Oameni pe alee

Soția va primi pensia soțului decedat: Abordare revoluționară în sistemul de pensii

14070
(reînnoit 16:56 05.07.2019)
Deputații socialiști propun ca pensia persoanei care decedează înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării să-i fie plătită urmașului. De asemenea, ei se pronunță pentru revenirea la vechea vârstă de pensionare.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Dacă o persoană va deceda mai înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul/soția rămas(ă) în viață va fi în drept să primească pensia acesteia/acestuia până la împlinirea perioadei de 5 ani – acest lucru îl prevede un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii privind sistemul public de pensii înregistrat pe 12 iunie în Parlament de un grup de deputați socialiști.

„De exemplu, dacă asiguratul a decedat după doi ani de la data ieșirii la pensie, atunci urmașul va mai beneficia încă trei ani de pensia pe care o primea asiguratul”, a explicat pentru Sputnik deputatul socialist Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, unul dintre autorii proiectului.

În asemenea cazuri, dreptul de beneficiar al pensiei pentru limita de vârstă al persoanei decedate îl va avea soțul sau soția, dar nu și alte categorii de succesori, a precizat parlamentarul. Dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice, în perioada menționată, două pensii, a precizat parlamentarul socialist. 

Această inițiativă legislativă propune garantarea de către stat a achitării pensiei în primii cinci ani de după pensionare chiar și după decesul asiguratului. O asemenea lege funcționează în mai multe state europene, a menționat Vladimir Odnostalco.

Dreptul la „pensia de urmaș” este garantat de legislația în vigoare și de el se ține cont în prezent, iar în noua inițiativă legislativă este vorba despre un alt fel de drept, potrivit parlamentarului.

„În condițiile unei speranțe de viață net inferioare celei din majoritatea statelor europene, este absolut necesar ca urmașii persoanelor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat pe parcursul a zeci de ani să poată beneficia de pensia meritată de asigurat, în cazul decesului prematur al acestuia”, argumentează autorii inițiativei legislative.

Speranța de viață și vârsta de pensionare

Potrivit ultimelor date statistice prelucrate, pentru anul 2017, speranța de viață este de 73,2 ani în Republica Moldova: 77 de ani pentru femei şi 69,4 ani pentru bărbați. În medie, femeile și bărbații de la sat au o durată a vieții cu 4 ani mai mică decât persoanele din localitățile urbane.

Din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vârstei de 63 de ani, iar femeile ies la pensie la vârsta de 58 de ani și 6 luni. Vârsta de pensionare în cazul femeilor va fi majorată treptat, cu câte 6 luni pe an, până la atingerea pragului de 63 de ani în 2028.

Deputații din Partidul Socialiștilor s-au opus majorării vârstei de pensionare încă la sfârșitul anului 2016, când a fost adoptată respectiva lege.

Parlamentarii socialiști Grigore Novac și Vladimir Odnostalco au declarat pentru Sputnik că vor elabora un proiect de lege cu privire la revenirea la vechiul prag de pensionare.

Până în 1 iulie 2017, bărbații se pensionau pentru limită de vârstă la 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani.

14070
Tagurile:
decedat, Proiect de lege, pensie
Tematic
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, schimbări importante din 1 iulie
Reguli noi la ieșirea la pensie pentru angajații instituțiilor de forță din Moldova
Alexei Tulbure

Tulbure: Moldova trebuie păstreze vie memoria Holocaustului

7
(reînnoit 12:33 27.01.2021)
Istoricul și politologul Alexei Tulbure a vorbit despre măsurile urgente pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a păstra amintirea evenimentelor tragice precum Holocaustul.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. În fiecare an, pe 27 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acte de cruzime au fost săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pe pământul moldovenesc ocupat de naziști. 

Aproximativ 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi au fost distruși de regimul fascist pe teritoriul Moldovei, în timp ce numărul total de oameni torturați și uciși de fasciști în republica aflată sub ocupație ar fi fost de aproximativ 570 de mii.

Astăzi, Moldova nu are un program oficial la nivel de Guvern, care să perpetueze memoria evenimentelor Holocaustului. Ultimul a expirat în 2019, dar acum la nivelul Cabinetului de Miniștri s-a anunțat necesitatea modificării manualului „Istoria românilor” și completarea acestuia cu informații detaliate despre Holocaust.

Sunt oare date uitării acele evenimente istorice teribile în țara noastră? Expertul Alexei Tulbure a răspuns la întrebare în studioul Sputnik Moldova.

"Nu se poate spune că nu există schimbări în perpetuarea memoriei Holocaustului. Planul de acțiune al Guvernului a fost adoptat pentru a restabili memoria istorică a acelor evenimente din Moldova. Acesta prevedea anumite eforturi ale Guvernului în educația adecvată a generației tinere", a spus Alexei Tulbure.

Potrivit expertului, doar un curs opțional pentru școli intitulat „Holocaustul: istorie și lecții de viață” a fost introdus în curriculum. Cu toate acestea, profesorii de istorie din gimnaziile și liceele din țară au libertatea să decidă dacă transmit adevărul istoric copiilor sau ignoră această opțiune și conținutul său.

"Dar învățarea este lentă. În special, pe rețelele sociale, putem observa o mulțime de comentarii și declarații antisemite și xenofobe. Din păcate, rețelele sociale abundă în acest lucru", a adăugat Tulbure.

Istoricul a recomandat societății și autorităților țării să nu slăbească eforturile de a restabili memoria istorică a Holocaustului în rândul populației, iar pentru aceasta este necesară actualizarea planului de acțiuni al Guvernului ca să fie popularizat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, Memorialul Holocaustului, victimele Holocaustului, Holocaust, MOLDOVA
Tematic
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria
Maia Sandu și Klaus Iohannis – declarații comune pentru presă


Загрузка...
Petru Lucinschi

Fostul președinte Petru Lucinschi își sărbătorește aniversarea

56
(reînnoit 10:52 27.01.2021)
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova își sărbătorește ziua de naștere. Miercuri, 27 ianuarie, Petru Lucinschi împlinește vârsta de 81 de ani. 

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Al doilea șef de stat al Republicii Moldova își sărbătorește ziua sa de naștere. Petru Lucinschi s-a născut în anul 1940, în satul Rădulenii Vechi, raionul Florești. El și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în anul 1962. 

Este membru al Academiei de Științe Sociale din Federația Rusă (Moscova), doctor în filozofie.

În perioada 1992-1993, Lucinschi a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. În data de 4 februarie 1993 este ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Pe 1 decembrie 1996, Petru Lucinschi devine cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova. 

În prezent, el este președinte al Fundației de Studii Strategice și Dezvoltare a Relațiilor Internaționale “Lucinschi”.

Menționăm că și primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit luna aceasta, pe 17 ianuarie, vârsta de 81 de ani. De notat că cei doi foști președinți octogenari s-au născut în același an, în aceeași lună și chiar în același raion – Florești. 

Petru Lucinschi a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în anul 2005. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
zi de naștere, Petru Lucinschi, președinte


Загрузка...