Ruslan Codreanu

Ce crede Andrei Năstase despre demisia lui Codreanu Detalii

365
(reînnoit 18:01 04.07.2019)
Andrei Năstase a venit cu o reacție la demisia primarului general interimar Ruslan Codreanu.

CHIȘINĂU, 4 iul  - Sputnik. Vicepremierul Andrei Năstase a reacționat pe Facebook la demisia primarului interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu. Acesta a scris că demnitarul a ocupat, în ultimul an, în mod abuziv și ilegal funcția de primar general al Capitalei.

„Demiterea celui care a ocupat în ultimul an în mod abuziv și ilegal funcția de primar general al Capitalei constituie un prim pas de reparație morală față de cetățenii Capitalei, al căror vot democratic a fost călcat în picioare de regimul oligarhic al lui Plahotniuc”, a scris ministrul de Interne, Andrei Năstase, pe pagina sa de Facebook.

Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, și viceprimarul Nistor Grozavu au fost demiși din funcții. Cu 36 de voturi, consilierii municipali au aprobat astăzi, 4 iulie, un proiect de decizie în acest sens. Ulterior, peste câteva ore, Ruslan Codreanu a organizat un briefing de presă în care a anunțat că pleacă din funcția de viceprimar pe domeniul social și primar interimar al Capitalei.
365
Tagurile:
demisie, Andrei Năstase, ce crede
Tematic
Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a fost demis
Vladimir Putin și Igor Dodon

Dodon, despre Putin: Cel mai bun lider din ultimii 100 de ani

44
Fostul președinte al Republicii Moldova îl consideră pe actualul președinte al Federației Rusă unul dintre cei mai buni lideri din ultimele decenii.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Vladimir Putin este unul dintre cei mai puternici și eficienți lideri din Rusia din ultimii 100 de ani. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Potrivit lui Dodon, datorită Rusiei sub Putin s-a încheiat perioada așa-numitei lume unipolară.

Mai exact, fostul președinte moldovean este de părere că „lumea unipolară” s-a destrămat anume datorită lui Vladimir Putin.

„Vladimir Putin, pe care îl cunosc personal destul de bine, este președintele Federației Ruse care a făcut unele lucruri extrem de importante pentru poporul său. În primul rând, a consolidat Rusia, care a devenit din nou o forță geopolitică mondială, nu doar regională. Datorită, inclusiv, Rusiei, lumea nipolară a fost distrusă. Federația Rusă, China, țările eurasiatice, în general, lor le aparține viitorul”, a declarat Dodon.

De precizat, Dodon a anunțat vineri că Federația Rusă este pregătită să furnizeze Republicii Moldova 100 mii de doze de vaccin împotriva coronavirus-ului până la sfârșitul lunii ianuarie, iar întregul pachet necesar ar putea ajunge în țara noastră în termen de șase luni.

Asta dacă Republica Moldova va accepta înregistrarea vaccinului rusesc Sputnik-V. Pachetul cu actele necesare de înregistrare a fost transmis autorităților de la Chișinău zilele trecute. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
președintele FR, președinte RM, Președinte


Загрузка...
Briefing PSRM - Vlad Batîncea, Fadei Nagacheski, Alexandr Odințov

PSRM nu renunță: Ce va întreprinde în raport cu legea privind funcționarea limbilor

32
(reînnoit 12:55 22.01.2021)
Socialiștii intenționează să înainteze spre votare încă o dată proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSRM.

CHIȘINĂU 22 ian - Sputnik. Socialiștii au anunțat că nu vor renunța la legea cu privire la statutul special al limbii ruse. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că fracțiunea va redacta proiectul de lege și îl va propune din nou spre votare. 

„Parlamentul Republicii Moldova va examina și în perioada următoare de timp o să vedeți că Parlamentul Republicii Moldova va vota repetat legea cu privire la funcționarea limbilor în noua redacție, care va fi înregistrată în zilele următoare”, a mai adăugat deputatul. 

Batrîncea susține că Înalta Curte, prin decizia de a declara legea privind funcționarea limbilor neconstituțională, a îngrădit drepturile minorităților etnice din Republica Moldova și că acest lucru nu va fi lăsat așa, ci vor fi întreprinse măsuri. Deputatul socialist susține că fracțiunea va face tot posibilul ca toți cetățenii să aibă drepturi egale. 

