Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov

Lavrov: Judecarea cazului Vîșinski amintește de teatrul absurdului

173
(reînnoit 21:26 17.07.2019)
Termenul de aflare în arest a jurnalistului expiră pe 22 iulie.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, acuzat în Ucraina de trădare de patrie, a fost arestat ilegal, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarului „Argumentî i faktî”.

Luni, judecătoria raionului Podolsk din Kiev urma să continue examinarea dosarului directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, care este acuzat de trădare de patrie. Însă ședința a fost amânată pentru data de 19 iulie deoarece judecătorii erau ocupați cu alt caz. Termenul de aflare în arest a jurnalistului expiră pe 22 iulie.

„Dezbaterile în dosarul redactorului-șef al portalului RIA Novosti Ucraina amintesc de teatrul absurdului. Nu există dubii că jurnalistul a fost arestat ilegal, exclusiv din cauza că reprezintă mass-media din Rusia și pentru că a reflectat onest evenimentele. Se pare că acest lucru îl înțeleg și procurorii ucraineni care au amânat ședința, pretextând că trebuie să ia cunoștință de materialele anchetei”, a spus Lavrov.

Kiril Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare.

Vîșinski a calificat acuzațiile în adresa sa drept minciună și manipulare, menționând că, în perioada activității sale ca redactor-șef la RIA Novosti Ucraina, Serviciul de Securitate al Ucrainei nu a avut niciodată nimic să-i reproșeze.

În timpul unei ședințe de judecată Vîșinski s-a adresat după ajutor președintelui Rusiei, Vladimir Putin, declarând că va renunța la cetățenia ucraineană.

Comentând situația, Putin a calificat-o ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”.

Secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

În aprilie 2019, peste 250 de jurnaliști din Rusia și din întreaga lume au semnat o adresare către noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, cerând eliberarea lui Vîșinski, însă deocamdată nu există vreun răspuns.

173
Tagurile:
teatru, judecată, Kiril Vîșinski, Serghei Lavrov
Tematic
Cazul Vîșinski amânat: Decizia judecătoriei raionului Podolsk din Kiev
Alexandr Stoianoglo

Procurorul general nu merge la audieri în Parlament

46
Procuratura Generală a venit cu o reacție la decizia deputaților de a-l invita pe Stoianoglo la audieri în cazul fraudei bancare.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Procurorul general nu va merge la audieri în Parlament. Precizarea a fost făcută de Procuratura Generală printr-un comunicat de presă, drept reacție la decizia deputaților de a-l audia în plen pe Alexand Stoianoglo cu privire la frauda bancară.

„Procuratura însă, nu le va da ”muniție” și va duce investigația până la final, supunându-se doar Legii, iar rezultatele aducându-le la cunoștința societății, lucru pe care-l preconizăm în timpul cel mai apropiat”, este precizat în comunicatul Procuraturii Generale.

Instituția și-a motivat refuzul prin faptul că audierile ar prejudicia mersul anchetei. Procuratura consideră că intenția unor deputați de a-l invita pe Stoianoglo în sala de plen a Parlamentului este de a afla „cât mai multe detalii din anchetă pentru a-și construi tacticile ulterioare de apărare”.

În context, instituția informează că investigația privind frauda bancară a avansat esențial chiar și în condițiile unui val de blocaje. 

Amintim că astăzi deputații au aprobat o decizie care prevede audierea în plen a lui Alexandr Stoianoglo cu privire la dosarul fraudei bancare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
audieri parlamentare, audieri în Parlament, Procuror, procurorilor


Загрузка...
Donald Trump

Trump își cheamă susținătorii „inverseze” rezultatele alegerilor prezidențiale

30
(reînnoit 15:02 26.11.2020)
La mai bine de trei săptămâni de la alegerile prezidențiale din SUA, Trump a refuzat iarăși să-și recunoască înfrângerea. În cadrul unei ”linii deschise” organizată pe 25 noiembrie cu susținătorii săi în Pennsylvania, el le-a cerut să „inverseze” rezultatul alegerilor.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. În timp ce Joe Biden și-a detaliat recent planul pentru primele sale 100 de zile la Casa Albă, președintele în funcție a refuzat din nou să-și recunoască înfrângerea, declarând pe 25 noiembrie că Partidul Democrat a pierdut alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Donald Trump a făcut anunțul în timpul unei ”linii deschise” cu susținătorii săi din Pennsylvania.

