Șantier de construcție a blocurilor locative

Statul vrea disciplină în domeniul urbanisticii și calitate în construcții: Detalii

144
(reînnoit 19:20 17.12.2019)
Parlamentul își dorește mai multă disciplină în ceea ce privește domeniul urbanistic și calitatea construcțiilor.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Controlul asupra activității de urbanism și de amenajare a teritoriului în localități se va efectua de către autoritățile administrației publice locale. Modificări la legislația în vigoare au fost prezentate într-un raport al Comisiei economie, buget și finanțe, care stabilește și ierarhie obligatorie a documentației de urbanism.

Astfel, pentru anumite construcții sau amenajarea teritoriului se va ține cont de toate etapele, începând cu planul urbanistic general al localității și până la planul urbanistic de detaliu.

Autorii proiectului de modificare susțin că ierarhia va exclude acțiunile prin care planul urbanistic general al localității poate fi înlocuit cu alte documente, ceea ce provoacă dezvoltarea haotică a localităților.

Toate propunerile de modificare au menirea de a elimina favorizarea construcțiilor neautorizate și a reduce numărul de conflicte generate de acestea.

„Scopul acestora este disciplinarea și monitorizarea în domeniul urbanisticii și calității în construcții, precum și reglementarea mai eficientă a documentației de autorizare în domeniile respective”, notează autorii.

Totodată, prin modificările propuse noțiunile „intravilan” și „extravilan”, care potrivit autorilor reflectă situația de epocă când toate terenurile agricole au fost gestionate de Ministerul Agriculturii, vor fi excluse din Lege.

Se mai propune stipularea prin lege a unei noi exigențe – „utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”.

Comisia a susținut și suplimentarea funcțiilor consiliului municipal Chișinău și ale primarului general „privind inițierea, elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului”. Modificarea urmează a fi făcută la Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului, Legii privind calitatea în construcții, Legii privind administrația publică locală și la Legea privind descentralizarea administrativă a fost susținut de Comisia economie, buget și finanțe, în prima lectură.

Ultimele modificări la Legea privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului au fost făcute în noiembrie 2018 și publicate în Monitorul Oficial în ianuarie 2019.

144
Tagurile:
Modificări legislative, Lege, Proiecte, Construcții, construcții neuatorizate
Twitter, imagine de arhivă

Twitter a explicat de ce postările lui Trump au fost marcat cu ”ecusonul neadevărului”

3
Serviciul de Securitate al rețelei de socializare Twitter explică de ce a marcat ”tweet-urile” președintelui american ca fiind false.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Serviciul de securitate al Twitter a explicat de ce a marcat două tweet-uri ale președintelui american Donald Trump despre votul poștal din California ca fiind neadevărate, informează RIA Novosti.

Mai devreme, sistemul rețelei de socializare Twitter a desemnat unul dintre mesajele lui Trump că ar conține o minciună și a plasat o pictogramă de avertizare, care sugerează utilizatorilor să se familiarizeze cu faptele despre votarea prin poștă.

Link-ul din această semnătură duce la o pagină specială de pe Twitter, care începe cu un link către un articol din Politico sub titlul „Trump face declarații nefondate conform cărora votarea prin poștă duce la falsificarea rezultatelor”.

Următorul este un scurt extras de pe Twitter din trei puncte, în care sunt enumerate ceea ce Trump a spus în mod incorect, iar mai jos este o selecție de publicații pe același subiect.

"Am adăugat o notă la cele două înregistrări ale președintelui american Donald Trump despre planurile de votare prin poștă în California ca parte a politicii noastre de corectitudine pentru evenimente publice. Credem că aceste tweet-uri pot genera confuzie în rândul alegătorilor despre ceea ce ei ar trebui să facă, să primească buletinul de vot și să ia parte la procesul electoral", precizează serviciul de securitate al rețelei de socializare într-un comunicat.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va reglementa sau „închide” complet rețelele de socializare dacă continuă să astupe vocile conservatorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
Trump, Twitter
Tematic
Premieră: Război între Trump și Twitter, acuzații de ”Amestec în alegerile prezidenţiale”


Загрузка...
UE

Perspectivele Moldovei de a adera la Uniunea Europeană: Ce spune șeful statului

179
(reînnoit 09:10 28.05.2020)
Președintele Igor Dodon consideră că Moldova nu va deveni membru al Uniunii Europene în următorii 10-15 ani.

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Republica Moldova nu va deveni stat membru al blocului comunitar în următorii 10-15 ani, cum de altfel nu va deveni parte a niciunei uniuni. Această opinie a fost exprimată de șeful statului în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV. 

„Nu cred că în următorii 10-15 ani vom deveni membri ai Uniunii Europene. Nu vom deveni membri ai vreunei uniuni nici la Vest, nici la Est. Noi trebuie să păstrăm relații bune și cu unii, și cu alții”, a declarat Igor Dodon. 

Oficialul consideră că Republica Moldova are însă nevoie de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pentru a implementa reforme.  

„Dar asta nu înseamnă că vom fi membri ai UE. UE are problemele sale și sunt state care de mulți ani așteaptă să adere și nu aderă. În această pandemie am văzut multe lucruri care au creat probleme în funcționarea UE”, a remarcat președintele. 

Șeful statului a vorbit și despre rolul Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică.

„Nu este vorba despre aspecte economice - piață, resurse energetice. Noi avem nevoie de asta și statutul de observator, nu de membru, ne oferă posibilitatea să ne folosim de anumite privilegii ale acestei uniuni. Nu văd în asta o problemă. Este unul dintre aspectele pe care am insistat întotdeauna - avem nevoie de o politică externă echilibrată”, a menționat Igor Dodon. 

Amintim că Republica Moldova a obținut în anul 2018 statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

179
Tagurile:
Moldova, Ue, Igor Dodon
Tematic
Ce dezvăluie faptele politicienilor care vorbesc despre parcursul european al țării
Se agită apele la Bruxelles: Parlamentul European ia atitudine împotriva Comisiei


Загрузка...