Sediul Guvernului Republicii Moldova

Guvernul Chicu a decis atragă forță de muncă de peste hotare: Argumentele premierului

477
(reînnoit 14:37 04.02.2020)
Guvernul Chicu va încuraja atragerea forței de muncă de peste hotare, întrucât Republica Moldova se confruntă cu un deficit cantitativ și calitativ de lucrători. Subiectul a fost discutat într-o ședință convocată de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat marți, 4 februarie, o ședință în care s-a discutat problema insuficienței forței de muncă.

Șeful Guvernului a dispus ca scenariile de imigrare în Republica Moldova în scop de muncă să le fie prezentat tuturor companiilor interesate, în cadrul unui eveniment public. Totodată, prim-ministrul a subliniat că este necesară păstrarea „siguranței pieței interne a forței de muncă”.

Ion Chicu a vorbit în debutul ședinței despre deficitul de forță de muncă semnalat de oamenii de afaceri, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Deficitul de forță de muncă este cantitativ și calitativ, afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale. Pe de altă parte, Programul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023 este concentrat pe atragerea investițiilor, industrializarea țării și crearea locurilor de muncă.

Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni al Guvernului și din acest motiv „companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova”, se arată în comunicatul oficial.

Deficitul de muncitori va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi nevoie de un volum mare de resurse umane, au menționat participanții la ședință.

Premierul Ion Chicu le-a solicitat responsabililor să simplifice procedurile și să reducă termenele de procesare a dosarelor cetățenilor străini ce doresc să vină în Republica Moldova pentru a se angaja în câmpul muncii.

Legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată, a declarat în ședință șeful Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi. Potrivit ei, a fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. Lista statelor ai căror cetățeni au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova a fost redusă până la 58 de țări.

La ora actuală, examinarea dosarelor de imigrare în scop de muncă durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, iar dosarul a fost simplificat la maximum, a precizat șeful BMA.

Contractul de muncă pentru cetățeanul străin conține „o constrângere”: mărimea salariului minim obligatoriu nu trebuie să fie mai mică decât salariul mediu pe economie, a menționat Olga Poalelungi.

În ședința prezidată de premierul Ion Chicu s-a mai constatat că „forța de muncă este locomotiva economiei, generatoare de valoare adăugată și taxe”, iar simplificarea procedurilor de imigrare a forței de muncă va impulsiona atingerea obiectivelor de modernizare a infrastructurii și de creștere a economiei naționale.

Populația Republicii Moldova continuă să scadă

Sputnik Moldova a scris anterior că populația stabilă a Republicii Moldova este de 2,68 milioane de persoane, potrivit Biroului Național de Statistică. Numărul locuitorilor va continua să scadă, potrivit demografilor, din cauza plecării moldovenilor peste hotare și a reducerii natalității.

„În ultimii ani, locuitorii țării au fost masiv implicați în migrația internațională. Astfel, în 2017, din țară au emigrat în jur de 160 de mii de persoane, iar 110 mii de  persoane au imigrat în țară, majoritatea dintre ei fiind emigranții reîntorși”, a precizat BNS.

Fiecare a treia persoană din Republica Moldova are între 60 și 64 ani, iar 11,3% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2019, numărul pensionarilor a constituit 703,9 mii persoane (din totalul populației de 2,68 de milioane), inclusiv 21,4 mii pensionari angajați ai „organelor de forță”.

477
Tagurile:
peste hotare, Forță de muncă, Ion Chicu
Tematic
Relansăm industria Moldovei: Ce plănuiesc autoritățile pentru un trai mai bun
Economie

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

1
(reînnoit 17:00 26.11.2020)
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Drapelul Republicii Moldova pe clădirea Guvernului
© Sputnik / Мирослав Ротарь

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
Moldova, criza economica, minune
Tematic
Cine este Anatol Usatîi, noul ministru al Economiei
Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei


Загрузка...
Podul din orașul Tiraspol

Tiraspolul cere Chișinăului sprijine alegerile din stânga Nistrului

51
Pentru prima dată în istorie, Tiraspolul a cerut oficial Chișinăului să sprijine organizarea alegerilor în stânga Nistrului. Această rugăminte a stârnit mai multe semne de întrebare.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Duminică, 29 noiembrie, în stânga Nistrului va fi ziua unică de votare. Locuitorii din regiune își vor alege reprezentanți în forurile legislative de diferite niveluri, precum și primarii satelor și orașelor. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când Tiraspolul se adresează oficial Chișinăului cu rugămintea de a oferi sprijin în organizarea alegerilor locale. 

