Parlament

Cinci demisii, votate astăzi de Parlament - detalii

1214
(reînnoit 14:22 05.07.2019)
Deputații au luat act de demisia a trei membri CEC, a unui judecător al Curții Supreme de Justiție și a directorului general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Parlamentul a luat act de cererile de demisie prezentate de trei membri ai Comisie Electorale Centrale (CEC). Este vorba despre cererile de demisie înaintate Legislativului de președintele CEC, Alina Russu, vicepreședintele, Rodica Ciubotaru, și membrul CEC, Iurie Ciocan.

Potrivit hotărârilor adoptate de Parlament, încetarea calității de membru al CEC a Alinei Russu, Rodicăi Ciubotaru și a lui Iurie Ciocan, are loc la data adoptării documentului.

În cadrul discuțiilor în Parlament asupra adoptării celor trei hotărâri, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că în continuare cei șase membri ai CEC urmează să delege o persoană din Comisie care se va ocupa de chestiunile financiare ale instituției.

”CEC este un organ colegial care își alege singură conducerea. Respectiv, într-o ipoteză în care demisionează președintele și vicepreședintele urmează să se întrunească membrii și să stabilească cine va exercita conducerea operațională a CEC. Cred că cei 6 membri rămași pot adopta hotărâri legate de buget, actele ce țin de salarii”, a declarat Litvinenco.

Președintele și vicepreședintele CEC au anunțat, săptămâna aceasta, că își depun mandatul de membru al CEC. La baza demisiei acestora stă dezacordul cu privire la modificările pe care urmează să le facă Parlamentul la legislația electorală. În primul rând, este vorba despre statutul membrilor CEC, care, dacă vor fi adoptate de Parlament modificările propuse, vor fi demiși din funcție de deputați și nu în baza unei decizii de judecată cum este în prezent. În opinia membrilor CEC, astfel se atentează la independența exercitării mandatului de membru al Comisiei și subminează autoritatea instituției electorale.

”În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare”, a declarat Alina Russu în ziua în care și-a depus mandatul.

Pe data de 28 iunie, un al membru al CEC, Iurie Ciocan, și-a prezentat cererea de demisie. Mandatele celor trei membri ai CEC urmau să se încheie în anul 2021.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Alte două demisii

Tot în ședința de astăzi, Parlamentul a aprobat eliberarea lui Valeriu Doagă din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție,  în baza cererii de demisie, în  legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, deputații l-au revocat pe Anatolie Zagorodnîi din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor - director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Anatolie Zagorodnîi a fost numit în această funcție de Parlament, la sfârșitul anului trecut.

1214
Tagurile:
sputnik md, demisii, Parlament
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (231)
Tematic
Încă o demisie: Una dintre cele mai mari companii din țară rămâne fără șef
Ce crede Andrei Năstase despre demisia lui Codreanu – Detalii
O nouă demisie de rezonanță. Cine este următorul
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Lavrov: Germania a devenit o locomotivă a agresiunii

54
Germania a devenit o locomotivă a unor acțiuni agresive împotriva statelor care nu fac parte din NATO și UE, consideră Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În ultimul timp, Germania a decis să devină o locomotivă pentru niște acțiuni agresive împotriva statelor care nu fac parte din Uniunea Europeană și NATO, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă susținută după încheierea unei întrevederi cu omologul său Belarus, Vladimir Makei.

“E straniu că, dintre toate țările, anume Germania a decis în ultimul timp să servească în calitate de astfel de locomotivă a unor abordări agresive în raport cu statele care nu fac parte din NATO și Uniunea Europeană”, a spus ministrul rus.

Anterior, Lavrov declarase că Berlinul își intensifică direcția spre descurajarea Rusiei. Adresarea unor acuzații nejustificate, înaintarea unor note ultimative și amenințări în adresa Rusiei a devenit o normalitate pentru Germania.

Rusia deja a adoptat o serie de sancțiuni de răspuns în raport cu unii reprezentanți ai Germaniei și Franței, în legătură cu cazul lui Aleksei Navalnîi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
agresiune, Germana, Lavrov
Tematic
Lavrov a comentat sancțiunile UE legate de cazul Navalnîi


Загрузка...
Gazprom

Cum decurg negocierile cu „Gazprom” răspunsul ministrului Economiei

43
(reînnoit 20:42 26.11.2020)
Negocierile cu concernul rus „Gazprom” sunt în desfășurare, dar deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre prețul „combustibilului albastru”.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Anul acesta nu vor exista probleme de felul celor din 2019, când aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale din Rusia era sub semnul incertitudinii, din cauza dezacordurilor dintre Kiev și Moscova. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, într-o emisiune radio la Sputnik Moldova.

„Acum discutăm acest aspect - sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. Este încă prea devreme să vorbim despre înțelegeri concrete. Nu există riscuri de repetare a situației din anul trecut, când în preajma zilei de 31 decembrie nu știam dacă va fi semnat un contract de tranzit între „Gazprom” și Ucraina. Îmi amintesc că sfârșitul anului 2019 a fost foarte dificil din acest punct de vedere. Vom oferi informații. Cu colegii noștri de la „Moldovagaz” vom lucra în această direcție”, a spus Usatîi.

Анатолий Усатый
© Sputnik / Mihai Caraus
Anatol Usatîi

Potrivit ministrului, este prea devreme pentru a vorbi despre preț.

„Nu sunt de așteptat salturi mari”, a spus ministrul.

Gazul rusesc este furnizat Moldovei prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% în „Moldovagaz” și este principalul furnizor de gaze către Moldova. Țara noastră cumpără „combustibil albastru” de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, pe 31 decembrie 2019, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un act adițional la contractul pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin teritoriul statului moldovenesc.  Livrarea „combustibilului albastru” se efectuează acum pe traseul tradițional.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în septembrie că întreprinderea negociază cu „Gazprom” un nou contract pe trei ani.

„Gazprom” deține 50 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
negocieri, Gazprom
Tematic
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...