Maia Sandu și Andrei Năstase

Maia Sandu nu mai are susținerea lui Andrei Năstase la prezidențiale

1109
(reînnoit 16:53 22.12.2019)
Ruptură definitivă în blocul politic ”Acum”. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a anunțat după Consiliului Politic Național că formațiunea sa va înainta propriul candidat la prezidențialele de anul viitor, ceea ce exclude o susținere pentru partenerul de alianță, Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr s-a reunit astăzi în ședința Consiliului Politic Național pentru a decide acțiunile de mai departe și strategia cu care va aborda campania prezidențială de anul viitor.

Președintele formațiunii, Andrei Năstase, a declarat în cadrul conferinței de presă că PPDA va identifica propriul candidat pentru funcția de președinte al țării. 

„Platforma DA are și va înainta un candidat pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, Platforma DA este gata să susțină un candidat unic nepartinic pentru a face un front național, un front larg, care să ne ajute să scăpăm de Dodon precum am scăpat de Plahotniuc”, a punctat Andrei Năstase după ședința Consiliului Politic Național.

Declarațiile lui Năstase vin să reconfirme informațiile că PPDA și partidul Maiei Sandu, PAS, nu mai formează o echipă, iar animozitățile în sânul blocului electoral iau amploare. Anterior, Maia Sandu spunea că formațiunea sa ar fi înregistrat un scor mai bun la alegerile locale dacă mergea separat, nu în bloc.

“Nu am prea discutat cu domnul Năstase în ultima vreme, după ce s-a întâmplat căderea Guvernului, după ce a pierdut Chișinăul, dânsul și-a mai luat o pauză. Deci în ultimele două, trei săptămâni nu am vorbit cu el. Alegerile locale au provocat sau au crescut mai mult anumite breșe, pentru că noi am mers împreună în toată țara și a fost un proces dificil de selectare a candidaților comuni, pentru că nu e vorba doar de 50 de oameni, și la 50 de oameni când faci lista pentru parlamentare, oricum este complicat. Noi credem că am fi avut un scor mai bun în unele localități, dacă era să fim lăsați să mergem cu candidații noștri, ei probabil cred invers. Este firesc într-un fel, dar este tare important să nu permitem ca aceste animozități să crească în supărări mai mari și să provoace anumite înțelegeri”, a declarat Sandu la un post de televiziune.

La alegerile locale din 2019, blocul ”Acum” a câștigat 172 de primării, în timp ce Partidul Democrat are 261 de primari aleși.

1109
Tagurile:
prezidentiale, alegeri, PPDA, PAS, Blocul ACUM, Andrei Năstase, Maia Sandu
Tematic
Ce nu mai poate face Maia Sandu și îi roagă pe alții să o facă – Detalii
Maia Sandu a vorbit despre soț, înfierea unui copil și cine îi ducea mâncare la Guvern

SUA s-au retras din Acordul Cer Deschis: Care vor fi consecințele

12
(reînnoit 16:48 24.11.2020)
SUA s-au retras oficial din Acordul Cer Deschis. Documentul semnat în anul 1992 și intrat în vigoare în 2002, își propunea consolidarea securității în Europa după Războiul Rece.

Acordul le permite statelor semnatare să efectueze zboruri reciproce de recunoaștere de către aeronave de observație neînarmate, să adune deschis informații cu privire la forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Moscova a declarat că regretă retragerea SUA din acord și a subliniat că această decizie dăunează securității regionale și internaționale.

Moscova a comentat retragerea SUA din acordul Cer Deschis>>>

Americanii și-au anunțat intenția de a se retrage din Acordul Cer Deschis în luna mai a acestui an, sub pretextul unor încălcări din partea Rusiei. Moscova respinge aceste acuzații, menționând că SUA au încălcat în mai multe rânduri documentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
acord, retras, SUA
Tematic
Lavrov, despre situația din jurul Acordului Cer Deschis - detalii


Загрузка...
Pavel Filip

De ce Pavel Filip se grăbește să-i critice pe Igor Dodon și Ion Chicu

289
(reînnoit 13:24 24.11.2020)
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut astăzi un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sunt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sunt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cât se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întâi al alegerilor prezidențiale, când s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, când nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvârșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atât mai mult, cu cât va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcând opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

îFii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

289
Tagurile:
Igor Dodon, Ion Chicu, Pavel Filip, Partidul Democrat


Загрузка...