Dinu Țurcanu

În fiecare sat, ca în oraș: Ce promite noul președinte al raionului Orhei Video

933
(reînnoit 08:55 15.12.2019)
Dinu Țurcanu sparge stereotipurile: Întreprinderile municipale pot fi mai eficiente decât cele private și ele aduc bunăstarea în localități: serviciu calitative populației și venituri la bugetul local.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Care este cauza succesului, incontestabil și fără precedent în Republica Moldova, înregistrat de administrația municipiului Orhei, care, în doar câțiva ani, a reușit să transforme acest oraș în unul de poveste? Nu este vorba doar de banii, de investițiile venite din afară, deși au fost și din acestea. Principalul motor al schimbării din această urbe este altul: eficientizarea banului public și preluarea serviciilor prestate de privați de către administrația locală prin întreprinderile municipale, fapt ce a asigurat creșterea calității serviciilor prestate și populației și venituri suplimentare la bugetul local.

Noul președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu (care face parte din echipa fostului primar al municipiului Orhei, Ilan Șor), spune că experiența orașului Orhei va fi implementată în fiecare localitate din raionul Orhei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni realizată în studioul Sputnik Moldova.

Până la industrializarea țării, trebuie să asigurăm ca banul public să fie cheltuit eficient  

Pentru a face ca o localitate sau un raion să devină prosper, este necesar, în primul rând, spune Dinu Țurcanu, ca banul public să fie cheltuit cu eficiență.

"Până a oferi o perspectivă de dezvoltare localităților, până la industrializarea țării și a localităților, prima chestiune care trebuie să fie pe agenda administrației publice locale este eficientizarea banului public. Acest lucru s-a reușit în orașul Orhei", menționează domnul Țurcanu.

Dar cum banul public poate fi cheltuit în mod eficient? Prin înființarea întreprinderilor municipale, ale administrației publice locale.

"În orașul Orhei a fost înființată o întreprindere municipală - SCL. SCL a devenit cel mai mare beneficiar, prin concurs, pentru că a oferit cele mai bune prețuri, la construcția de rumuri, la toate achizițiile publice importante, ce țin de reparații în școli, în grădinițe. Și prin această întreprindere municipală noi ne-am permis să ajustăm prețurile în așa fel ca banul public să fie cheltuit, acolo unde este nevoie, cât mai eficient. Iar în cazurile în care am avut un profit, acest profit se întoarce în consiliul municipal. Întreprinderea municipal a orașului Orhei SCL a devenit unul dintre cei mai puternici agenți economici prin concurență corectă, loială", a menționat Dinu Țurcanu.

Hurduzeu: acordurile de liber schimb cu UE și Turcia, un dezastru pentru Moldova>>>

Președintele raionului Orhei spune că va propune fiecărui sat, fiecărei comune să înregistreze astfel de întreprinderi sătești, comunale, așa cum prevede legislația în vigoare, în care consiliul local este fondator. Domnul Țurcanu a prezentat un exemplu ipotetic.

"De exemplu, avem un iaz la Vatici, un lac de acumulare. Dacă anul acesta a expirat contractul de arendă cu arendașul, de ce să resemnezi contractul cu el? Eu nu văd necesitatea să-l dau în arendă unui agent economic privat. Mai degrabă, înființez o întreprindere municipală, îl pun la balanța satului, a comunei și fac eu, ca administrație publică locală, piscicultură. Și vând eu, ca întreprindere municipală, peștele și din profitul obținut achit întreținerea la grădiniță, spre exemplu, sau repar ceva în localitate. De o astfel de abordare avem nevoie", declară președintele raionului Orhei.  

Bărbat cu un sac de cartofi
© Sputnik / Константин Чалабов

Dinu Țurcanu spune că, la prima etapă, administrația publică locală trebuie să valorifice resursele pe care deja le are.  

"Dacă stăm să ne gândim bine, putem să ne descurcăm, deocamdată, din ce avem. Bani există. La prima ședință cu prim-ministru s-a vorbit de platformele industriale, care sunt o chestiune foarte bună, ca și industrializarea țării. Dar până a industrializa țara, trebuie să ne cultivăm și să ne vindem cartofii noștri. De când este lumea și pământul, pe meleagurile noastre, satul a hrănit orașul. Or asta nu se întâmplă astăzi. Astăzi orașul este hrănit de alte orașe din afara țării", a declarat Dinu Țurcanu.

Exemplu orașului Orhei va fi multiplicat în fiecare localitate

El s-a referit la modul în care a fost majorat bugetul municipiului Orhei: "Bugetul orașului Orhei a crescut de aproape patru ori. Vocile invidioase speculează pe această temă. Noi nu am ascuns niciodată că fostul primar al orașului Orhei, domnul Ilan Șor, și tot el președintele partidului, a investit și bani personali, și banii companiilor pe care a știut să le atragă. Dar bugetul orașului nu poate fi mărit prin injecții financiare din exterior. Bugetul orașului Orhei a fost mărit pas cu pas. Asta o să facem la nivelul întregului raion. Exemplu orașului Orhei va fi multiplicat în fiecare localitate".

