Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul va lua astăzi act de demisia a trei membri ai CEC

192
(reînnoit 09:34 05.07.2019)
Deputații urmează să ia act de demisia a trei membri ai Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni astăzi, 5 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a ședinței forului legislativ sunt, printre altele, trei proiecte de hotărâre cu privire la încetarea calității de membru a Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Astfel, Parlamentul va lua act de demisia președintelui CEC, Alina Russu, a vicepreședintelui CEC, Rodica Ciubotaru, și a membrului CEC, Iurie Ciocan.

Președintele și vicepreședintele CEC au anunțat, săptămâna aceasta, că își depun mandatul de membru al CEC. La baza demisiei acestora stă dezacordul cu privire la modificările pe care urmează să le facă Parlamentul la legislația electorală. În primul rând, este vorba despre statutul membrilor CEC, care, dacă vor fi adoptate de Parlament modificările propuse, vor fi demiși din funcție de deputați și nu în baza unei decizii de judecată cum este în prezent. În opinia membrilor CEC, astfel se atentează la independența exercitării mandatului de membru al Comisiei și subminează autoritatea instituției electorale.

”În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare”, a declarat Alina Russu în ziua în care și-a depus mandatul.

Pe data de 28 iunie, un al membru al CEC, Iurie Ciocan, și-a prezentat cererea de demisie. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a adoptat, în cadrul ședinței de joi, proiectele de hotărâre cu privire la încetarea calității de membru al CEC a Alinei Russu și al lui Iurie Ciocan.

Mandatele celor trei membri ai CEC urmau să se încheie în anul 2021.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

192
Tagurile:
demisie, Parlament, CEC
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (236)
Tematic
Demisie de rezonanță: Anunțul de ultimă oră făcut de Maia Sandu
Din culisele demisiei Adrianei Bețișor: Detalii oferite de Procurorul General
Încă o demisie: Una dintre cele mai mari companii din țară rămâne fără șef
Ambasada Rusiei la Chișinău

Cum a comentat Ambasada Rusiei decizia CCM privind statutul limbii ruse

150
(reînnoit 13:40 22.01.2021)
Ambasada Federației Ruse la Chișinău a comentat decizia Curții Constituționale de a lipsi limba rusă de statut special în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Misiunea diplomatică a făcut o declarație cu privire la decizia CCM de a declara neconstituțională legea care-i conferă limbii ruse statut special. 

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

În acest context, jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă arată blasfemic și și contravin caracterului firesc.

Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se menționează în declarația Ambasadei Rusiei.

Curtea Constituțională a declarat legea cu privire la funcționarea limbilor neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea depusă de deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și de Octavian Țîcu (PUN).

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
limba rusa, curtea constituțională, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Igor Dodon

Dodon, despre Putin: Cel mai bun lider din ultimii 100 de ani

57
Fostul președinte al Republicii Moldova îl consideră pe actualul președinte al Federației Rusă unul dintre cei mai buni lideri din ultimele decenii.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Vladimir Putin este unul dintre cei mai puternici și eficienți lideri din Rusia din ultimii 100 de ani. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit lui Dodon, datorită Rusiei sub Putin s-a încheiat perioada așa-numitei lume unipolară.

Mai exact, fostul președinte moldovean este de părere că „lumea unipolară” s-a destrămat anume datorită lui Vladimir Putin.

„Vladimir Putin, pe care îl cunosc personal destul de bine, este președintele Federației Ruse care a făcut unele lucruri extrem de importante pentru poporul său. În primul rând, a consolidat Rusia, care a devenit din nou o forță geopolitică mondială, nu doar regională. Datorită, inclusiv, Rusiei, lumea nipolară a fost distrusă. Federația Rusă, China, țările eurasiatice, în general, lor le aparține viitorul”, a declarat Dodon.

De precizat, Dodon a anunțat vineri că Federația Rusă este pregătită să furnizeze Republicii Moldova 100 mii de doze de vaccin împotriva coronavirus-ului până la sfârșitul lunii ianuarie, iar întregul pachet necesar ar putea ajunge în țara noastră în termen de șase luni.

Asta dacă Republica Moldova va accepta înregistrarea vaccinului rusesc Sputnik-V. Pachetul cu actele necesare de înregistrare a fost transmis autorităților de la Chișinău zilele trecute. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
președintele FR, președinte RM, Președinte


Загрузка...
Studenți, instituții superioare de învățământ

Admiterea candidaților moldoveni la universitățile din Rusia: Tot ce trebuie știți

0
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Cei care doresc să studieze în Federația Rusă trebuie să depună dosarele pe un site specializat. Fiecare candidat are dreptul să trimită documentele la șase universități.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Despre începutul campaniei de admitere a cetățenilor moldoveni pe locurile cu finanțare de la buget la universitățile rusești, conform cotelor Rossotrudnichestvo pentru anul universitar 2021/2022, a anunțat șeful biroului reprezentanței organizației în Moldova, Andrei Muraviov.

Potrivit lui, anul acesta cotele nu sunt mai mici decât anul trecut – aproximativ 500.

După cum a explicat Muraviov, abiturienții pot depune documentele pe un site specializat.

"Puteți trimite cererea Dumneavoastră înregistrându-vă pe acest site și încărcând toate documentele necesare în contul Dumneavoastră personal. O listă a acestora din urmă poate fi găsită pe site-ul Rossotrudnichestvo", a explicat Muraviov.

El a menționat că absolvenții moldoveni pot alege dintr-o gamă largă de specialități la diferite niveluri de învățământ.

"Aș dori să fac apel către toți tinerii din Moldova: vă îndemn să urmăriți știrile de pe site-ul nostru. Să aflați despre diferitele programe și oportunități de a studia în Rusia. Educația noastră este foarte solicitată, anul trecut toate cotele au fost completate", a precizat Muraviov.

După cum a explicat el, cei care doresc să fie admiși la universitățile rusești pot alege șase instituții în care ar dori să studieze. Dacă vor fi sau nu examene de admitere depinde de universitatea și specialitatea alese, dar de obicei totul are loc sub forma unui test.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
universitati, Rusia, admitere


Загрузка...