Alegeri locale, Chișinău

Alegerile locale ne permit constatăm care este situația politică reală

174
(reînnoit 09:13 22.10.2019)
Politologul Boris Șapovalov explică prin ce s-au deosebit alegerile locale care au avut loc duminică, 20 octombrie, de cele precedente.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. În acest an, situația politică se deosebește principial de cea din anii precedenți, iar schimbările trebuie legate în primul rând de evenimentele din luna iunie curent, când blocul partidelor de dreapta ACUM și socialiștii au creat coaliția de guvernare. Dacă facem o comparație cu ultimele alegeri anticipate pentru primarul Chișinăului sau cu alegerile parlamentare, confruntarea dintre candidați a fost atunci extrem de puternică, a declarat Boris Șapovalov în interviul pentru Sputnik Moldova.

„La alegerile precedente a fost multă exaltare, diverse declarații, situația era incandescentă, existau lupte. De data aceasta nu s-a mai întâmplat așa ceva, pentru că cele două părți ale puterii instaurate realizează astăzi reformatarea câmpului politic din Moldova”, a menționat Șapovalov.

Potrivit politologului, aceste alegeri ne vor permite să vedem situația politică reală atât în Chișinău, cât și în raioanele țării, să înțelegem cum se repartizează locurile în consiliile raionale și orășenești. În momentul de față este important să înțelegem și să observăm configurația politică actuală, pentru că la anul ne așteaptă alegerile prezidențiale. Ba chiar, nu este exclus, și cele parlamentare anticipate.  

Șapovalov susține că în teritoriu ar putea să apară cu totul alte uniuni și alianțe politice. Acolo în temei are importanță nu apartenența politică a unui anumit candidat, ci relațiile personale și influența unei sau altei persoane. De aceea, în unele localități sunt posibile diverse coaliții ciudate ale forțelor politice, create pentru a-l ajuta pe cineva să obțină sau să se mențină la putere.

Influența unor astfel de coaliții se va reflecta de asemenea și asupra viitoarelor alegeri prezidențiale, pentru că cel care deține controlul asupra alegătorilor în teritoriu, acela ține sub control resursele administrative care există în orice campanie electorală, iar acest lucru trebuie luat în considerare.

174
Tagurile:
situația politică actuală, Alegeri locale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (40)
Tematic
Cum se explică plasarea pe locul trei în alegerile locale a fostului edil al Chișinăului


Загрузка...