„Alegerile au fost trucate. A fost un vot fraudulos”, a spus el din nou.

Liderul SUA și-a chemat susținătorii să „inverseze” rezultatul alegerilor, câștigate oficial de candidatul democrat Joe Biden.

"Trebuie să inversăm alegerile", a reiterat el.

Joe Biden se pregătește pentru președinția sa

Joe Biden a detaliat recent la NBC planul său pentru primele 100 de zile după inaugurarea programată pentru 20 ianuarie. Biden intenționează să le dedice în mare parte reformei politicii de imigrație și luptei împotriva coronavirusului.

Mai mult, Joe Biden a prezentat deja câteva nominalizări cheie ale echipei sale. Așadar, odată cu numirea lui Antony Blinken, fost secretar de stat adjunct sub conducerea lui Barack Obama, ca viitor ministru de Externe, democratul a anunțat „revenirea” unei Americi „gata să conducă lumea”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Joe Biden, alegeri prezidențiale, rezultate, recunoaștere greșeli, Trump
Tematic
Biden va transforma SUA într-o marionetă a Europei


Загрузка...
Sistemul HIMARS

De ce sistemul HIMARS este un pericol pentru România, dar nu Rusia

0
(reînnoit 16:33 26.11.2020)
Statele Unite și aliații lor din NATO nu deține arme care cu adevărat și în mod ultimativ ar amenința Rusia în peninsula Crimeea și regiunea Kaliningrad, menționează analistul militar.

Numărul aliaților NATO nu poate fi convertită în calitatea operațiunilor militare, măcar și în Afganistan (talibanii nu sunt adversarul vel mai dotat cu tehnologii).

Americanii nu sunt deranjați de rămânerea în urmă față de Rusia la capitolul tehnologiilor militare (rachete hipersonice, sisteme de apărare antiaeriană și luptă radioelectronică, sisteme submarine robotizate). Exersând tactica “desfășurării războiului hi-tech”, trupele terestre ale SUA au transferat, săptămâna trecută, în câteva ore, pe calea aerului din Germania în România două sisteme de lansare multiplă a rachetelor HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), au efectuat câteva lansări de rachetă de antrenament în direcția Mării Negre și, operativ, au readus lansatoarele la baza Ramstein.

Potrivit publicației Forbes, scurta misiune cu lansări de rachetă în România s-a dorit o demonstrare de forță a armatei americane, „un mesaj pentru Moscova” și o „surpriză cu rachete” pentru grupul de forțe ale armatei rusești din Crimeea. Altfel nici nu se putea, pentru că Marea Neagră „se transformă rapid într-un lac rusesc”, fapt care amenință interesele Statelor Unite.

Evident, două lansatoare HIMARS nu schimbă mult lucrurile în regiune, însă în 2018 în Germania a revenit brigada americană 41 de artilerie, în dotarea căreia sunt două baterii ale HIMARS (36 de lansatoare cu o sumă de 216 salve cu rachete de 227 milimetri).

Americanii consideră că vitează mare de desfășurare a HIMARS va complica contraatacul inamicului: “E dificil să lovești un lansator care se află la sol doar câteva ore” și efectuează atacuri asupra câtorva puncte.

Exerciții similare Rail Gunner Rush, cu sistemul HIMARS, au avut loc mai devreme în Estonia, la o distanță de 110 de kilometric de frontiera rusă. În acest fel, în septembrie 2020, SUA și-au demonstrate “adeziunea față de securitatea regiunii Baltice”. Moscova, la rândul ei, a calificat Rail Gunner Rush drept “provocatoare și extrem de periculoasă pentru stabilitatea regională”.

Spectacol pentru Europa

Armata SUA din Europa are tendința de a ignora interesele aliaților și chiar geografia. Publicația Forbes menționează: “De la țărmul românesc, până în Crimeea sunt doar 250 de mile (400 kilometri) pe Marea Neagră. Sistemele HIMARS, transferate în România reprezintă o amenințare serioasă și imprevizibilă pentru trupele rusești din regiune”.