Pentru a realiza această intenție, trebuie inventariat foarte bine ce are acum fiecare primărie, afirmă Dinu Țurcanu.

Ovidiu Hurduzeu
www.facebook.com/ovidiu.hurduzeu

"Încercăm să ne dezvoltăm fără a sta cu mâna întinsă la Guvern după bani. Cum? Sunt multe exemple în Republica Moldova. Și nu doar în Orhei. Cum am făcut în orașul Orhei? Asta a fost posibil după ce toate întreprinderile municipale au fost evaluate la sânge, a fost schimbat managementul. Acum întreprinderea Apă Canal Orhei este una dintre cele mai importante și asta pentru că s-a făcut reforma acolo. Când am venit noi (cei de la Partidul Șor – n.n.) în orașul Orhei, salariul directorului întreprinderii municipale Apă Canal Orhei era de 50 de mii de lei pe lună. În același timp, întreprinderea avea datorii de milioane. Această întreprinderi, dar și altele - Piața Orășenească, întreprinderea de transport – sunt întreprinderi care, gestionate corect, (1) creează locuri de muncă, (2) aduc servicii calitative populației, și (3) profitul ajunge înapoi în conturile Primăriei. Iată la nivel de localități rurale vom repeta aceeași ispravă", a declarat Țurcanu.

El afirmă că, în primul rând, serviciile comunale trebuie să fie prestate de întreprinderile municipale și comunale. Și nu doar acestea.

"Tot ceea ce  înseamnă business din acesta – în fiecare sat avem nu o asociație, ci două sau trei – care vând apă (servicii de apeduct) fără facturi și este un dezastru total, gunoiul, canalizarea, toate trebuie luate în gestionarea primăriei prin aceste întreprinderi pe care consiliile locale sunt în drept să le fondeze. În afara de acestea, mai sunt carierile, care nu trebuie date la privați. Dacă avem în satul Isacovo o carieră de nisip sau de prundiș, atunci fondezi o întreprindere municipală, cauți soluții cu un excavator și banii de pe fiecare metru cub de nisip sau prundiș vândut vine în bugetul local", a exemplificat președintele raionului Orhei.

Dinu Țurcanu sparge stereotipurile: Întreprinderile municipale pot fi mai eficiente decât cele private  

Președintele raionului Orhei mai afirmă că nu este adevărat că întreprinderile de stat, cele municipale și comunale nu pot fi eficiente din punct de vedere economic. Acesta este mai curând un stereotip promovat cu bună-știință.

"Este un mit că administrația publică, întreprinderile de stat și municipale nu pot fi gestionate cu chiverniseală, nu sunt eficiente. Este un mit promovat conștient.

Partidul Politic Șor promovează rolul activ al statului în economie. Unica șansă a Republicii Moldova este ca astăzi statul să aibă un rol activ în economie. Nu arbitru - cum ne învață cineva. Da, în economiile dezvoltate, statul are rol de arbitru. La noi statul trebuie să scape de cancerul corupției și nu poate face asta cu mâna privaților", a conchis Dinu Țurcanu.

Precizăm că în data de 19 noiembrie, Consiliul raional Orhei s-a întrunit în ședință extraordinară și a ales conducerea raionului. Președinte al raionului a fost votat Dinu Țurcanu de la Partidul Politic ”Șor”.

Pentru Dinu Țurcanu și-au dat votul 19 consilieri de la PP ”Șor”, consilierul independent Sergiu Aga și Victor Mudrea , care este consilier de la PPDA.

Totodată, au fost aleși și cei patru vicepreședinți ai raionului. Aceștia sunt Tatiana Platon, Irina Bogaciuc, Victor Perțu și Marina Cravcenco, toți patru de la Partidul Politic ”Șor”.

În urma alegerilor din 20 octombrie, Partidul Politic ”Șor” a obținut 22 din cele 35 de mandate de consilier în Consiliul raional Orhei. Blocul ACUM are cinci consilieri, PDM și PSRM au câte trei consilieri, iar PLDM - un consilier. În Consiliul raionul Orhei este un singur consilier independent.

933
Tagurile:
Orhei, raion, presedinte, oras, sat
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (131)
Igor Dodon

Dodon a invitat partidele de stânga se unească la alegerile parlamentare

75
Fostul președinte nu a exclus că Partidul Socialiștilor va forma un bloc electoral pe flancul stâng.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Șeful PSRM, Igor Dodon, a anunțat că va propune partidelor de stânga din Moldova să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate. Mai mult, ex-președintele nu exclude faptul că formațiunea sa politică va forma un bloc electoral cu alte partide de stânga. El a declarat acest lucru în timpul unei emisiuni televizate. 

