Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 10 iunie 2019

Greceanîi și Ceban au spus când va fi gata PSRM semneze acordul cu ACUM

167
(reînnoit 18:21 21.08.2019)
Detaliile privind noul acord al coaliției de guvernare vor fi făcute publice după ce va fi semnat documentul.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. După ședința consiliului republican al PSRM, Zinaida Greceanîi, care este președinte al Partidului Socialiștilor și al Parlamentului, a declarat că formațiunea sa politică are suficientă înțelepciune pentru a menține actuala majoritate de guvernare.

„Partidul activează în coaliție. Noi am susținut Guvernul, suntem gata și în continuare să activăm în cadrul acestei coaliții. Vom depune toate eforturile pentru ca să fie păstrată coaliția. Da, există momente complicate, însă avem suficientă înțelepciune și curaj pentru a merge mai departe, a păstra coaliția, a desfășura corect alegerile locale în întreaga țară”, a spus Greceanîi.

Potrivit acesteia, când va fi adoptată decizia de a semna acordul cu blocul ACUM, atunci vor fi dezvăluite detaliile acestui acord.

„Vom anunța definitiv. Vom semna acordul în mod public. Atunci veți afla toate detaliile”, a declarat liderul PSRM.

Vicepreședintele Parlamentului Ion Ceban a explicat, la rândul său, că „elementele noului acord sunt deja elaborate”.

„Noi suntem gata să semnăm acest acord chiar acum. Ce ne împiedică? Nu pe noi trebuie să ne întrebați”, spus Ceban.

Discuții privind noul acord dintre PSRM și ACUM

Anterior, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a scris pe pagina sa de Facebook că PSRM „insistă să fie semnat fără întârzierem, săptămâna viitoare, acordul între PSRM și ACUM, în care vor fi trecute sarcinile politicii interne și externe ale țării pentru ca pe viitor să fie excluse situațiile care creează riscuri mari pentru întregul proces de conducere a țării”.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat poziția lui Batrâncea drept pragmatică și constructivă, chemând toate părțile să dea dovadă de înțelepciune și maturitate politică.

La rândul său, premierul Maia Sandu a făcut aluzie pe pagina sa de Facebook la contradicțiile din interiorul blocului ACUM, adresându-se totodată către socialiști cu cuvintele: „Haideți să nu căutăm pretexte pentru a complica o situație dificilă”.

Ulterior, liderii formațiunilor PAS și DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că discută cu socialiștii măsurile de implementare a reformelor și, atunci când vor ajunge la un numitor comun, le vor include în noul acord politic care va fi semnat de toate cele trei părți.

Șeful statului a comunicat de asemenea că s-ar putea ca acest acord să fie semnat și de domnia sa, ca garant al implementării reformelor prevăzute în acord.

Cum s-a format coaliția

Deputații fracțiunilor PSRM și ACUM au semnat pe 8 iunie un acord politic provizoriu. Tot atunci parlamentarii au determinat direcțiile principale ale colaborării.

În aceeași zi deputații fracțiunilor PSRM și ACUM s-au întrunit în ședință extraordinară și au ales președintele Parlamentului: pe Zinaida Greceanîi. Totodată, parlamentarii au numit patru vicepreședinți ai organului legislativ, au constituit biroul permanent și comisiile parlamentare. După care a fost creat un nou guvern în frunte cu premierul Maia Sandu, liderul formațiunii PAS.

Ulterior, președintele țării, Igor Dodon, a chemat majoritatea parlamentară și guvernul să se consolideze și să renunțe la divergențele geopolitice, pentru a consolida noua conducere.

167
Tagurile:
Blocul ACUM, PSRM, acord, Ion Ceban, Greceanîi
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

20
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

37
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

37
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...