Comandantul trupelor terestre ale României, generalul maior Iulian Berdilă, confirmă: “Forța fatală demonstrată astăzi la distanță, utilizată în exercițiile de la Marea Neagră, vorbește de la sine înțeles”. De altfel, România se află în plin proces de achiziționare din SUA a propriilor sisteme HIMARS și planifică să încheie procesul de pregătire a exploatării armei în 2022.

S-ar părea că în România a avut loc o demonstrație reușită a compatibilității operative cu sistemele românești, NATO și-a format un mediu operațional și a exersat o variantă eficientă a unei descurajări în teatrul de acțiuni militare. În realitate, personalul american al două M142 High Mobility Artillery Rocket (HIMARS) din cadrul brigăzii 41 de artilerie s-a ambarcat în avioanele MC-130J, a sosit pe baza aeriană românească Kogălniceanu, au interacționat formal cu militarii unității 352 a operațiunilor speciale ale SUA și cu unitățile trupelor terestre ale României. Au tras în gol în Marea Neagră și au revenit în Germania.

Probabil, observăm doar exersarea logisticii, iar într-o luptă reală, brigada de artilerie 41 a armatei SUA va ateriza în Georgia sau Ucraina, mai aproape de inamic.

Chiar și în acest caz, sistemele HIMARS pot fi distruse în aer sau în aerodromuri, în timpul descărcării, mijloacele rusești de spionaj spațial, sistemele de apărare antiaeriene S-400 și sisteme operativ-tactice de rachetă “Iskander-M” nu vor permite acest lucru.

În orice situație, astfel de operațiuni (spectacole) ale armatei SUA în Europa amenință nu atât Rusia, cât România, Statele Baltice și alte platforme de amplasare temporară sau permanentă a sistemelor HIMARS, ale căror muniții reactive și rachete pot fi dotate cu focoase tactice nucleare. Moscova este nevoită să reacționeze, elaborând măsuri de răspuns.

Posibilitățile reale

În condiții de război, sistemul american HIMARS a fost testat pentru prima dată în februarie 2010, în Afganistan. Au fost efectuate două lansări de rachete, care s-au abătut semnificativ de la traiectoria stabilită și au căzut departe de țintă (fapt care a provocat decese în rândul civililor).

Pe perioada de anchetă, exploatarea HIMARS a fost suspendată, însă astăzi armata SUA are în dotare peste 400 de lansatoare.

În Irak, sistemele HIMARS au fost utilizat în luptele cu teroriștii începând cu noiembrie 2015. Au fost efectuate câteva sute de lansări de rachete de diverse tipuri asupra mai multor obiective. Nu există informații cu privire la eficiența acestor acțiuni.

High-Mobility Artillery Rocket System reprezintă un sistem de artilerie cu rachetă de o mobilitate înaltă a armatei SUA, plasat pe șasiurile FMTV, poate transporta șase proiectile reactive de 227 milimetri (similare sistemelor rusești „Uragan” și „Smerch”) sau o rachetă operativ-tactică ATACMS (similară rachetei rusești “Tocika-U”). Poate fi transportat cu avionul C-130 Hercules.

Lipsa propriilor dispozitive de orientare mașina o compensează cu un spectru de containere cu proiectile reactive de diverse tipuri și calibre. Sistemul autopropulsat de lansare poate purta rachete cu diverse caracteristici (neghidate și ghidate). La întreprinderile producătoare, proiectilele și rachetele sunt amplasate în containere de transportare și lansare ermetice, deservirea tehnică nu este prevăzută până la tragere.

Masa de luptă a sistemului autopropulsat de lansare cu setul de muniții este de aproximativ 11 tone. Mașina are capacitatea să atingă o viteză de până la 85 kilometri pe oră, să parcurgă până la un punct de alimentare până la 480 de kilometri. Sistemul este dirijat de un echipaj din trei persoane care se află în interiorul cabinei. Tragerea este posibilă în orice direcție, din unghiuri de până la +60 de grade.

0
Tagurile:
Crimeea, NATO, pericol, SUA, România, rachete
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...