„Suntem profund indignați față de hotărârea Curții Constituționale de ieri. Parlamentul Republicii Moldova va luat o atitudine categorică față de acele evenimente. Noi nu o să admitem ca Curtea Constituțională să substituie Parlamentul Republicii Moldova, care este organul superior reprezentativ în această țară”, a menționat deputatul socialist Vlad Batrîncea. 

În cadrul conferinței de presă de la sediul PSRM a fost prezent și ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi, care și-a manifestat dezacordul față de decizia de joi a Curții Constituționale. Nagacevschi a menționat că în măsura în care nu există o asemenea lege se încalcă o serie de drepturi fundamentale ale minorităților. Ministrul interimar s-a arătat indignat de comportamentul unor protestatari, care joi l-ar fi agresat verbal în fața Înaltei Curți. 

„Un grup de cetățeni m-au agresat verbal, grație poliției această manifestare șovină a fost oprită la momentul oportun. Anunț că în calitate de ministru al Justiției nu voi tolera așa ceva. Mai mult, în calitate de ministru voi face denunțuri, sesizări către partenerii noștri de dezvoltare, către misiunile diplomatice pentru a ne manifesta protestul nostru, poziția noastră, a ministerului, cu privire la situația creată și cu privire la riscurile de destabilizare a situației în Republica Moldova”, a precizat ministrul interimar al Ministerului Justiției Fadei Nagacevschi. 

Atât deputatul Vlad Batrîncea, cât și ministrul interimar Fadei Nagacevschi au declarat că vor depune sesizări și la Comisia de la Veneția, pentru a fi întreprinse măsuri în raport cu activitatea Curții Constituționale. Batrîncea a precizat că în următoare săptămână deputații socialiști vor merge la Consiliul Europei de la Strasbourg pentru a discuta decizia Curții care a fost luată joi, 21 ianuarie. 

Amintim că legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată în data de 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Curtea Contituțională a declarat legea neconstituțională joi, 21 ianuarie. Sesizarea îi are ca autori pe deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și pe Octavian Țîcu (PUN).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
Curtea Constituțională, deputați PSRM, deputați, PSRM
Tematic
Reacția PSRM la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă


Загрузка...
Alberto Fernández

Argentina: Alberto Fernandez s-a vaccinat cu "Sputnik V"

0
(reînnoit 12:49 22.01.2021)
Președintele Argentinei s-a vaccinat împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc "Sputnik V", a anunțat chiar, fiind citat de presa locală.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a primit prima doză de vaccin rusesc împotriva coronavirusului "Sputnik V", scrie presa locală, citându-l pe șeful statului.

"Președintele s-a vaccinat în această dimineață la Spitalul Posadas", a raportat publicația Razon pe Twitter.

Însuși Fernández, în vârstă de 61 de ani, a mulțumit pe Twitter Centrului Gamalei pentru munca științifică.

"Astăzi m-am vaccinat cu preparatul "Sputnik V". Mulțumesc <...> celor care au lucrat pentru  livrarea acestui vaccin și întregului personal medical din țara noastră <...>. Vaccinarea ajută la întărirea imunității împotriva coronavirusului. Să facem asta", a scris el.

În ajun, autoritatea argentiniană de reglementare în medicină a aprobat inocularea vaccinului "Sputnik V" persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Înainte de aceasta – din moment ce nu exista o autorizație corespunzătoare – numai medicii și lucrătorii din secțiile de terapie intensivă cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani puteau fi vaccinați.

"Sputnik V" este primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19, dezvoltat pe baza unei platforme vectoriale bine studiate de adenovirus uman de către specialiști de la Centrul Național Gamalei cu sprijinul Fondului rus de investiții directe. Ministerul Sănătății al Federației Ruse l-a aprobat la începutul lunii august. În decembrie, rușii au început să fie vaccinați cu acest preparat.

"Sputnik V" a fost deja înregistrat în Argentina, Bolivia, Serbia, Ungaria, Algeria, Palestina, Emiratele Arabe Unite, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan și Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, vaccin, Argentina


Загрузка...