Vitali Ignatiev

Ignatiev, despre evacuarea trupelor Federației Ruse din regiunea transnistreană

281
(reînnoit 20:00 10.07.2019)
Autoritățile de la Tiraspol nu vor pune în discuție evacuarea trupelor Federației Ruse înainte de reglementarea definitivă a conflictului, susține MAE al regiunii.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Responsabilul de relațiile externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a declarat că, până la momentul în care va fi reglementat definitiv conflictul transnistrean, autoritățile regiunii nu intenționează să discute problema retragerii trupelor ruse și a reformării misiunii de menținere a păcii. 

„Misiunea de menținere a păcii rămâne de neclintit și se va desfășura în formatul în care și-a demonstrat eficiența, până când nu vom ajunge la reglementarea definitivă, atotcuprinzătoare, echitabilă a conflictului”, a spus Ignatiev la un post de televiziune local.

Potrivit lui Ignatiev, până la acel moment, „la orice nivel al procesului de reglementare, nu vor fi examinate, nici discutate niciun fel de intenții privind misiunea de menținere a păcii, de evacuare a unor trupe și așa mai departe”.

Pe teritoriul nerecunoscutei regiuni se află un grup operativ al trupelor ruse, care este succesorul Armatei a 14-a, care, după destrămarea URSS, a trecut sub jurisdicția Rusiei. În 1 august 1995 această armată a fost reorganizată în grup operativ. Sarcinile principale ale acestuia sunt misiunea de menținere a păcii și protejarea depozitelor cu muniții.

În anul curent se împlinesc 27 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în Transnistria. Pacea din zonă este asigurată de 402 militari ruși, 492 observatori militari transnistreni, 355 din partea Chișinăului și zece observatori din partea Ucrainei. Grupul operativ își exercită misiunea de menținere a păcii la 15 posturi staționare și puncte de trecere amplasate în sectoarele-cheie ale zonei de securitate.

281
Tagurile:
Rusia, evacuarea munițiilor, Transnistria
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează decidă dacă-și retrag tehnica

65
(reînnoit 17:02 15.08.2020)
,
Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Luni, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Agricultorii protestatari vor decide după discuția cu premierul Ion Chicu și promisiunile care le-au fost făcute și dacă vor mai bloca drumurile.

„Ei urmează să decidă dacă îşi retrag tehnica”, a declarat prim-ministrul astăzi, după discuțiile cu reprezentanți ai agricultorilor protestatari, la Guvern.

Corespondentul Sputnik transmite din teren că două autocare cu angajați ai forțelor speciale de poliție, care, posibil, le-au blocat și ieri drumul agricultorilor, stau parcate în preajma Autogării de Sud. Este de presupus că forțele de ordine sunt gata să le blocheze din nou calea protestatarilor, dacă aceștia vor decide să meargă cu tehnica agricolă spre centrul Capitalei.

Ce au convenit părțile în urma discuțiilor? Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Pentru facilitățile fiscale vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei din Buget. Precizăm că încă ieri Ion Chicu a subliniat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei pentru fiecare hectar a subvenției promise de 1.050 lei per hectar.

Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit unor protestatari, ei insistă asupra sumei de 3.000 de lei și nu s-au grăbit să accepte propunerea de 1.500 de lei anunțată de premier. La această oră, protestatarii spun că rămân cu tractoarele la intrarea în Chișinău, lângă Dănceni, până „vor vedea pe foaie ceea ce li se propune la ședințe”.

Unii agricultori spun că vor protesta aici și mâine, pentru că au primit doar promisiuni și nimic concret încă. Corespondentul Sputnik transmite că protestatarii s-au autoorganizat în „grupuri care au păreri diferite” - „unii sunt mai liniștiti, iar alții mai activi”.  

Ion Chicu a declarat pentru presă, după negocieri, că statul îi va susține pe agricultori pe măsura acumulărilor la buget. Prim-ministrul a menționat că le-a prezentat protestatarilor situația reală a Bugetului, cu un deficit de 17,5 miliarde de lei, și aceștia ar fi înțeles.

Serviciul de presă al Guvernului a difuzat un comunicat cu titlul „Premierul și agricultorii au găsit consens”.

Sursa oficială relatează că prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an și că „părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”.

