Președintele Igor Dodon

Igor Dodon oferă detalii despre noul acord PSRM-ACUM - Video

137
(reînnoit 13:15 14.08.2019)
Președintele Igor Dodon a oferit mai multe detalii despre noul acord dintre PSRM și Blocul ACUM. Iată când ar putea fi semnat acestea.

CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Președintele Igor Dodon consideră că noul acord dintre PSRM și Blocul ACUM ar putea fi semnat chiar la începutul săptămânii viitoare. Șeful statului precizează că cele două părți au găsit limbă comună și că există și voință politică.

”Noi am convenit că vom discuta și vom avea un concept comun. Ne vom asuma angajamentul pentru a-l face public și a-l implementa. Voință politică este”, a declarat Dodon.

Șeful statului a enumerat principalele prevederi ale noului acord asupra căruia au ajuns la o înțelegere în proporție de 90-95 la sută. Totodată, Dodon a precizat că sunt purtate negocieri asupra viziunii comune în domeniul reformării justiției din Moldova.

”Cred că suntem la ultima etapă de semnare a acestui acord între două componente ale guvernării. Acest acord va fi contrasemnat și de președintele țării, ca suport pentru implementarea acestor reforme. Dacă finalizăm discuțiile referitor la reforma justiției săptămâna curentă - începutul săptămânii viitoare, atunci ar fi logic și corect și sperăm săptămâna viitoare să fie semnat”, a declarat Dodon.

Principalele prevederi ale acordului PSRM - ACUM

  1. Prevederi ce vizează politica internă și reformele care urmează a fi implementate.
  2. Activitatea în cadrul Parlamentului Moldovei - (nu va fi acceptat traseismul politic și crearea coalițiilor cu deputații din alte fracțiuni)
  3. O altă prevedere vizează participarea în cadrul alegerilor locale generale - președintele Dodon dorește ”un pact de neagresiune”.
  4. Un alt capitol va reprezenta viziunea comună asupra politicii externe a Republicii Moldova (în special este vorba de implementarea Acordului de asociere, și restabilirea relațiilor cu unii partenerii strategici).
137
Tagurile:
Dodon, Blocul ACUM, PSRM, acord
Tematic
ACUM vine cu condiții la semnarea unui nou acord ACUM-PSRM – Iată ce spune Mihai Popușoi
Exclusiv Sputnik: Când va fi semnat noul acord PSRM-ACUM și care este taina anexei secrete
Un nou acord între PSRM și ACUM: Când ar putea fi semnat
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

19
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

36
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

36
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...