, a conchis liderul rus.

201
Tagurile:
Soci, întrevedere, Lukașenko, Putin
Tematic
Belarus, gata să finanțeze construcția drumurilor din Moldova
SUA ar putea recunoaște Belarus “o țară cu o economie de piață”

Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri

54
Ministrul rus al Afacerilor Externe consideră inacceptabile amestecul în problemele interne a statelor suverane și impunerea anumitor scheme ideologice.

Serghei Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri. Șeful diplomației ruse s-a referit la imixtiunea Washingtonului în problemele interne ale altor state. Cum se reflectă acest lucru asupra Irakului, Libiei și Siriei, aflați din materialul video Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
probleme interne, amestec, SUA, Lavrov
Tematic
Lavrov a comentat noile sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei
Serghei Lavrov: Nu va fi simplu să redresăm situația cu SUA


Загрузка...
Maia Sandu la învestirea în funcția de președinte

Maia Sandu a vorbit despre soarta Parlamentului și alegerile anticipate

729
(reînnoit 11:59 16.01.2021)
Maia Sandu a vorbit despre modul în care vede soluționarea problemei transnistrene, despre schimbarea componenței Consiliului Suprem de Securitate, aspectele pe care le va discuta în timpul vizitei sale la Bruxelles.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, a declarat președintele Maia Sandu la un post privat de televiziune din Chișinău.

Are Maia Sandu un candidat pentru funcția de prim-ministru? 

Întrebată dacă are un candidat potrivit pentru funcția de premier, Sandu a spus că știe „oameni care ar forma un guvern foarte bun”.

„Problema este că nu există sprijin în Parlament. Chiar dacă ar vota pentru un astfel de guvern, nu ar exista o majoritate parlamentară care să-l susțină. Problema este în Parlament, dar nu că n-ar exista oameni pentru guvern. Fără Parlament, Cabinetul de Miniștri nu poate face multe”, a răspuns Maia Sandu.

Alegeri parlamentare anticipate

Maia Sandu a reamintit că, în timpul consultărilor cu reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, toți au confirmat că nu fac parte din nicio majoritate și nu intenționează să creeze o coaliție de guvernare și, de asemenea, au declarat că pledează pentru alegeri anticipate.

„Acum pur și simplu trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Reprezentanții PAS au apelat la Curtea Constituțională în privința  posibilității de autodizolvare a Parlamentului. Să vedem ce va spune instanța”, a adăugat Sandu.

În opinia ei, cea mai rapidă cale către alegerile parlamentare anticipate este autodizolvarea organului legislativ. Cu toate acestea, există o altă variantă: dacă partidele parlamentare sunt de acord și convin că nu vor adopta niciun proiect de lege timp de trei luni. 

Întrebată care vor fi acțiunile ei dacă Curtea Constituțională se pronunță împotriva autodizolvării Parlamentului, Sandu a spus că este prea devreme să vorbim despre aceasta.

Componența Consiliului Suprem de Securitate se va schimba

Maia Sandu a spus că intenționează să organizeze săptămâna viitoare o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, care va fi prima de la venirea ei în funcția de președinte.

În același timp, ea a adăugat că componența Consiliului de Securitate se va schimba. Potrivit ei, nu numai miniștrii, procurorul general și șeful Băncii Naționale pot face parte din CSS, dar și alte persoane.

„Am elaborat un nou regulament, cel anterior era din 1997. Va exista o nouă componență. Există o lege care stabilește cine trebuie să fie neapărat în acest consiliu. Probabil, săptămâna viitoare voi anunța componența. Și va fi convocată prima ședință săptămâna viitoare, după ce revin de la Bruxelles”, a spus Maia Sandu.

Ea a menționat că consilierul prezidențial pe probleme de securitate va deveni secretarul CSS, dar că numele persoanei va fi anunțat mai târziu.

Priorități pentru vizita la Bruxelles

Maia Sandu a spus că la Bruxelles intenționează să abordeze problema construcției unei centrale hidroelectrice pe Nistru și, în special, a evaluării impactului acesteia asupra mediului de către specialiști europeni.

Moscova
© Sputnik / Наталья Селиверстова

În plus, șeful statului intenționează să discute și alte probleme de mediu, probleme sociale, economice, ale sectorului agricol.

De asemenea, ea va cere de la UE ajutor în obținerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Va discuta și un proiect de dezvoltare regională, astfel încât administrațiile locale să primească finanțare direct, dar nu prin intermediul Guvernului.

Vaccinul împotriva COVID-19

Președintele a spus că, cel mai probabil, în Republica Moldova vor ajunge vaccinurile împotriva coronavirusului produse de  ”Moderna” și „Pfizer”.

La constatarea moderatorului TV că „se pare că pe malul drept al Nistrului este planificată utilizarea acestor două vaccinuri, iar pe cel stâng - „Sputnik V”, Sandu a răspuns că „oamenii vor avea de unde alege”.

Reglementarea problemei transnistrene

Șeful statului consideră că planul de soluționare a diferendului transnistrean „ar trebui să fie comun”.

„Avem nevoie de un consens al societății, de un consens politic. Avem puncte de reper pentru găsirea acestei soluții. În primul rând, este vorba de o soluționare pe cale pașnică a conflictului, politică și diplomatică. În al doilea rând, este vorba de păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. În al treilea rând, păstrarea funcționalității statului nostru”, a spus Maia Sandu.

Întrebată dacă intenționează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Maia Sandu a spus că va decide pornind de la interesele cetățenilor, dar că acum „nu planifică”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

729
Tagurile:
Maia Sandu
Tematic
Cum i-a petrecut Maia Sandu pe soldații ce pleacă în Kosovo
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria


Загрузка...
Armă - foto simbol

A împușcat-o pentru voia carne: Poliția a dezvăluit fapta unui minor

0
(reînnoit 21:53 16.01.2021)
Un băiat de 17 ani a împușcat o căprioară dintr-o armă deținută ilegal. Polițiștii au găsit bucăți din carnea animalului la domiciliul minorului. Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Un adolescent de 17 ani din satul Pietrosu, raionul Fălești va fi cercetat penal pentru vânătoare ilegală.

Băiatul este învinuit că a împușcat o căprioară într-o fâșie forestieră din preajma localității.

Minorul a recunoscut că deținea ilegal arma de vânătoare cu țeavă lisă pe care a folosit-o, a informat Poliția.

Băiatul ar fi avut nevoie doar de carnea căprioarei – blana animalului a fost găsită în fâșia forestieră, la o distanță de vreo 50 de metri de domiciliul său. 

„În urma cercetării domiciliului suspectului, polițiștii au depistat într-un șopron din gospodărie urme de sânge și aproximativ 10 kg de carne. Carnea a fost ridicată și transportată pentru efectuarea expertizei biologice”, a precizat Poliția.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Arma a fost transmisă Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize judiciare pentru efectuarea expertizei.

Precizăm că vânătoarea de căprioare este interzisă în Republica Moldova chiar și în sezonul de vânătoare, fiind permisă doar „recoltarea” unor căpriori „în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală”.

Hotărârea Guvernului referitoare la vânătoarea în sezonul 2020-2021 poate fi consultată la acest link.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ilegal, arma, împușcat, carne
Tematic
Ecologist, despre fauna din Republica Moldova: Vom vedea animale doar în filme
Cele mai ciudate și neobișnuite animale de pe planeta noastră - Foto
Savanții au descoperit ce animale pot contracta COVID-19


Загрузка...