Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și bașcanul Irina Vlah.

Igor Dodon s-a întâlnit cu Irina Vlah: Decizie importantă pentru autonomia găgăuză

142
(reînnoit 09:53 10.09.2019)
Subiecte ce țin de dezvoltarea social-economică a UTA Găgăuzia au fost discutate astăzi de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon cu bașcanul Irina Vlah.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. La 11 septembrie va avea loc ședința Adunării Populare a Găgăuziei, în cadrul căreia va fi examinată chestiunea privind aprobarea structurii și componenței Comitetului Executiv al Autonomiei. Despre aceasta a fost informat președintele țării, Igor Dodon în cadrul discuției cu bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, șeful statului spune că susține ideea bașcanului de a restabili Direcția principală administrare fiscală în componența Comitetului Executiv, lichidată anterior de guvernul Partidului Democrat. Mai mult, Dodon menționează că va negocia realizarea inițiativei cu Guvernul Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat și despre realizarea unor proiecte comunitare, cu sprijinul financiar al altor state. În context, Irina Vlah l-a informat pe Igor Dodon despre „finalizarea lucrărilor de construcție a Complexului cultural-educațional de la Ceadâr-Lunga, edificat cu sprijinul Fundației „Haydar Aliyev” din Azerbaidjan. Complexul urmează să fie dat în folosință la finele anului curent. La festivitatea de inaugurare este așteptat bunul prieten al țării noastre, Ilham Aliyev, Președintele Republicii Azerbaidjan”, este menționat în postarea președintelui Republicii Moldova.

Totodată, la Comrat sunt în toi pregătirile pentru edificarea unui stadion nou, cu sprijinul partenerilor turci, iar pentru demararea lucrărilor de construcție este nevoie de scutirea de taxe vamale a materialelor de construcție importate. Astfel, fracțiunea parlamentară a socialiștilor va propune la următoarea ședință a Parlamentului un proiect de lege în acest sens, pe care Igor Dodon și-a asumat să-l semneze în termene restrânse.

142
Tagurile:
stadion, Bașcan, Găgăuzia
Tematic
Mesajul președintelui Igor Dodon pentru bașcanul Irina Vlah
Irina Vlah, învestită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia - Video
Violeta Ivanov

Ivanov: Va face sau nu coaliție Platforma „Pentru Moldova”

85
Deputatul Partidul „ȘOR” Violeta Ivanov a vorbit despre posibilitatea creării unei noi coaliții în Parlament cu participarea Platformei „Pentru Moldova”.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Violeta Ivanov a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Partidul „ȘOR”, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, nu va acționa în favoarea unor interese înguste și se află în Parlament „nu pentru a face alianțe sau coaliții majoritare”.

Legislatoarea afirmă că „Pentru Moldova” va face coaliții „doar cu cetățenii, iar scopul platformei parlamentare este să adopte legile pe care le așteaptă oamenii. Cu toate acestea, ea a precizat că formațiunea sa este gata să susțină unele inițiative legislative, dacă acestea vor fi în favoarea cetățenilor. 

„Platforma nu are de gând să facă coaliții cu stânga sau cu dreapta. Vrem soluționarea problemelor cetățenilor și vom vota toate proiectele bune, în interesele cetățenilor”, a menționat Violeta Ivanov.

Precizăm că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că în Parlament există deja o coaliție informală, formată din 37 de deputați socialiști, din deputați independenți, precum și din parlamentarii care sunt membri ai grupului parlamentar „Pentru Moldova”.

Pe 19 noiembrie, după mai mult de două luni de pauză, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară. Astfel, perioada de neadoptare a legilor, care putea conduce la dizolvarea parlamentului la începutul lunii decembrie a fost întreruptă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Violeta Ivanov, Pentru Moldova, coaliție
Tematic
Violeta Ivanov: "Puterea este în mâinile cetățenilor"


Загрузка...
Ședința Parlamentului

Impozitarea coletelor stârnește nemulțumiri printre deputați

56
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Inițiativa Ministerului Finanțelor de a impozita coletele mai scumpe de 100 de euro trimise prin poștă a stârnit nemulțumirea membrilor platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Aceștia susțin că proiectul este în defavoarea cetățenilor.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Membrii platformei parlamentare „Pentru Moldova” au anunțat că nu sunt de acord cu intenția Ministerului Finanțelor de a reduce din nou limita de import neimpozabil al mărfurilor, de la 200 de euro la 100 de euro. Propunerile de revizuire a regimului de impozitare pentru mărfurile care sosesc în Moldova în colete poștale au fost incluse în proiectul de politică fiscală și vamală, care urmează să fie aprobat de Parlament.