Acțiunile agreate de către ambele părți se referă, potrivit comunicatului, la „diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar”.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiecte”, a declarat Ion Chicu, citat în comunicatul de presă.

Premierul adaugă că „a fost posibil să ajungem la această înțelegere exclusiv datorită faptului că politica a rămas în afara ușii acestei săli”.

„Acest lucru confirmă faptul că dacă lași politica ajungi foarte ușor la înțelegere. Dacă vom continua în asemenea manieră să discutăm și să colaborăm, orice problemă, cât de dificilă, pe care o avem în acest an poate fi depășită”, a  mai menționat premierul.

Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
agricultori, Ion Chicu
Tematic
Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând că seceta i-a ruinat
Ce vor agricultorii de la Guvern: Explicația unui participant la protest
Poze cu drona: Agricultorii protestatari și polițiștii, față în față


Загрузка...
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Ultima oră! Primele declarații după negocierile agricultorilor protestatari cu Guvernul

319
(reînnoit 16:55 15.08.2020)
,
Astăzi, reprezentanți ai agricultorilor au continuat discuțiile cu premierul Ion Chicu și cu Grupul de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Părțile au convenit crearea a două grupuri de lucru.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Reprezentanți ai agricultorilor protestatari din raioanele afectate puternic de secetă sau ploi puternice cu grindină și înghețuri s-au întâlnit astăzi cu premierul Ion Chicu și cu membrii Grupului de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol.

Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit primelor declarații făcute de un agricultor care a participat la negocieri, părțile au convenit crearea a două grupuri de lucru - cu Ministerul Economiei și cu Ministerul Agriculturii.

Agricultorii își vor prezenta revendicările, iar grupurile de lucru le vor examina.

O întrunire urmează să aibă loc chiar astăzi, la ora 17. Alta este programată pentru ziua de luni, 17 august, la 10:00.

Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.

Ieri, la o întâlnire cu reprezentanți ai asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei a subvenției de 1.050 de lei pentru fiecare hectar afectat anunțată anterior.

Ion Chicu a spus că statul nu poate face față unei asemenea majorări acum, în situația în care Bugetul național are un deficit de 17,5 miliarde de lei.
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
© Sputnik / Mihai Caraus.
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

O altă revendicare a protestatarilor este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, agricultorii solicită să le fie eliberate certificate de „stare de forță majoră”, pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
© Sputnik / Mihai Caraus.
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Protestatarii au mai cerut scutirea în 2020 de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de calamități și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021.

Ei au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.

Premierul a menționat în discuțiile cu agricultorii că Guvernul își propune să investească în anul 2021 în restabilirea sistemelor de irigare.

De asemenea, Ion Chicu a anunțat că responsabilii din Guvern au inițiat deja procesul de evaluare a pierderilor la cerealele din grupa a doua și vor fi plătite subvenții și în cazul acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

319
Tagurile:
agricultorii moldoveni, protestatari, Guvernul RM, negocieri
Tematic
Poliția: Protestatarii au admis abateri care cad sub incidența mai multor articole
După discuția cu Chicu, toți protestatarii se îndreaptă spre Autogara de Sud
Agricultorii protestatarii au blocat șoseaua Chișinău-Hâncești


Загрузка...
Pașaport românesc

Ambasada României la Chișinău, precizări privind redobândirea cetățeniei

29
Ambasada României a venit cu precizări în ceea ce privește depunerea jurământului de credință la redobândirea cetățeniei.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Ambasada României în Republica Moldova informează că, la reluarea activității Secției Consulare în domeniul cetățeniei, cererile de depunere a jurământului de credință față de România vor fi reprogramate cu respectarea ordinii cronologice a anulării acestora. Precizarea a fost făcută ca urmare a numeroaselor solicitări primite din partea cetățenilor din țara noastră cu referire la această chestiune.

Ambasada precizează că, pe durata stării de urgență, termenele nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă.

În ce condiții se va intra din Moldova în România din 11 august>>>

După încetarea stării de urgență, termenele își reiau cursul, luând în calcul, pentru împlinirea termenului și timpul scurs înainte de suspendare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
cetățenie, Depunerea jurământului, Ambasada României
Tematic
Va accepta sau nu România vaccinul anti COVID-19 din Rusia - Ce spune Iohannis


Загрузка...