CHȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a susținut o conferință de presă în care s-a referit la schemele frauduloase puse în aplicare de fosta guvernare.
”Majoritatea structurilor din economie erau controlate și subordonate baronilor Partidului Democrat, gen Baidov. Acești baroni, o mână de oameni, adunau bir, exact ca în Evul Mediu, de la business, instituții de stat, de peste tot de unde se putea de furat. O parte din ei fac acest lucru și în continuare. Iar sacii de bani adunați mergeau în bugetul grupului criminal sau al partidului, de unde erau redirecționați spre oamenii care deserveau acest sistem. Iar cei care nu erau de acord să plătească, erau închiși, șantajați cu dosare penale, sau li se preluau afacerile”, a declarat Brînzan.
Potrivit lui Brînzan, din aceste schemele ilegale, grupul criminal colecta lunar cel puțin 400 de milioane de lei. Ministrul a mai declarat că toate ilegalitățile sunt descrise în petițiile recepționate de la mai mulți agenți economici. Toate materialele au fost expediate oamenilor legii pentru examinare.
Totodată, Brînzan i-a avertizat pe funcționari și pe oamenii legii care mizează pe continuarea practicilor ilegale, subliniind că toți cei implicați în fraude vor fi dați pe mâna justiției.
Potrivit legendei, Donald Trump i-ar fi telefonat lui Vladimir Putin în acea zi. Are oare Clinton dovezi? De ce Statele Unite caută din nou justificări externe pentru propriile lor probleme? Și de ce fosta adversară politică a miliardarului american a fost numită "doamnă răzbunătoare"?
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Misiunea diplomatică a făcut o declarație cu privire la decizia CCM de a declara neconstituțională legea care-i conferă limbii ruse statut special.
„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.
În acest context, jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă arată blasfemic și și contravin caracterului firesc.
Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se menționează în declarația Ambasadei Rusiei.
Curtea Constituțională a declarat legea cu privire la funcționarea limbilor neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea depusă de deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și de Octavian Țîcu (PUN).
Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.
Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Satul Rogojeni din raionul Șoldănești se află la 92 de km distanță de Chișinău. Este o localitate poziționată pe malul râului Răut, între stâncile din piatră. Pe timpuri, nu era gospodar care să nu aibă în curte un bordei. Iarna acesta se încălzea mai repede, iar vara ținea răcoare localnicilor. Și acum mai găsim oameni care locuiesc în bordeie, însă sunt și colibe care se ruinează.
În reportajul de mai jos puteți afla istoria satului și a oamenilor din Rogojeni.
Video: Viața în bordei - Colibele de sute de ani din Rogojeni
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Satul Rogojeni, raionul Șoldănești - o așezare pitorească între dealurile stâncoase din lunca râului Răut
Bordeiul familiei Țara din satul Rogojeni, raionul Șodănești, care va deveni muze al localității
Mihail și Vera Țara au construit bordeiul în secolul al XVIII-lea
În această cameră mică, soții Mihail și Vera Țara au crescut cinci copii
Bordeiul familiei Țara a început să fie reabilitat pentru că va fi transformat în muze al satului Rogojeni
Maria Aredeleanu, o pensionară de 81 de ani din satul Rogojeni, în fața bordeiului ei
Maria Ardeleanu a primit bordeiul de la socrii săi și a crescut aici patru copii
Un alt bordei funcțional din satul Rogojeni, construit acum o sută de ani
Multe din bordeiele din sat au fost abandonate de proprietari
În acest bordei a locuit o familie, iar acum se ruinează pentru că nu mai este îngrijit
Multe din bordeiele din Rogojeni se ruinează
Bordeiele din Rogojeni au fost construite din piatră în stânci
Unii oameni dărâmă bordeiele și folosesc piatra la construcția altor clădiri