"Ar fi ideal să unim flancul stâng și să mergem cu un front unit. Nu exclud că voi ieși cu o astfel de inițiativă după următoarea ședință a Consiliului Republican. Deja cu propuneri concrete: să ne unim pe o singură platformă împotriva celor care vor să distrugă statul", a spus Dodon.

Fostul președinte nu a numit partidele cu care este gata să se unească, dar a spus că apelul său ar trebui luat foarte în serios.

"Trebuie să creăm un bloc de forțe de stânga, vom găsi simboluri mai bune. Cred că steaua socialistă este mai cunoscută. Putem lua steaua, putem să formăm un bloc, să mergem la alegeri și să obținem majoritate parlamentară. Și acest lucru este real”, a spus el.

Mai devreme, Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului și liderul mișcării pentru unirea cu România „Unirea”, a făcut o propunere de creare a unui bloc de forțe pro-europene de dreapta. În opinia sa, un astfel de bloc ar putea include: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Unității Naționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
parlamentare, partide de stânga, Igor Dodon
Tematic
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat


Загрузка...
Maia Sandu

Va desemna sau nu Maia Sandu un candidat la funcția de premier? Ce a spus președintele

111
Maia Sandu nu va desemna niciun candidat pentru funcția de premier în cursul acestei săptămâni. Declarația a fost făcută de către președintele țării în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune. 

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Șeful statului a declarat că nu intenționează să desemneze cel puțin în această săptămână vreun candidat pentru funcția de premier. Invitată la o emisiune de la un post de televiziune, președintele a fost întrebat care vor fi pașii următori și cum vede soluționarea crizei politice.

Maia Sandu și-a exprimat temerile că anumite fracțiuni ar putea vota orice candidatură propusă, doar ca să nu fie declanșate alegeri parlamentare anticipate. În context, ea a menționat că deputații PAS au elaborat un document pe care urmează să-l prezinte în Legislativ spre aprobare. Parlamentarii care îl vor semna se vor angaja public să nu voteze cele două candidaturi care ar urma să fie propuse pentru funcția de prim-ministru, astfel încât să fie posibilă, conform Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

„Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament. Putem să suspectăm că mai mulți deputați din Parlament nu își doresc acest lucru și încearcă să tergiverseze procesul. Săptămâna viitoare voi veni cu următorul pas. Nu s-a schimbat nimic de la discuțiile purtate cu fracțiunile. Urmează să vedem dacă într-adevăr se va găsi dorință ca să se facă acest angajament public ca să respingă deputații cele două candidaturi la funcția de prim-ministru și să se ajungă la declanșarea alegerilor anticipate”, a precizat președintele Maia Sandu. 

Amintim că luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința sesizării depuse de către PAS referitor la posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea și a precizat că există două căi de dizolvare a Parlamentului, prevăzute de Constituție. 

Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
alegeri anticipate, premier, președinte, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu: Alegerile anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând


Загрузка...
Soarele iarna

Vremea schimbă foaia: Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie

0
(reînnoit 18:49 20.01.2021)
Temperaturile cresc în următoarele zile. Duminică va ploua în nord și în sud. Pentru lunea viitoare sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în toate regiunile. Marți ar urma să ningă.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Vremea se încălzește joi, 21 ianuarie. La prânz, temperaturile vor fi pozitive până și în raioanele de nord.

Meteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.

Cerul va fi numai parțial acoperit de nori, așa că vom avea și ore însorite.

Precipitații nu sunt prognozate.

Presiunea atmosferică va fi normală joi și în următoarele două zile.

Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de cel mult 6 metri pe secundă.

În noapte spre vineri, 22 ianuarie, termometrele vor indica minime de -2..-5 grade în nord, de -1..-4 în centru și de 0..-3 în sud.

Prognoza meteo pentru 21 - 25 ianuarie
Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie

Vineri, 22 ianuarie, se va încălzi și mai mult, maximele termice vor crește cu vreo 3 grade, comparativ cu ziua de joi. Sunt anunțate +4..+7 grade Celsius în regiunea de nord, +5..+8 grade în regiunea de centru și +6..+9 grade în raioanele de sud.

Vântul va sufla tot din sud-est, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă.

Pentru sâmbătă și duminică sunt prognozate temperaturi la nivelul celor de vineri pe parcursul zilei. Duminică va ploua însă în nord și în sud.

Pentru luni, 25 ianuarie, sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în toate regiunile. Marți ar urma să ningă pe întreg teritoriul țării și se va răci din nou.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza meteo, prognoza vremii
Tematic
Pui miere în ceaiul fierbinte? Iată de ce trebuie să renunți la acest obicei periculos
Ceaiul din coada-calului: Te ferește și de răceli


Загрузка...