Deputatul Eleonora Graur a declarat că acest proiect este în defavoarea cetățenilor, în special al genților economici care în ultima perioadă au început să dezvolte tot mai mult comerțul online. 

”Considerăm inadmisibil proiectul Ministerului Finanțelor pentru proiectul politicii bugetar-fiscale privind impozitarea coletelor transportate prin intermediul poștei și procurate online, care nu depășesc plafonul de 100 de euro față de 200 de euro cât este în prezent. Noi înțelegem că Guvernul trebuie să întreprindă acțiuni pentru a majora veniturile la buget, însă nu acceptăm ca să majoreze veniturile băgându-se în buzunarul cetățenilor, cu atât mai grav este că limita impozabilă este redusă deja al doilea an consecutiv, anul trecut fiind redusă de la 300 de euro la 200 de euro”, a declarat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Deputatul Eleonora Graur susține că motivul invocat de Ministerul Finanțelor potrivit căruia Republica Moldova trebuie să ia exemplu de la Uniunea Europeană nu este plauzibil. 

”Nu poate Moldova să se compare cu UE, căci acolo nu se aplică impozite între statele membre. Astfel, un cetățean din România nu achită taxe pentru orice produs din Franța sau Germania sau alte țări”, a mai spus deputatul. 

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” susțin că, dacă inițiativa Ministerului Finanțelor va fi introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale și va ajunge în Parlament, vor veni cu amendamente. 

”Vom propune revenirea la limita impozabilă de 300 de euro care a fost în vigoare până în acest an. La fel, vom propune ca bunurile mai scumpe de 300 de euro să fie impozitate doar pentru suma care depășește 300 de euro. Nu credem că amendamentul nostru va afecta comercianții interni, din contra. Dacă cetățenii vor procura mai mult de peste hotare, comercianții interni vor fi nevoiți să facă prețurile competitive și va fi în beneficiul celor care fac achizițiile de peste hotare”, a menționat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”. 

Conform propunerii Ministerului Finanțelor, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să fie de 100 de euro. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
declarații, deputați, politică
Tematic
”Pentru Moldova”, despre participarea la coaliții parlamentare și alegeri anticipate
Veste bună pentru crescătorii de animale din Moldova – detalii


Загрузка...
Bradul din centrul Chisinăului

Chișinăul îmbracă straie de sărbătoare: Când va fi inaugurat bradul

19
(reînnoit 12:06 26.11.2020)
În pofida crizei din țară, Capitala va avea un brad în centrul Capitalei. Acesta este deja instalat și urmează să fie decorat cu globuri și luminițe. Pomul de Crăciun va fi inaugurat în data de 1 decembrie. 

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În acest an, pomul de Crăciun este instalat în Scuarul Catedralei. Muncitorii deja l-au asamblat, iar acum urmează să fie decorat. Primăria anunță că în data de întâi decembrie bradul va fi inaugurat. 

Responsabilii de la Primărie susțin că, din cauza pandemiei, în acest an sărbătorile de iarnă vor fi organizate altfel decât în anii precedenți. Nu vor fi târguri de Crăciun și iarmaroace, iar oamenii care vor merge să vadă pomul de Crăciun vor trebui să respecte toate măsurile anti-COVID. 

„Cu minimum resurse putem aduce magia sărbătorilor în capitală. În această situație de criză, oamenii au nevoie de evenimente pozitive,” a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că săptămâna trecută premierul Ion Chicu a anunțat că în acest an nu vom avea parte de tradiționalul brad cu prilejul sărbătorilor de iarnă și nici de târguri de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale. 

Oficialul a precizat că pomul care era amplasat și împodobit în centrul Capitalei va fi înlocuit cu brazii naturali din preajma Arcului de Triumf.

Totuși, edilul-șef al Chișinăului a anunțat că va fi inaugurat un pom de Crăciun în centrul Capitalei. Într-o postare pe pagina de Facebook, el a menționat că, deși e pandemie, atmosfera sărbătorilor de iarnă trebuie să persiste în Capitala Republicii Moldova. Tot atunci el a făcut apel către toți oamenii să păstreze distanța socială și celelalte reguli de protecție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
sărbători de iarnă, primărie, Capitală, Catedrală, brad de Crăciun


Загрузка...