Pavel Filip

Pe Filip nu-l interesează unde este Plahotniuc: Cum califică plecarea acestuia din partid

295
(reînnoit 14:05 02.08.2019)
La aproape două luni de la plecarea din țară a fostului lider al Partidului Democrat, se pare că nici foștii săi colegi de partid nu știu unde se află acesta. Cel puțin asta declară.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Fostul premier, actualul președinte interimar al PDM Pavel Filip, spune că nu știe unde se află acum fostul lider al formațiunii și nici nu-l interesează acest subiect. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la N4.

„El dacă dorea să-mi spună unde se află mi-ar fi spus. Am avut câteva discuții la telefon. Ultima discuție a fost seara, înainte de a-și depune mandatul în Parlament.”, a subliniat el.

Filip spune că, după ce a plecat de la șefia PDM, dar și din funcția de deputat în Legislativul Republicii Moldova, Plahotniuc nu intervine sub nici o formă în acțiunile formațiunii. Totodată, el este de părere că plecarea lui Plahotniuc din calitatea de președinte al partidului poate fi calificată drept o înfrângere a acestuia, dar și a formațiunii, care a fost nevoită să treacă în opoziție.

În opinia actualului președinte interimar al PD, odată cu depunerea mandatului de deputat ”Vladimir Plahotniuc trece în istorie”.

Totuși, fostul premier îi recunoaște meritele lui Plahotniuc, menționând că, sub conducerea acestuia, PD a avut pentru prima dată un scor atât de bun la alegeri.

”Cred că a procedat corect, așa procedam și eu dacă duceam partidul de la guvernare în opoziție”, a menționat el.

Întrebat dacă știa că fostul lider al formațiunii ar fi dat indicații în stânga și în dreapta, în special celor din sistemul judecătoresc, Pavel Filip spune că nu știa despre acest lucru.

„Nu știam că dă indicații. Ce înseamnă că toată țara știa că dă indicații? Din punctul meu de vedere, cred că s-a exagerat. S-a creat impresia că fiecare judecător, fiecare procuror acționa la comandă. Eu cred că este și o jignire pentru persoanele din sistem”, a afirmat Filip.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Moldova pe 14 iunie, imediat după ce Partidul Democrat a anunțat că trece în opoziție. O săptămână mai târziu acesta și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PDM. Presa a scris că Plahotniuc s-ar afla acum în SUA.

Pe 30 iulie, Vlad Plahotniuc a anunțat într-o postare pe facbook că își depune mandatul de deputat, argumentând că nu-și poate îndeplini obligațiile față de alegătorii din Nisporeni. El a declarat că nu mai vrea să activeze în vreo instituția a statului.

295
Tagurile:
partid, Plahotniuc, Pavel Filip
Tematic
Andrei Năstase confirmă: Plahotniuc este cercetat penal în Elveția
Popșoi, despre condițiile în care SUA l-ar putea extrăda pe Plahotniuc
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

21
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Misiunea de Observare a CSI

Observatori CSI vor monitoriza alegerile prezidențiale din Moldova

24
(reînnoit 22:42 20.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a acreditat 18 reprezentanți ai Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente care vor monitoriza procesul electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate și de reprezentanții Misiunii de Observare a Comunității Statelor Independente (CSI).

Decizia privind acreditarea lor a fost luată astăzi de către Comisia Electorală Centrală. CEC a acreditat 18 observatori ai CSI care vor urmări alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.

„Persoanele acreditate în calitate de observatori internaționali își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova”, este precizat în Hotărârea CEC.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie curent. CEC a înregistrat opt candidați. Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu.

Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
consiliul economic CSI, țări CSI, summit CSI
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
OSCE are o misiune oficială de observare la prezidențiale


Загрузка...