Reprezentanții fracțiunii PDM

Declarațiile fracțiunii PDM după consultările cu Igor Dodon Video

2323
(reînnoit 22:00 13.11.2019)
Deputații din fracțiunea Partidului Democrat, prezenți in corpore la consultările cu Igor Dodon în vederea desemnării candidatului la funcția de premier, au făcut declarații de presă.

CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Partidul Democrat nu este pregătit să formeze o coaliție de guvernare. Declarația a fost făcută de președintele PDM, Pavel Filip, după consultările fracțiunii cu președintele țării Igor Dodon.

”Partidul Democrat nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare. În primul rând pentru că PD are propria agendă. Totodată, suntem într-un proces profund de resetare, reformare a PDM. Doar după ce vom încheia acest proces v-om fi gata să intrăm într-o coaliție”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, președintele PDM spune că ar fi o iresponsabilitate din partea partidului să lase țara neguvernată și să se ajungă la alegeri anticipate. Mai mult, Pavel Filip a declarat că PDM va susține candidatul la funcția de premier, indiferent de partidul de care va fi desemnat, dar care va accepta condițiile democraților.

”Dacă va fi înaintat un prim-ministru și o garnitură guvernamentală care va lua în calcul condițiile PDM, în primul rând programele sociale, respectarea și punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, indiferent de partidul care îl va înainta, dacă vor fi luate în calcul doleanțele noastre, vom lua o decizie în cadrul organelor statutare ale partidului”, a precizat Filip.

La consultările inițiate de șeful statului au fost prezenți toți cei 29 de deputați din fracțiunea Partidului Democrat.

În urma consultărilor pe care le-a avut Dodon cu socialiștii, aceștia au declarat că își doresc o nouă majoritate parlamentară cu Blocul ACUM. De cealaltă parte, cei de la ACUM rămân ferm pe poziție și declară că membrii fracțiunii din care fac parte văd doar o singură candidatură la funcția de premier al Republicii Moldova - Maia Sandu, candidatură respinsă de socialiști. La această oră, la Reședința de Stat sunt reprezentanții Partidului Politic Șor. 

2323
Tagurile:
Guvern, Consultări, Igor Dodon, PDM
Тема:
Demiterea Guvernului Sandu prin moțiune de cenzură (26)
Tematic
Maia Sandu de la tribuna Parlamentului: Dragi aleși ai poporului, de ce mințiți oamenii?
Ce Guvern vom avea dacă deputații vor demite Executivul condus de Maia Sandu
Guvernul de la Chișinău a fost demis: Maia Sandu și Andrei Năstase se întorc în stradă
Vaccinare

Ciocoi: Moldova are bani procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19

13
Guvernul a identificat bani pentru a cumpăra circa un milion de doze de vaccin. Despre aceasta a informat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu într-o ședință pentru a discuta despre achiziționarea vaccinului anti-coronavirus. La întrevedere a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor - Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății - Tatiana Zatîc și Viorica Dumbrăveanu, consilierul președintelui Parlamentului pe domeniul sănătății. 

Aureliu Ciocoi a anunțat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de circa 1 milion de doze de vaccin.

În același timp, Zinaida Greceanîi a precizat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid astfel încât să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.

Demnitarii nu au discutat ce vaccinuri ar putea fi procurate.

De menționat însă că în data de 3 martie, membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost discutat procesul de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă, reprezentanții Comitetului au aprobat utilizarea în în țara noastră inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista OMS, EUL, în proces de evaluare. Este vorba despre 10 vaccinuri: Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Vaccinuri, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID
Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient


Загрузка...
Dinu Plângău

Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

96
(reînnoit 11:57 05.03.2021)
Deputatul Platformei DA Dinu Plângău spune că, în cazul în care actorii politici nu vor identifica o soluție pentru criza politică, ea se va transforma într-un blocaj constituțional
Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie

Deputatul Dinu Plângău consideră că ceea ce ar putea să se întâmple cu adevărat după data de 23 martie, la trei luni de la demisia Guvernului Chicu, va fi o aprofundare a crizei politice și transformarea ei într-un blocaj constituțional.

„Până pe 23 martie suntem într-o criză politică, iar după această dată vom avea deja și un blocaj constituțional în care nici o instituție a statului, dintre cele aflate în conflict, nu vor putea ajunge la scopul dorit - nici alegeri anticipate, nici instituirea unui Guvern. Toți se întreabă ce se va întâmpla după data de 23 martie. Vă spun: vom intra întru-un blocaj constituțional, când Curtea Constituțională nu va putea constata condițiile de dizolvarea a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară creată nu va iniția procedura de suspendare a Președintelui. Vom rămâne doar cu o tentativa eșuată de învestire a Guvernului, iar după 23 totul va începe de la zero”, a menționat Dinu Plângău.

În opinia sa, dacă vor fi întrebați cei de la PSRM cum vor institui un Guvern fără acceptul Președintelui, nu vom avea un răspuns. Dacă vor fi întrebați cei de la PAS cum ajungem la alegeri anticipate, acum, fără o majoritate parlamentară, tot  nu vom avea un răspuns, ci doar mesaje politice pentru susținătorii acestor partide.

Deputatul a reiterat în cadrul emisiunii poziția Platformei DA în această situație complicată, iar soluția ar fi instituirea unui Guvern minoritar pentru a se ajunge pașnic la alegeri anticipate.

„Soluția pe care a propus-o PDA este cel mai rațional deznodământ în situația dată, dialog între partidele parlamentare, un consens pe dreapta, așa încât pașnic să ajungem la anticipate, desigur cu un Guvern funcțional”, a concluzionat deputatul Dinu Plângău.

Cum vede Dodon ieșirea din criza politică și de ce o compară pe Sandu cu Plahotniuc>>>

Potrivit recentei hotărâri a Curții Constituționale, Șeful Statului trebuie să reia consultările cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica un candidat la funcția de premier. Maia Sandu a declarat că, deocamdată, se abține de la o discuție cu fracțiunile din Parlament și dorește să afle poziția societății civile și a mediului de experți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, desemnare, blocaj politic
Tematic
Politolog: Ce va urma după decizia CCM
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?


Загрузка...