Guvernul Republicii Moldova

Dezvăluirile premierului Chicu: De ce au fost demiși secretarii de stat din Guvernul Sandu

186
(reînnoit 18:16 19.11.2019)
Membrii Guvernului au aprobat la începutul ședinței mai multe demisii și numiri în funcție a secretarilor de stat.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Cabinetul de Miniștri, condus de premierul Ion Chicu, s-a întrunit astăzi în prima ședință după învestire. Membrii Guvernului au aprobat la începutul ședinței mai multe demisii și numiri în funcție a secretarilor de stat.

Premierul a declarat după ședința Guvernului că demisiile au avut loc în baza cererilor depuse, iar motivele invocate de cei care au decis să plece din funcții au fost diferite.  

„Astăzi am luat decizia de a demite secretarii de stat care au depus cerere. Nu a fost nimeni impus. Toți au plecat depunând cerere fie din convingere, fie că au fost membrii fostei echipe, fie din alte motive pe care nu le cunosc”, a declaart șeful Guvernului.  

Ion Chicu a precizat că a rugat miniștrii să evalueze performanța secretarilor de stat care au activat în Guvernul Sandu.

”Și dacă consideră că unii dintre cei care au activat până acum în Guvern sunt persoane demne de a continua, atunci i-am încurajat să facă acest lucru”, a declarat premierul.

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței din 19 noiembrie, numirea Lilianei Iaconi în funcţia de secretar general al Guvernului.

De asemenea, a fost aprobată eliberarea din funcție a mai multor secretari de stat din cadrul ministerelor și numirea în locul acestora a altor persoane.

  • La Ministerul Finanțelor au fost numiți următorii secretari de stat: Iurie Pașinschi, Tatiana Ivanicichina, Angela Voronin, Dorel Noroc.
  • La Ministerul Economiei și Infrastructurii – Vitalie Tarlev, Mihail Lupașcu.
  • La Ministerul Afacerilor Interne –Mariana Grama.
  • La Ministerul Justiției – Radu Foltea, Eduard Serbenco.
  • La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Nelea Rusu, Djulieta Popescu, Alexandru Holostenco.
  • La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Mihai Machidon, Tatiana Nistorică.

Tot astăzi, Guvernul l-a numit în funcție pe Vadim Cojocaru în funcţia de șef la Inspectoratul General de Poliție, pe un mandat de 5 ani.

186
Tagurile:
numiri, demisii, Guvern
Tematic
Ce va discuta la Moscova premierul Ion Chicu
Ion Chicu, la Moscova: Pe agenda discuțiilor - relațiile economice dintre Moldova și Rusia
Femeie cu mască

Oficial: Masca va fi purtată practic peste tot în Moldova 

213
(reînnoit 19:16 27.11.2020)
În anexa ordinului de astăzi prin care a fost insituită stare de urgență în sănătate publică în Moldova în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 este prevăzută „purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise”.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Purtarea măștii de protecție și în spațiile publice deschise din Republica Moldova este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional” adoptate vineri, 27 noiembrie, de Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP).

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP, la rubrica „Măsuri restrictive generale”.

Și „respectarea strictă” a acestei măsuri trebuie să fie asigurată de „autorităţile administraţiei publice centrale, autorităţile publice locale, toate persoanele juridice de drept public şi de drept privat înregistrate în Republica Moldova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi de toţi cetăţenii Republicii Moldova şi alte persoane fizice aflate pe teritoriul Republicii Moldova”.   

CNESP a instituit stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată pe 27 noiembrie, într-o ședință prezidată de premierul Ion Chicu.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus prim-ministrul.

În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Potrivit unui comunicat oficial, „Republica Moldova deja a recepționat lotul de 100 mii de vaccinuri antigripale, în ceea ce privește vaccinul anti-COVID, MSMPS coordonează cu OMS și Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări posibilitatea livrării vaccinului pentru 20% din populația țării noastre. Totodată, Banca Mondială este disponibilă să finanțeze statele, în scopul asigurării cu vaccinuri anti-COVID”.

Premierul Ion Chicu a menționat că li s-a adresat prim-miniștrilor din statele baltice Letonia și Lituania cu rugămintea să-i distribuie și Republicii Moldova o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE.

Premierul a spus că va discuta și cu prim-miniștrii din Ungaria, din România și Federația Rusă ca „vaccinurile să fie livrate și Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările și aprobările”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
Moldova, masca
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Lipsă acută de plasmă pentru cei cu COVID-19: Unde puteți dona


Загрузка...
Bani

O Comisie de anchetă va investiga „spălătoria” banilor

41
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat un proiect de constituire a unei Comisii de anchetă. Despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. O comisie de anchetă va elucida toate circumstanțele care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Un proiect de constituire a Comisiei a fost aprobat astăzi de deputați. De asemenea, a fost aprobată și componența echipei. Comisia va avea nouă membri, deputați de la toate fracțiunile parlamentare.

Președintele acesteia este deputatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu. Potrivit proiectului, Comisia de anchetă împreună cu toate autorităţile statului responsabile va audia părţile şi persoanele implicate.

Astfel, în termen de 90 de zile va prezenta Parlamentului raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

Scopul acestei Comisii este de a acționa astfel încât să aducă rezultate concrete pentru identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă. Inițiativa de constituire a Comisiei de anchetă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii Platforma DA.

Amintim că în 2017 Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta și a trimis în judecată dosarul penal în care erau aduse acuzații unor executori judecătorești și magistrați din țara noastră de implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia. Anchetatorii spuneau atunci că aceștia ar fi avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

La sfârșitul lunii precedente, 13 din 15 judecători moldoveni acuzați de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost scoși de sub urmărire penală. Procurorii au explicat că nu au reușit să acumuleze suficiente probe care ar întruni elemente ale infracțiunii. Un alt judecător a murit în timpul anchetei, iar altul este pe lista celor aflați în căutare. 

Amintim că ancheta cu privire la Laundromat se desfășoară și în Rusia. Ministerul rus de Interne consideră că inițiatorul „schemei moldovenești” este omul de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit anchetei, el intenționa să „organizeze un canal internațional pentru retragerea fondurilor” din Rusia.

El ar fi propus ideea fostului șef al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare de Moldova și Rusia, care ae fi acceptat oferta, promițând să asigure „loialitatea organelor moldovenești de control și de aplicare a legii”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Comisie specială, Comisie de anchetă, spălarea banilor, Spălare de bani
Tematic
Judecătorii moldoveni, complici la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari
Paisprezece persoane reţinute pentru spălarea a 11 milioane de lire sterline
O nouă lege menită să prevină spălarea banilor în Moldova


Загрузка...

În Lituania a fost profanat cimitirul frățesc al soldaților sovietici

0
(reînnoit 20:44 27.11.2020)
Persoane necunoscute au profanat în Lituania cimitirul frățesc al soldaților sovietici decedați în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Vandalii au turnat vopsea roșie pe morminte și plăci memoriale și au pictat o svastică pe ele. Nu se cunoaște identitatea făptașilor.

De altfel, nu este pentru prima dată când se întâmplă astfel de incidente. Monumentele și cimitirele sovietice din Lituania sunt profanate în mod constant, la fel ca în Letonia, Estonia, Polonia și Ucraina.

Moscova critică dur astfel de acțiuni, legându-le de încercările acestor țări de a rescrie istoria. Șeful Rossotrudnichestvo Evgheni Primakov a reacționat emoțional la profanarea cimitirului din Obeliai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
profanare, cimitir, Lituania
Tematic
Vandalism la Comrat: Persoane necunoscute au profanat Memorialul Gloriei Militare


Загрузка...