Vladimir Plahotniuc

Voronin "atentează" la Casa Albă a lui Plahotniuc Ce sfat i-a dat Guvernului Sandu

1441
(reînnoit 15:54 13.09.2019)
Vladimir Voronin are un sfat pentru Guvernul Maia Sandu cum să salveze terenul Stadionului Republican, pe care americanii și-l doresc ca să-și construiască ambasadă. Și anume, să le dea americanilor un palat de-a lui Vladimir Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a fost solicitat în cadrul unui interviu realizat de o televiziune locală să dea un sfat pentru "Guvernul Maia Sandu ce ține de stadionul Republican pentru că vor să-l ia americanii și să facă ambasadă acolo".

Voronin, fără ca să stea mult pe gânduri, a propus ca americanilor să lea dea pentru ambasadă Casa Albă din cartierul Valea Morilor, despre care lumea spune și Voronin admită că ar putea să fie una dintre proprietățile lui Vladimir Plahotniuc.

"Dar este construit acolo mai sus, pe… cum se numește… pe străzile celea de sus, pe cartierul acela… unde sunt toți cei mai săraci oameni cu case luxoase în care trăiesc… este așa numita Casă Albă. De care se spune că este a lui Plahotniuc. Aceea ce Casă Albă, la Washington este tot Casă Albă. Dece ambasada să nu treacă în casa ceea albă. Să o cumpere.. normal. De la cine nu știu. Și stadionul să-l lase în pace, să facă, să construiască un stadion de vreo 30 de mii de locuri, cu acoperiș, cu teren artificial așa cum trebuie, cum este astăzi modern", a declarat Vladimir Voronin.

Amintim că această Casă Albă, aflată în cel mai luxos sector al Capitalei – Valea Morilor, a ajuns în centrul atenției opiniei publice în 18 august 2019, când omul de afaceri Iurie Luncașu a fost găsit mort șoseaua R-6, Ialoveni-Durlești, după ce s-a împușcat sau a fost împușcat în cap, ancheta deocamdată nu a stabilit dace este vorba de omor sau suicid. Potrivit informațiilor făcute publice atunci de autorități, Luncașu i-a cerut șoferului care îl ducea să oprească în câmp și a scris o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuță albă am cumpărat-o în 2017, am fost investitor”.

Deocamdată autoritățile nu au dat informații cu privire la cine ar fi proprietarul acestui imobil – dacă acesta este sau nu este Iurie Luncașu, dar numele lui figurează în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat complexul imobiliar din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău “Casa Albă”, imobile atribuite lui Plahotniuc.

Oficial: A fost pornit un dosar penal pentru omor intenționat în cazul Luncașu>>>

După care, presa a scris că rudele lui Iurie Luncașu i-ar fi acuzat pe cei din conducerea Ministerului de Interne că au făcut presiuni asupra omului de afaceri ca acesta să recunoască că beneficiarul imobilului ar fi, de fapt, Vladimir Plahotniuc, cu care Luncașu s-ar fi aflat într-o strânsă relație de prietenie. Ca rezultat, Luncașu și-ar fi pus capăt zilelor sau ar fi fost forțat să o facă, iar potrivit altor versiuni – el ar fi fost asasinat.

Exclusiv: Ce zice Voronin despre omul de afaceri Iurie Luncașu, găsit împușcat în cap>>>

1441
Tagurile:
Guvernul Sandu, Casa Alba, Casa Albă, Plahotniuc, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Voronin
Aleksei Navalnîi

Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”

52
(reînnoit 08:04 18.09.2020)
Purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei a comentat intenția Uniunii Europene de a atribui sancțiunilor numele lui Aleksei Navalnîi.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Ideea Uniunii Europene de a atribui noilor restricții numele lui Aleksei Navalnîi este o tentativă vădită de a le da acestora, în mod deliberat, o orientare antirusească, consideră purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, Maria Zaharova.

Anterior, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrel, a declarat că regimul global de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului și dreptului umanitar, creat în Europa, ar putea să poarte numele activistului rus.

“Caracterul declarațiilor venite de la Bruxelles ne sugerează involuntar faptul că partenerii noștri occidentali nu sunt interesați deloc de stabilirea adevărului (în legătură cu cazul lui Navalnîi n.r.)”, a comentat Zaharova.

Potrivit ei, adevăratul scop al campaniei informaționale, declanșate în Uniunea Europeană, „se reduce la garantarea unei ireversibilități a orientării distructive adoptate de UE” în raport cu Rusia.