Apel pentru garantarea liberului acces

Adresarea Tiraspolului către Biroul pentru reintegrare de la Chișinău a fost semnată de șeful structurii responsabile de politica externă din regiune Vitaly Ignatiev. În document se menționează că autoritatea electorală din Transnistria va amenaja secții de votare în localitățile Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pîrîta. 

„Pentru a crea condiții pentru exercitarea dreptului la vot, rog să informați autoritățile competente despre necesitatea asigurării liberei circulații a celor care doresc să voteze la secțiile de votare, precum și să asigurați libera deplasare a vehiculelor oficiale cu urna mobilă”, se menționează în document.
Обращение внешнеполитического ведомства Приднестровья в Бюро по реинтеграции Молдовы
© Photo : Deschide MD
Adresarea Tiraspolului către Biroul pentru reintegrare de la Chișinău

Biroul pentru reintegrare a Moldovei a primit această adresare, dar nu a trimis încă un răspuns oficial Tiraspolului. Instituția a făcut doar o precizare pentru mass-media. 

Opinia Chișinăului

Reprezentanții Biroului de reintegrare de la Chișinău au explicat pentru corespondentul Sputnik Moldova că „în acțiunile sale și în comunicarea cu toți actorii din cadrul procesului de negocieri, partea moldovenească se ghidează de dezideratul asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi, soluționării în interesele acestora a celor mai stringente probleme și dificultăți”.

De asemenea, Chișinăul consideră o prioritate „restabilirea spațiilor naționale unice și atingerea unei reglementări durabile a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Reprezentanții Biroului au menționat că legislația în vigoare stipulează expres competența organului responsabil de realizarea politicii electorale pe întreg teritoriul țării și nu poate fi vorba de „abordări paralele” în acest sens.

„Localitățile evidențiate în adresarea în cauză după cum este bine cunoscut reprezintă unități administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova în care își desfășoară activitatea autorități publice locale alese și funcționale în conformitate cu exigențele cadrului normativ al Republicii Moldova”, precizează Biroul pentru Reintegrare.

De asemenea, instituția a menționat că se fac eforturi pentru „reluarea regimului de liberă circulație în regiunea transnistreană și excluderea barierelor artificiale care îngreunează viața cetățenilor”.

Politologul Alexander Kuznețov a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că, dacă Chișinăul va răspunde oficial la această întrebare, va exista o sabie cu două tăișuri, iar solicitarea Tiraspolului stârni și sentimente ambigue: pe de o parte, este o abordare pașnică, pe de altă parte, există un subtext aici.

"Dacă organele constituționale ale Moldovei, Comisia Electorală Centrală, ar participa la organizarea alegerilor în Transnistria, acest lucru ar putea fi considerat un pas spre reintegrare. Dar, dacă oferim asistență, rezultă că acesta este un alt stat și îi recunoaștem independența", a explicat el.

În speranța unui răspuns reciproc

Reprezentanții structurii responsabile de politica externă din regiunea transnistreană au declarat pentru Sputnik Moldova că anterior au mai fost încercări de colaborare între autoritățile electorale din Moldova și stânga Nistrului.

„Anterior am venit cu inițiativa de a lua în considerare posibilitatea cooperării directe între CEC a Republicii Moldova și CEC a Transnistriei, dar partea moldovenească a refuzat. Anul acesta, înainte de alegerile prezidențiale, Chișinăul ne-a cerut să oferim posibilitatea de a vota locuitorilor din Transnistria care au cetățenia moldovenească. Și am mers în întâmpinare. Acum, respectiv, am făcut o cerere similară", a explicat departamentul.

„Până acum nu există un răspuns oficial din partea reprezentantului politic al Republicii Moldova cu privire la fondul problemei, care amenință perspectivele implementării principiului votului universal și egal, prevăzut în Pactul internațional privind drepturile civile și politice, Declarația universală a drepturilor omului și alte documente internaționale”, a menționat instituția. 

În legătură cu acest fapt, Tiraspolul le-a cerut partenerilor internaționali „să atragă atenția la situația actuală și să ofere asistență pentru prevenirea provocărilor în ziua alegerilor”.

Regiunea transnistreană, unde circa 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va uni cu România.

În 1992, după o încercare eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema cu forța, regiunea transnistreană a devenit un teritoriu care se afla practic în afara controlului Chișinăului.

Procesul de negociere s-a intensificat în 2017. Atunci părțile au semnat protocoale privind telecomunicațiile între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, s-a convenit să fie apostilate diplomele emise de instituțiile de învățământ transnistrene, să fie permisă funcționarea școlilor cu predarea în grafie latină și să fie permis accesul fermierilor către terenurile din Dubăsari. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
alegeri, Chișinău, Tiraspol
Tematic
SIS a făcut precizări despre cei 2 cetățeni eliberați de Tiraspol


Загрузка...