Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură

Fracțiunea Șor nu va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

154
(reînnoit 12:12 12.11.2019)
Cei cinci deputați din fracțiunea Partidului Șor, prezenți astăzi la ședința Parlamentului, au anunțat că nu vor susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Deputatul fracțiunii Partidului Șor, Denis Ulanov, a  declarat că fracțiunea sa nu va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Este vorba despre cinci voturi.

Potrivit lui Ulanov, deputații din fracțiunea Partidului Șor nu vor să participe ”la jocurile politice care nu au nimic în comun cu reforma justiției”.

”Jocurile politice în care sunt implicați acum partenerii de coaliție duc țara într-o nouă criză politică și economică. (…) Obiectul discordiei este clar – procurorul general, care de fapt trebuia să-i unească. Sperăm că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc cât mai curând posibil. Noi nu vom participa în aceste jocuri politice, care nu au nimic în comun cu reforma justiției”, a declarat Ulanov.  

Parlamentul de la Chișinău examinează astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, care a fost înaintată de fracțiunea PSRM din Legislativ. Moțiunea a fost depusă în semn de protest față de decizia Guvernului de ași asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii prin care a fost schimbat mecanismul de numire a procurorului general.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. În Parlament sunt cinci fracțiuni și doi deputați independenți: fracțiunea PSRM are 36 de mandate; fracțiunea PDM – 30 de mandate, fracțiunea PAS – 13 mandate, fracțiunea PPDA – 13 mandate, fracțiunea Șor – 7 mandate. 

154
Tagurile:
Parlament, Moțiune de cenzură, Maia Sandu
Тема:
Demiterea Guvernului Sandu prin moțiune de cenzură (26)
Tematic
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, examinată săptămâna viitoare
Maia Sandu, după înaintarea moțiunii de cenzură: Nu ne ținem de fotolii
Igor Dodon

Video: Dodon va înregistra proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor

89
(reînnoit 18:34 26.11.2020)
Proiectul unei noi Legi cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi înregistrat la inițiativa șefului statului.

CHISINĂU, 26 nov – Sputnik. Președintele în exercițiu al Republicii Moldova a decis să vină cu o inițiativă legislativă privind înregistrarea proiectului unei noi Legi cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Precizarea a fost făcută pe pagina sa de Facebook după o întrevedere de lucru cu directorul Agenției Relații Interetnice Elena Beleacova și consilierul prezidențial pentru relații interetnice, Serghei Mișin.

În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul cu privire la proiectul de lege privind acordarea limbii ruse a statutul de limbă de comunicare interetnică.

„Am fost unanimi în opinia privind necesitatea unei abordări mult mai complexe a problemei ce ține de funcționarea limbilor în societatea noastră multietnică”, scrie Dodon.

Potrivit lui Dodon, precedenta lege care a fost adoptată încă pe 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de către Curtea Constituțională, în luna iunie 2018, din care cauză a apărut un vacuum legislativ care trebuie completat.

Amintim, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să promoveze un proiect de lege privind acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, să insiste asupra aprobării inițiativei de traducere a instrucțiunilor pentru medicamente în limba rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
limba română limbă de stat, grădinițe de limbă rusă, mss-mediile de limbă rusă
Tematic
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...
CEDO

Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile

41
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua un proiect de lege care se referă la condamnările Republicii Moldova la CEDO.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO vor plăti prejudiciile provocate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua de deputați în ședința de astăzi a Parlamentului.

Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Răspunderea materială va fi proporțională gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat.

De asemenea, și procurorii urmează a fi sancționați. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Judecători, CEDO, agent guvernamental la CEDO


Загрузка...
Alexandru Holostenco

Pandemia nu bate în retragere: Situația în spitalele din țară

0
(reînnoit 19:12 26.11.2020)
În cadrul sistemului spitaliscesc au fost lansate mai multe activități în vederea dotării instituțiilor cu dispozitive medicale esențiale în tratamentul COVID-ului. Detalii în acest sens am aflat de la secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco.
Pandemia nu bate în retragere: Situația în spitalele din țară

Minsiterul Sănătății implementează proiectul Băncii Mondiale Răspuns de urgență la COVID, menirea căruia este de a dota cu dispozitive medicale instituțiile spitalicești municipale, republicane și raionale, în special secțiile de terapie intensivă, și dotarea subdiviziunilor acestor spitale care primesc pacienții în stare de gravitate medie. Acest lucru l-a declarat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" secretarul de stat al Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco.

Oficialul a dat asigurări că toate instituțiile medicale sunt asigurate cu echipamente de protecție, dispozitive medicale moderne și medicamente. Grație mai multor proiecte și activități, secțiile terapiile intensive din țară au la dispoziție paturi speciale, monitoare de pacienți. Majoritatea instituțiilor au fost dotate și cu dispozitive de radiografie, ultrasonografie ș.a.

"Toate secțiile de terapie intensivă din toate instituțiile medicale spitalicești din țară sunt dispuse să asigure asistența medicală pacienților cu COVID în caz de agravare. Nu toate au sisteme performante dacă pacientul necesită asistență mai complexă. În acest sens, Împreună cu OMS și alți parteneri de dezvoltare, a fost organizat un grup de consultanță online prin dotarea cu dispozitive de comunicare la distanță. În caz că apare un caz complicat, atunci spitalul teritorialul ia legătura cu clinica rondată din municipiul Chișinău, precum Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican și, în caz de necesitatea, pacienții sunt referiți la instituțiile republicane care au capacități mai sporite în acordarea acestei asistențe", a precizat Alexandru Holostenco.

Mai mult, oficialul a remarcat că prin intermediul unui proiect al Băncii Mondiale au fost procurate rezerve de echipamente de protecție, iar în caz de necesitate vor fi asigurate toate instituțiile.

Alexandru Holostenco a remarcat că pentru 2021 Ministerul Sănătății își propune să consolideze instituțiile medicale din țară în vederea dotării cu dispozitive medicale moderne, în special destinate tratamentului pacienților cu COVID. 17 spitale vor beneficia de dispozitive de tomografie computerizată, dispozitive de rezonanță magnetică nucleară, de radiografie modernă și nu în ultimul rând -  generatoare de oxigen.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ministerul Sănătăţii, COVID-19, spitale
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii


Загрузка...