“Sperăm că în Uniunea Europeană va prevala bunul simț, partenerii noștri vor renunța la practica numirii voluntariste a celor vinovați și vor trage concluzii doar în baza unor fapte reale și confirmate”, a conchis diplomatul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
sancțiuni, UE, Aleksei Navalnîi
Tematic
Abordare neconstructivă: Moscova a răspuns la declarația Berlinului în cazul Navalnîi
Peskov a răspuns la apelurile ca Rusia să investigheze cazul Navalnîi


Загрузка...
Andrian Candu

Va candida sau nu? Nereguli în actele aduse de Candu la CEC

141
(reînnoit 20:25 17.09.2020)
Listele de subscripție cu semnături colectate în susținerea lui Andrian Candu ar fi fost completate eronat. Constatarea a fost făcută de membrul CEC Maxim Lebedinschi. Comisia Electorală Centrală urmează să decidă dacă îl înregistrează sau nu pe liderul PRO Moldova.

CHIȘINĂU, 17 sept. - Sputnik. Membrul CEC Maxim Lebedinschi a anunțat la ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale că mai multe date din listele de subscripție prezentate de candidatul PRO Moldova Andrian Candu au fost completate eronat, iar acum numărul de semnături este insuficient pentru înregistrarea acestuia.

Potrivit reprezentantului CEC, au fost identificate mai multe erori tehnice - date din buletine de identitate expirate, semnături ce s-ar fi repetat sau persoane ce aveau domiciliul în altă parte decât era indicat. Andrian Candu a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Totuși, nu s-a atins plafonul minim de 600 de susținători în anumite raioane. 

Subiectul a stârnit discuții aprinse la CEC. Acestea au durat timp de mai bine de trei ore. Andrian Candu a dat vina pe sistemul informațional al CEC-ului. Candu a declarat că un semnatar care a fost identificat drept persoană decedată în sistem, este, de fapt, vie.

După lungi dezbateri, membrii CEC au amânat pronunțarea deciziei cu privire la Andrian Candu până vineri, 18 septembrie. Mâine se va hotărî dacă liderul PRO Moldova poate sau nu candida la prezidențiale. Până atunci, formațiunea poate pregăti probele pentru apărare. 

Cursa pentru fotoliul de șef de stat

Anterior, CEC a înregistrat trei concurenți electorali. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru” și Tudor Deliu - candidatul PLDM.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a coleca semnături pentru actualul președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
alegeri, decizie, CEC
Tematic
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert
NASA: Începe un nou ciclu solar – ce efecte va avea


Загрузка...
Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus

De ce Lukașenko a închis hotarele Belarusului cu Polonia și Lituania

0
(reînnoit 10:34 18.09.2020)
Joi președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a anunțat că armata țării este nevoită să închidă hotarele de stat cu Lituania și Polonia, iar la granița cu Ucraina să intensifice controlul și paza.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. O sursă din cadrul instituțiilor de stat din Minsk a explicat pentru RIA Novosti ce înseamnă această decizie a autorităților belaruse. Ea a spus că închiderea granițelor cu Lituania și Polonia se va face doar pentru a contracara acțiunile ilegale și a tentativelor de acaparare a teritoriului național al Republicii Belarus.

"Asta înseamnă că hotarele sunt închise pentru acțiunile ilegale de atentare la integritatea teritorială. Pentru cetățenii care respectă legea nu intervine nicio schimbare la traversarea hotarului", a declarat sursa comentând decizia Minskului de a închide hotarul cu două state membre ale Uniunii Europene.

Anterior reprezentantul Comitetului de Stat de Grăniceri, Anton Bîcikovski, a declarat că hotarele vor fi păzite în regim intensificat de către serviciul de grăniceri și de către rezervele tactice.

Menționăm că Belarus se mărginește la est cu Rusia, la sud cu Ucraina, la vest cu Polonia, la nor-vest cu Lituania și la nord cu Letonia.

Vom menționa că ministerul de Externe al Lituaniei a reacționat la declarația președintelui belarus, Alexandr Lukașenko.

Ministerul Afacerilor Externe a Lituaniei, Linas Linkevicius, a declarat pentru postul național de radio că declarațiile lui Lukașenko sunt neadecvate.  

"S-au făcut declarații că jumătate de armată a fost dislocată la apărarea hotarelor vestice, se pare că aici cineva amenință, cineva intenționează să atace. Este o reacție neadecvată a unui om neadecvat", a declarat Linas Linkevicius.

El a spus că economia statului vecin se află la un pas de faliment și astfel de pași trebuie făcuți atent, altfel efectul poate să fie invers, să afecteze chiar statul Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
trupe, Ucraina, moldova, Letonia, Lituania, Polonia, belarus


Загрузка...